Голодна Джоконда: рейди екологічних активістів на світове мистецтво

Новини
29.01.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Привернути увагу до екологічних проблем можна різними способами, однак екоактивісти вкотре намагаються це зробити в галереях світового масштабу, здійснюючи різноманітну наругу над витворами мистецтва. Здебільшого картини не страждають від проявів вандалізму, адже покриті захисним склом.  

Улюбленицею захисників навколишнього середовища є картина «Мона Ліза» Леонардо Да Вінчі, яка зберігається у паризькому Луврі. Вчора дві екоактивістки облили супом витвір мистецтва, а точніше захисне скло навколо. 

«Що важливіше? Мистецтво чи право на здорове та екологічно чисте харчування? Наша сільськогосподарська система хвора! Наші фермери вмирають на роботі!», – прокричали екоактивістки.

Попередньо у травні 2022 року чоловік у перуці та жіночому одязі проїхав на інвалідному візку повз картину, раптово піднявся на ноги й кинув шматок пирога в полотно. 

«Джоконда» улюблений, але не єдиний, витвір мистецтва, ековандалів. У жовтні 2022 року картина «Дівчина з перловою сережкою» Яна Вермера стала об'єктом нападу в музеї Мауріцгейс у Гаазі. Тоді двоє кліматичних активістів приклеїли себе до картини та прилеглої стіни, а один з них жбурнув червону фарбу в полотно.

Того ж року екологічні активісти бризнули томатним супом на «Соняшники» голландського художника Вінсента ван Гога в Національній галереї в Лондоні. Картина «Стіжки сіна» Клода Моне також зазнала акту вандалізму: вона була облита картопляним пюре екоактивістами руху Letzte Generation. Своїм протестом організатори хотіли привернути увагу до проблем змін клімату, які можуть спричинити голод. Екоактивісти руху Ultima Generazione відомі також протестом 22 липня 2022 року, коли протестувальники приклеїли себе до захисного скла картини «Весна» Сандро Боттічеллі. Опісля вони розгорнули банер з написом «Останнє покоління: Ні газу, ні вугілля».

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).