Інгредієнт любові: що треба знати про романтику й кухню у фільмі «Смак пристрасті»

ПОДЕЛИТЬСЯ
Розповідаємо перед українською прем’єрою в День закоханих
ПОДЕЛИТЬСЯ

14 лютого, в День Святого Валентина, в український прокат виходить стрічка «Смак пристрасті» (також «Пристрасть Додена Буффана») про кохання та те, як приготування їжі стає його виявом для двох закоханих. У центрі сюжету — цінитель вишуканих страв Доден Буффан, в якого працює шеф-кухарка Ежені. Для них мова кохання, що більша за слова, це їжа. У найромантичніший сезон L’Officiel Online розповідає все, що потрібно знати про фільм «Смак пристрасті» — від сюжету зі складним романом до приготувань акторами, що були одружені, їжі самостійно.

Сюжет або як здобути взаємність крізь їжу

Події стрічки «Смак пристрасті» розгортаються в заміському маєтку у Франції, 1885 рік. Фільм створений за мотивами роману «Пристрасний Епікур» (La Vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet) швейцарського автора Марселя Руффа. Доден Буффан — гурман із витонченим смаком, іменитий власник ресторану. Ежені — шеф-кухарка, яка працює на нього вже двадцять років і відома своєю майстерністю. Тривале перебування разом, спільне захоплення героїв призводить до створення надзвичайних та чуттєвих страв, а також — виникнення почуттів. Ежені передусім дорожить своєю свободою, і щоб здобути її руку й серце Доден вирішує приготувати для неї вперше. 

Акторський склад і команда

Каст і команда «Смак пристрасті» фільму складається з діячів, визнаних критиками й індустрією. Роль шеф-кухарки Ежені виконала акторка й мисткиня Жульєт Бінош, переможниця «Золотого глобуса» й Каннського кінофестивалю, а також володарка «Оскару» за фільм «Англійський пацієнт». Гурмана та її прихильника зіграв Бенуа Мажимель, який відомий грою в стрічці «Піаністка» та за яку отримав нагороду Каннського кінофестивалю. 

Режисером виступив Чан Ань Хунг, французький режисер в'єтнамського походження. Емігрувавши з батьківщини у віці 12 років, у своїх фільмах він, зокрема, відомий дослідженням культури й бачення В’єтнаму. Його дебют в індустрії «Запах зеленої папаї» здобув йому номінацію на «Оскар», а стиль охарактеризований неконвенційним підходом до сторітелінгу, що простежується в «Смаку пристрасті».

Їжа приготована акторами та інші цікаві факти

Волован, коржик із листкового тіста з рибою, тюрбо в голландському соусі, морозиво з бісквітом і безе, тобто десерт печена аляска — все це майже повністю готувалося самими акторами, хоч із-під керівництва знаменитого французького шеф-кухаря П’єра Ганьєра із залаштунків. Останній навіть здобув звання «гастрономічного режисера» у стрічці.

Всі страви відповідають кухні, притаманній кінцеві XIX століття, а також узгоджувалися з істориками самим П’єром Ганьєром, одним із піонерів «нової кухні» в молекулярній і ф’южн кулінарії. Здебільшого актори головних ролей Жульєт Бінош та Бенуа Мажимель, любителі готувати, створювали страви самі, а в рідкісних випадках їх все ж таки заміняли професіонали. За словами фуд-стилістки Сюзан Спунген, що також працювала над фільмом, залишки їжі з'їдала команда стрічки. «Неможливо приготувати їжу, яка має гарний вигляд, але не смакує», — сказала вона New York Times.

«Для мене з дитинства дуже важливо те, що я люблю спостерігати за людьми, які працюють руками», — говорив режисер фільму Чан Ань Хунг знову ж таки для New York Times. Зростаючи у В’єтнамі, він днями досліджував, як хтось майструє двері, а ця дитяча увага й зацікавленість згодом втілилися в сценографії «Смаку пристрасті». Саме робота над цим кулінарно-романтичним фільмом принесла Чану Ань Хунгу звання найкращого режисера на Каннському кінофестивалі 2023 року. Фільм також був обраний для презентації Франції на 96-й церемонії вручення премії «Оскар» у номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Хімія на кухні й кохання між персонажами — її досягав тандем акторів Жульєт Бінош і Бенуа Мажимель, що були одруженими в реальному житті. Закохавшись в одне одного на майданчику фільму «Діти століття», вони прожили разом п’ять років і мають спільну доньку Ганну. «Нарешті опинитися з Бенуа на цій кухні, всередині я сміялася та посміхалася від радості, від того, що нарешті ми можемо залишатися в одній кімнаті, і це чудово», — казала про знімання акторка Жульєт Бінош. «Ми можемо працювати разом і навіть висловлювати свої почуття. Мене це дуже зворушило».

Читайте також: Чари любові: поезія до Дня закоханих від українських поетів і поетес

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).