Крадене мистецтво: Іван Айвазовський в контексті української культури

Искусство
21.02.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Нещодавно суспільство загуло резонансом, що картину Івана Айвазовського «Місячна ніч», викрадену з українського Сімферопольського художнього музею після окупації Криму у 2014 році, продали на аукціоні в Москві за майже мільйон доларів. Російський «Аукціонний холдинг» у відповідь суспільному обуренню, світовому зокрема, адже ця картина з 2017 року розшукується Інтерполом, повідомив, що це ніби картина з ідентичною назвою іншого митця, хоч подробиць не надав.

Автопортрет, 1874 рік 

Попри те, факт злочину очевидний, адже надбання українсько-вірменського художника-мариніста викрадені з території України. Сам Іван Айвазовський, при народжені Ованес Айвазян, народився у Криму, місті Феодосія. Його батько Кайтан Айваз, Костянтин Гайвазовський, на початку XIX століття переселився до узбережжя Чорного моря з Галичини, а саме Івано-Франківська, тодішнього Станіслава. Вірмени за походженням – батько й мати Івана – походили із Західної Вірменії, етнічне населення якого було знищене правлінням Османської імперії на початку Першої світової війни. 

«Весілля в Україні»

«Зимова сцена в Малоросії»

Іван Айвазовський з дитинства мав неабиякий хист до малювання, а згодом здобув освіту в Петербурзькій академії мистецтв, де навчався в імперських та іноземних майстрів, зокрема французького художника-мариніста Філіппа Теннера. Після років роботи за кордоном митець повертається в Крим. Крім робіт на тематику моря та морських баталій, Айвазовський зображав масштабні пейзажі, зокрема на українську тематику.

«Український пейзаж з чумаками при місяці»

«Чумаки в Малоросії»

Він має роботи: «Весілля в Україні», «Український пейзаж з чумаками при місяці», «Очерет на Дніпрі», «Млин на березі річки. Україна», «Під час жнив» та інші. Зображення виняткових сцен із життя українського народу були близьким для художника. Відомо, що Айвазовський володів українською мовою, та, безсумнівно, захоплювався українською культурою.  

«Чумаки на відпочинку»

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).