"Плетіння сіток". Україна в рамках 60-го Венеційського бієнале

Искусство
29.06.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Мистецтво об’єднання
ПОДЕЛИТЬСЯ

Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило куратора української виставки 60-го Венеційського бієнале. Ним стало ГО "Українська фотографія" з проєктом "Плетіння сіток". Автори та авторки мистецького задуму — Катя Бучацька, Андрій Достлєв, Лія Достлєва, Андрій Рачинський, Даніїл Ревковський.

"Плетіння сіток" складатиметься з трьох мистецьких робіт, які покажуть різні шляхи та способи переживання досвіду. Проєкт розповість про плетіння сіток як метафору спільної дії, що об’єднує та споріднює кожного учасника. "Важливою умовою всіх трьох проектів є роль художника/художниці як фасилітатора/фасилітаторки, що підтримують різні голоси, допомагають їм проявитись у спільній дії", — розповідає МКІП.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

ГО "Українська фотографія". Виставка Home. Perspectives

Платформа "Українська фотографія" створена та керується українськими кураторами та креативниками, які тісно співпрацюють з європейськими кураторами та арт-спільнотою загалом. На меті організації — забезпечити стійкість та впізнаваність українського мистецтва та сучасної візуальної культури.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

ГО "Українська фотографія". Серія Refractions. Home

Колективне мистецьке висловлювання "Української фотографії" відповідає загальній темі Венеційської бієнале — "Іноземці скрізь". У майбутньому сезоні виставка сучасного мистецтва досліджуватиме поняття "іноземець", "вигнанець", "емігрант" і "аутсайдер".

Сама назва бієнале запозичена з серії робіт художниці Клер Фонтейн. У 2004 році в Парижі однойменну виставку відкрили італійська мисткиня Фульфія Карневале та британський художник Джеймс Торнхіл. Їх роботи мали вигляд звичайних неонових вивісок зі слоганами, написаними різними мовами.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

"Іноземці всюди" Фульфія Карневале та Джеймс Торнхіл

Куратор і художній керівник 60-ї бієнале дослідить тему "Іноземці всюди" дещо глибше. Окрім імміграції та вимушеного біженства Адріано Педрос також зосередиться на понятті іноземця всередині собі. "Де б ти не опинився, ти завжди по-справжньому і глибоко всередині сам є іноземцем", — коментує Педрос.

Серед інших креаторів будуть представлені роботи квір-художників, захисники корінних народів, які "часто можуть відчувати себе чужими на рідній землі" та діаспори, зокрема італійських мігрантів з Латинської Америки, Азії, Африки та арабських країн.

Виставка сучасного мистецтва у Венеції проходитиме з 20 квітня по 24 листопада 2024 року.

 

Читайте також: Що потрібно знати про Український музей сучасного мистецтва

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).