Що потрібно знати про Український музей сучасного мистецтва

Новости
12.05.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Розповідаємо, у чому незвичність й інноваційність UMCA
ПОДЕЛИТЬСЯ

Громадська організація "Музей сучасного мистецтва" запускає  Український музей сучасного мистецтва — UKRAINIAN MUSEUM OF CONTEMPORARY ART / UMCA. Про це 10 травня на пресконференції в Українському кризовому медіа-центрі розповіли засновниці Громадської організації “Музей сучасного мистецтва” Ольга Балашова і Юлія Гнат. 

umca_antikvar_web.jpg

Ольга Балашова, голова правління UMCA: "Наш музей з’являється під час найбільшої війни з часів Другої світової. Війни за нашу ідентичність, незалежність і право бути собою. Чи це не той самий знак, який нам був потрібен, щоб змінити своє ставлення до мистецтва, культури і пам’яті? До всього, що і  робить нас нами?Музей потрібен, щоб українське мистецтво і митці, які його створюють, завжди були "на часі". 

У чому незвичність й інноваційність UMCA?

UKRAINIAN MUSEUM OF CONTEMPORARY ART/UMCA - мережева музейна інституція нового типу, що об’єднує професіоналів сучасного мистецтва України, уможливлює зустріч різних авдиторій з творчою уявою митців і появу НА ТЕРИТОРІЇ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА суспільного діалогу про спільне майбутнє. Мережа складатиметься з автономних музеїв сучасного мистецтва в регіонах: вони об’єднані спільною місією, цінностями та колекцією і взаємодіють через цифрову платформу, яка надає доступ до впорядкованої бази творів українського мистецтва другої половини XX – XXI століть із державних та приватних колекцій.

Згідно з концепцією, розробленою та затвердженою самоврядними експертними радами, інтермедіальна колекція музею включатиме твори мистецтва різних жанрів та медіумів, включаючи архітектуру, урбаністику, кіно, сценічне мистецтво, предметний та fashion-дизайн. Хронологічна рамка UMCA визначена від 1954 року - донині, тобто до колекції входитимуть роботи, створені з 1954 року, коли Україна отримала кордони, в яких стала незалежною суверенною державою у 1991 році.

Наразі колекція новоствореної інституції налічує понад 100 робіт, створених після 24 лютого 2022 року і придбаних ГО МСМ на кошти міжнародних донорів. ГО МСМ опікуватиметься розвитком музейної мережі, її колекції та цифрової платформи до моменту передачі їх до музейного фонду України після появи державного музею сучасного мистецтва, необхідність створення якого ГО МСМ адвокатує з моменту свого заснування.

Цифрова платформа – один із перших проєктів ГО МСМ. Вона задумана як система менеджменту колекцій для творів сучасного мистецтва, яка дозволяє вести первинний облік творів мистецтва, наповнювати облікові картки метаданими про твір, поєднувати їх із зображеннями, відео та аудіозаписами, формувати колекції та публікувати дані в онлайн-каталозі. Презентація Цифрової платформи запланована на осінь 2023 року.

Інавгураційним проєктом новоствореного музею стане масштабна виставка мистецтва воєнного стану "Ти як?", що проходитиме з 1 по 25 червня. Експозиція, над якою працює команда з вісьмох кураторів, займе весь простір Національного центру "Український Дім" і включатиме понад 400 робіт, створених 100 українськими митцями після початку повномасштабної війни росії проти України.

Громадська організація "Музей сучасного мистецтва" створена 2020 року з метою розвитку системи сучасного мистецтва в Україні через об’єднання професійної спільноти задля створення музейної інституції нового типу. У лютому-березні 2022-го ГО МСМ започаткувала кураторський проєкт "Мистецтво воєнного стану. Архів" для документації мистецтва, створеного після початку повномасштабної війни, та разом із партнерами — Ukrainian Emergency Art Fund, що за рік залучив понад 15 млн гривень для допомоги українським митцям і підтримки проєктів з розвитку української культури.

Читайте також: Фонд з допомоги дітям-переселенцям Deeds4kids святкує річницю

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).