script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Warner Bros. Історія злетів і падінь однієї з найкрупніших кінокомпаній США

Стиль жизни
02.08.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Як одна невелика затія вплинула на розвиток кінематографу
ПОДЕЛИТЬСЯ

У 1903 році четверо братів інвестували всі зароблені гроші – і один закладений у ломбард золотий годинник – у проєктор і намет. Власноруч зроблений «кінотеатр» вони розмістили в саду, у який запрошували сусідів подивитися на зображення, що рухалися. Подібний атракціон став популярним серед жителів містечка, а тому згодом брати вирішили розширювати свій бізнес. У 1923 році Гаррі, Сему, Альберту і Джеку вдасться зареєструвати торгову марку Warner Brothers' Classics of the Screen, яка вже за сто років відзначить свій ювілей як одна з найкрупніших кінокомпаній США.  

«Каскад» і «Біжу»

Популярність наметових показів ставала меншою, адже холод і вітри не давали можливість насолодитися зображеннями. Дохід став падати, тому брати прийняли рушійні рішення для свого бізнесу. Так, виникли перші кінотеатри «Каскад» і «Біжу», відкриті Ворнерами в 1905 році. Грошей на нове облаштування приміщень не вистачало. Стільці, наприклад, були орендовані в похоронному бюро за однієї умови — сеанси не мали збігати з процесіями.

Аби зекономити кошти на ліцензіях і техніці безпеки, зокрема вогнегасниках, брати Ворнер проводили покази дозволеною кількістю 99 людей у залі. У своїй автобіографії Джек згадує, що пожежний інспектор порадив не палити біля приміщення. Молодший з Ворнерів у властивій йому манері зайшов у залу з палаючою цигаркою, після чого вибухнув проєктор, розлетілися вікна та двері.

Морін О'Хара та Джек Ворнер

Ніколи не здавайся

У період з 1907 року (час цензору та моралі) до 1920-х на братів чекали випробування. Темні зали кінотеатрів вважалися «плащем зла», публіка думала, що там процвітало грабіжництво, а самі зображення моралісти називали «розбещенням молоді». Тоді брати зрозуміли, що справжні гроші приховуються не в кінотеатрах, а в самому прокаті. Сем й Альберт відправилися до Нью-Йорка, аби купити фільми в театрального магната Маркуса Лоу. За п'ять уже прокручених стрічок вони заплатили $500. 

У 1917 році брати переїхали до Лос-Анджелеса та відкрили власну виробничу кіностудію. За п'ять років Ворнери подали торговий знак Warner Brothers' Classics of the Screen, який мав відрізняти їх від незчисленної кількості компаній, що встигли відкритися за цей час. У 1923 році брати отримали офіційну ліцензію, яка в майбутньому зарекомендує їх як новаторів кіноіндустрії.

Звукова революція

Warner Brothers стала першою компанією, яка представила фільм зі звуковим супроводом. «Співак Джазу» — революційна картина 1927 року, що суттєво відрізнила братів Ворнер від їх конкурентів. У 1928 році студія випускає фільм «Вогні Нью-Йорка» — першу повністю розмовну стрічку, яка побила всі рекорди касових зборів того часу. У наступні роки кіностудія випускала такі епохальні картини, як «Касабланка», «Громадянин Кейн» та інші.

Фільм "Співак Джазу"

Успіх картин дозволив братам Ворнер купити компанію Stanley Company of America, на рахунку в якої було більше 250 кінотеатрів. У тому ж 1928 році Warner Bros. викупили студію First National Pictures розміром 54 гектари та декілька музичних лейблів, які допомагали в створенні мюзиклів.

Мультфільми

Хоча студія Warner Bros. випустила не так багато мультфільмів, найвідомішим мультиплікаційним персонажем компанії залишається Багз Банні. Улюблений дітьми 90-х кролик вперше був представлений у далеких 30-х роках. Мультфільм «Дикий заєць» з Багзом Банні в головній ролі отримав премію «Оскар» як кращий мультиплікаційний фільм. У 1943 році популярність героя та стрічок з ним починає зростати, зробивши Warner Bros. найприбутковішою мультиплікаційною студією США.

Warner Bros. в епоху Золотого Голлівуду та після

Кіностудія Warner Bros. завжди встигала за швидким розвитком розважального контенту. Йшли роки, а компанія все першими представляла революційні технології в кіносвіті. Також студія принесла значимий вклад до розвитку нуару та соціальних картин епохи Золотого Голлівуду: «Великий сон», «Кі Ларго», «Мальтійський сокіл» та інші.

У 1967 році помер Альбер Ворнер. Після смерті брата Джек втратив інтерес до кінокомпанії та склав свої повноваження. У тому ж році студію викупили Seven Arts Production. Останній з братів, Джек Ворнер, помер у 1976 році.

Уже за часів нового керівництва були випущені культові «Бонні та Клайд» і «Механічний апельсин», які не лише принесли високі касові збори, але й зарекомендували себе канонічними картинами тих часів. Назва кінокомпанії часто змінювала з приходом інших власників, та одне залишалося незмінним — відоме на весь світ прізвище Ворнерів.

Джордж К'юкор, Одрі Хепберн, Джек Варнер

Читайте також: 7 серіальних прем’єр липня, яких ми чекаємо з нетерпінням

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).