Блоккор – тренд, який поєднує моду та футбол

Тренды
07.08.2023
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
І який вже активно застосовують знаменитості
ПОДЕЛИТЬСЯ

На появу модних трендів впливають чи не усі сфери культури та лайфстайлу. Фільм «Барбі», який зібрав у прокаті більше $ 1 мільярда, зародив естетику барбікору, якою зараз пронизана вся fashion-стрічка. Водночас тренд #oldmoney виник з популяризації «тихої розкоші» та привілейованого стилю життя.

Спорт – ще одна сфера, якою завжди надихалися фешіоністи. І якщо раніше це був теніс чи гольф, то зараз знаменитості та інфлюенсери звертаються за натхненням до іншого виду активності – футболу. Блоккор – назва нового тренду, який поєднав моду та спортивну форму.

@offthepitch_archive

Вперше термін blokecore використав 23-річний TikTok-креатор і фанат футболу Брендон Гантлі ще в 2021 році. Його ролик швидко завірусився в Мережі, зародивши нову хвилю кежуальної культури. З британського сленгу bloke означає «хлопець», тобто blokecore – це «хлопчача мода». Зараз, коли тренд активно використовують світові дизайнери та знаменитості, популярність блоккору вийшла за рамки футбольних субкультур і суто чоловічого гардеробу.

Висока мода та футбол були тісно пов’язані ще до приходу blokecore. Великі футбольні клуби завжди тісно співпрацювали з модними Домами. Наприклад, fashion-спонсором паризької команди Paris Saint-Germain є Dior, партнером Barcellona – Tom Brown, а клуб Juventus віддає перевагу вишуканій класиці разом з Loro Piana.

@emporioarmani

Не складно помітити блоккор і на подіумах. У рамках чоловічого показу весна-літо – 2024 бренд Etro представив свою інтерпретацію спортивних футболок. Залишивши головні ознаки форми – помітні лого, монограми та, власне, матеріал –, на шоу з’явилися більш вишукані та незвичні варіанти. Естетика blokecore не пройшла повз українські бренди. У колекції осінь-зима – 2023 Kseniaschnaider представили максісукню у техніці печворк з футбольної форми.

@kseniaschnaider

Правил і норм тренду на блоккор майже не існує. Усе, що вам потрібно – це футболка популярного (чи улюбленого) спортивного клубу. Кім Кардашьян поєднує її з чорними велосипедками, а К’яра Ферраньї – зі спідницею. Для створення кежуального образу чудово пасуватимуть джинси Levi`s та високі кеди Converse. Також blokecore повертає нас у вільні нульові, коли об’ємна спортивна футболка ставала сміливою сукнею міні.

@chiaraferragni

@officialasroma

@heir

@champagnepapi

Читайте також: 5 взуттєвих трендів осіннього сезону, які доповнять ваш гардероб

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).