Відкриття століття: вперше за дві тисячі років вченим вдалося прочитати давньоримські скам’янілі папіруси міста Геркуланум

Технологии
12.02.2024
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
Про пекельну історію міста, ШІ-досліження та зміст сувоїв
ПОДЕЛИТЬСЯ

Дві тисячі років тому виверження Везувію знищило величезну бібліотеку в стародавньому місті Геркуланум, поховавши в останній сотні цінних текстів. У 2023 році вчені змогли прочитати обвуглені папіруси завдяки штучному інтелекту.

«Це унікальна історія для антикознавця, – зізнався професор стародавньої філософії та римської літератури в Оксфорді Тобайас Рейнхардт. – Ти майже завжди маєш справу з текстами, які до тебе бачив хтось іще. Одна думка про те, що ти читаєш сувій, який востаннє розгортали 1900 років тому, – заворожує».

У межах конкурсу Vesuvius Challenge, організованого з ініціативи підприємця з Кремнієвої долини Нета Фрідмана та професора Брента Сілса, команда студентів-дослідників зробила величезний внесок у розгадці однієї з найбільших загадок в археології, розкривши зміст грецької писемності всередині обвугленого сувою за допомогою інноваційного методу штучного інтелекту. Поки що переможці зуміли розшифрувати сотні слів у п’ятнадцяти колонках тексту, що відповідає приблизно п’яти відсоткам сувою. 

Історія 

Із середини XVIII століття папіруси з міста Геркуланум, сучасного Ерколано, залишаються однією з найбільших загадок для істориків та археологів. Геркуланум як місто припинило своє існування в серпні 79 року, коли воно було накрите магмою від виверження Везувію. У середині XVIII століття італійські землекопи випадково натрапили на мармурові статуї з вимерлого міста, а 1750 року вони досягли мармурової підлоги вілли. 

Королівська сім'я Бурбонів ініціювала розкопки, під час яких з будівлі вдалося витягти безліч домашнього й декоративного начиння. Сувої, які валялися на підлозі одного з приміщень, спершу сприйняли за поліна й кидали у вогонь. Так тривало доти, доки хтось не помітив, що зазвичай їх знаходять у бібліотечних залах або в читальних кімнатах. Тоді стало зрозуміло, що загадкові об'єкти насправді є згорнутими й обпаленими папірусами. Віллою, де були виявлені геркуланумські сувої, ймовірно, володів батько дружини Гая Юлія Цезаря – давньоримський консул і цензор Луцій Кальпурній Пізон Цезонін. 

Дослідження 

Упродовж століть кращі вчені намагалися дослідити сувої, однак їм це не вдавалося. Останніх двадцять років професор комп'ютерних наук з університету Кентуккі Брент Сілс використовував для розшифровки та аналізу різноманітних стародавніх текстів метод комп'ютерної томографії, тобто опромінення матеріалу рентгенівськими променями з його подальшою тривимірною реконструкцією. На жаль, метод виявився марним. З розвитком технологій штучного інтелекту Сілс почав працювати саме з ними. 

Прорив стався 2022 року, коли з дослідником зв'язався підприємець із Кремнієвої долини Нет Фрідман. У березні 2023 року Фрідман і Сілс запустили проєкт Vesuvius Challenge, у межах якого вони пропонували сімсот тисяч доларів за розшифрування чотирьох фрагментів з одного папірусу. Одним із головних принципів конкурсу стала відкритість: учасники повинні були ділитися досягненнями один з одним, а в разі успіху пояснювати, як досягли результату.

Фрідману вдалося вмовити колекціонерів в Італії та Британії відсканувати сувої. Щоб захистити їх під час транспортування, помічники підприємця розробили спеціальні захисні чохли. Сканування двох сувоїв, яке проводилося на британському синхротроні Diamond Light Source, обійшлося ентузіастам приблизно в сімдесят тисяч доларів.

Першого значного успіху в межах Vesuvius Challenge домігся австралійський математик і фізик Кейсі Гандмер. Йому вдалося знайти закономірності в нерівностях на поверхні сувоїв: деякі з них формою нагадували літери грецького алфавіту. Вчений припустив, що патерни являли собою чорнило, що виступило. Гандмер поділився знахідкою з іншими учасниками конкурсу. Один із них, студент факультету інформатики в університеті Небраски в Лінкольні Люк Феррітор, на основі виявлених попередником патернів розробив алгоритм, завдяки якому розшифрував перше слово із сувою – пурпурний. Програма Феррітора використовувала патерни тріщин, доступні людському оку, щоб на їхній основі розпізнавати складніші закономірності на зображенні.

Наприкінці минулого року Феррітор об'єднав зусилля з двома іншими ентузіастами, єгиптянином Юссефом Надером і швейцарцем Юліаном Шиллігером. Разом їм вдалося вдосконалити програму і розібрати необхідну за умовами конкурсу кількість фрагментів тексту. Досягнення трьох студентів викликало справжню сенсацію у світі дослідників та ентузіастів античної культури. Журі з авторитетних учених проаналізувало заявки і присудило Феррітору, Надеру і Шиллігеру приз у сімсот тисяч доларів.

Зміст сувоїв 

Зміст більшості раніше відкритих сувоїв Геркулануму стосується епікурейської філософської школи, заснованої афінським філософом Епікуром, який жив у 341-270 роках до нашої ери. Сувої складали робочу бібліотеку послідовника Епікура на ім'я Філодем. Окрім опису приємних смаків їжі, зокрема каперсів, та пам'яток, у ньому йдеться про постать на ім'я Ксенофант. Можливо, йдеться про флейтиста, якого згадують античні автори Сенека та Плутарх, і чия вражаюча гра змусила Александра Македонського потягнутися до своєї зброї.

Сучасні виклики 

Вчені вважають, що за весь час розкопок археологи так і не дісталися до головної бібліотеки на віллі, тому більшість папірусів, перебувають під землею. Фрідман уже анонсував новий етап конкурсу розшифровки, який триватиме до кінця 2024 року. Якщо торік від учасників вимагалося відновити приблизно п'ять відсотків тексту з одного сувою, то цього разу їм належить відновити вже дев’яносто відсотків. А ще Фрідман планує закупити спеціальні томографи, які можна буде встановити на віллі, щоб сканувати папіруси на місці і не ризикувати їхнім збереженням під час перевезення.

«Щоб проникнути в стародавнє місто, фактично доведеться вигнати жителів Ерколано і все знести», – з пересторогою говорить папірологиня Федеріка Ніколарді з Неаполітанського університету Федеріко II.

Серйозною перешкодою на шляху до розширення дослідження може стати сучасне італійське місто Ерколано, що постало на місці стародавнього Геркуланума. Житлові будинки над місцем, де, ймовірно, розташовані недосліджені ділянки вілли, можуть ускладнити розкопки, якщо тільки археологам не вдасться узгодити масове переселення їхніх жителів.

Публікація створена з використанням матеріалів Vesuvius Challenge. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).