Ретроспективна зима. Фільми Лінча, Джармуша та Гейнса знову вийдуть в український прокат

Новини
28.11.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Сучасна класика повертається на екрани
ПОДЕЛИТЬСЯ

Кінокомпанія «Артхаус Трафік» перевипустить на великі екрани України три стрічки, які вважаються сучасною класикою. Серед них режисерські роботи Девіда Лінча, Джима Джармуша та Тодда Гейнса.

З 14 грудня в обраних кінотеатрах показуватимуть «Виживуть тільки коханці» (2013) з оскароносною Тільдою Свінтон і зіркою серіалу «Локі» Томом Гіддлстоном на честь 10-річчя цієї картини. Режисером фільму виступив 5-разовий призер Каннського кінофестивалю Джим Джармуш. Серед інших його відомих картин «Патерсон» з Адамом Драйвером, «Мрець» із Джонні Деппом, а також «Ніч на землі».

У центрі сюжету — два чутливих і тендітних вампіри, Адам і Єва, що закохані одне в одного упродовж століть. Їхня вічність приходить у захопленні музикою, літературою й наукою, вони тепер не вбивають людей заради виживання. Водночас молодша вампірка Ава змушує їх згадати забуті інстинкти.

Вже 25 січня на екранах вийде нуарний трилер «Загублене шосе» (1997) режисерства відомого сюрреаліста Девіда Лінча і експерта в жахах, 4-разового номінанта на «Оскар». Він відомий роботою над серіалом «Твін Пікс», фільмами «Синій оксамит» та «Малголленд Драйв». Композиції для «Загубленого шосе» створив володар премії «Ґреммі» Анджело Бадаламенті.

Фільм розповідає історію саксофоніста Фреда Медісона, що підозрює свою дружину в подружній зраді. Внаслідок містичних подій жінку знайшли мертвою, а чоловіка звинувачують в цьому злочині. Його засуджують до смертної кари, але невдовзі замість нього в камері виявяють юнака Піта. Він не має уявлення, як опинився у в’язниці, але «божевілля лише починається».

Невдовзі після Дня закоханих, 15 лютого, в прокат вийде мелодрама «Керол» (2016) з акторками Кейт Бланшетт і Руні Мара. У свій час фільм був номінований шість разів на «Оскар», а його режисером виступив майстер квір-драми Тодд Гейнс. Події стрічки розгортаються довкола молодої кар’єристки Терези та знудженої домогосподарки Керол. Їхня зустріч змінює життя — вона приносить обом героїням неочікувані романтичні почуття та складний життєвий вибір.

Читайте також: Імператор, коханець і тиран: що треба знати про фільм «Наполеон» із Гоакіном Феніксом.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).