Кохання у фотографіях: пара століття Елізабет Тейлор і Річард Бертон

Статьи
27.02.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Пристрасть й скандальні улюбленці преси
ПОДЕЛИТЬСЯ

Шлюб століття — саме так у 1964 році таблоїди назвали узаконення стосунків акторки Елізабет Тейлор, розкішної діви й уособлення золотої ери гламуру й всього, чим є кінозірка, та Річарда Бертона, одного з найбільш високооплачуваних акторів 60-х зі знаковим глибоким та дзвінким голосом. До того, як взаємні іскри прихильності виникли між ними на зніманні найдорожчого фільму тих часів «Клеопатра», Елізабет вважала Річарда «чванливим і вульгарним», про що йдеться в книжці Ненсі Шьонбергер і Сема Кашнера про роман двох кінозірок. Проте любові не накажеш, тож їхні стосунки протривали десятиліття. Вони двічі одружилися й двічі розлучилися, кохали та сварилися, а сам Річард Бертон засипав Елізабет Тейлор коштовностями королівського штибу, адже, за його словами, вони мають належати найчарівнішій жінці.

27 лютого, в день народження Елізабет Тейлор, L’Officiel Online згадує кохання «пари століття» у фотографіях.

Річард Бертон і Елізабет Тейлор у «Клеопатрі»

Елізабет Тейлор та Річард Бертон вперше зустрілися в 1953 році на вечірці, і валлійський актор одразу відзначив її надзвичайну красу. «Вона була такою надзвичайно красивою, що я мало не розреготався вголос», — написав він у своєму щоденнику. «Одним словом, її було забагато». Елізабет Тейлор було 21 рік, перед нею були широкі кар'єрні горизонти, вона знімалася в оскароносних фільмах. У той час вона не відповіла на прихильність Річарда Бертона, аж поки вони знову не зустрілися на знімальному майданчику драми «Клеопатри».

Вони були обоє одружені: Елізабет Тейлор вчетверте на співаку й акторові Едді Фішеру, Річард Бертон — вперше на акторці й театральній режисерці Сібіл Вільямс. Елізабет Тейлор грала останню чинну правительку Єгипту Клеопатру, а Річард Бертон її коханого та полководця Марка Антонія. Кохання персонажів стало коханням акторів: їхні поцілунки в сценах тривали надзвичайно довго, тож режисеру Джозефу Манкевичу доводилося навіть зупиняти акторів. Під час знімань «Клеопатри» Річард Бертон також пересунув крісло Елізабет Тейлор до свого, де воно й стояло упродовж тринадцяти років. 

Елізабет Тейлор і Річард Бертон у спільних фільмах

Володарка двох «Оскарів» обожнювала розкішні прикраси, у 2003 році вона представила книжку «Елізабет Тейлор: Мій роман з ювелірними прикрасами». що висвітлює найзнаковіші екземпляри її колекції. Заразом Річард Бертон обожнював Елізабет Тейлор, тож за будь-якої нагоди дарував акторці коштовності, щоб висловити свою любов. На одному з аукціонів він придбав їй діамант грушоподібної форми вагою 69,42 карата вартістю понад мільйон доларів, який став прикрасою її намиста Cartier.

Прикраси, подаровані Річардом Бертоном Елізабет Тейлор

«Він давав мені "це вівторок, я кохаю тебе” подарунки. “Це прекрасний день” подарунки. “Ходімо на прогулянку, я хочу тобі щось подарувати”. За роки я бачила ці подарунки як “це вівторок, я кохаю тебе”», — говорила акторка у своїй книжці. «І я ніколи не знала, коли він прийде з найекстравагантнішою каблучкою, або з чимось дуже милим і простим».

Їхні стосунки були турбулентними та привертали увагу як публіки, так і папараці. «Річард втрачає самовладання зі справжньою насолодою. За цим приємно спостерігати», — говорила акторка. «Наші бійки — це чудові крики, а Річард схожий на маленьку атомну бомбу, що вибухає». В Елізабет Тейлор була алкогольна залежність та щодо снодійних, в Річарда Бертона — також алкогольна залежність. Під час свого шлюбу вони руйнували меблі та кімнати, а сам актор неодноразово вдавався до подружніх зрад. «Ми часто починаємо “боротьбу” просто заради неї самої. Я звинувачуватиму її в тому, що вона потворна, вона звинувачуватиме мене в тому, що я бездарний виродок, і це трохи лякає людей....», —  казав Річард Бертон. «Я люблю сперечатися з Елізабет, за винятком тих випадків, коли вона оголена».

Вони розлучилися в 1974 році, знову одружилися 1975-го, поки знову не розійшлися через рік. «Пара століття» підтримувала контакт і часто писала одне одному листи, також в межах шлюбу вони усиновили доньку Марію Бертон, яка стала філантропкою й дизайнеркою. «У глибині душі я завжди буду вірити, що ми одружилися б втретє й востаннє», — сказала Елізабет Тейлор авторам Ненсі Шьонбергер і Сему Кашнеру. «З тих перших моментів у Римі ми завжди були шалено й сильно закохані».

Читайте також: Вечірка століття: історія чорно-білого балу з серіалу «Ворожнеча».

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).