Екологічна мода: за що ми любимо Стеллу Маккартні в 5 колабораціях

Статьи
27.05.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Інновації, мистецтво та креативність
ПОДЕЛИТЬСЯ

Коли представники модної індустрії говорять про екологію й сталість, безсумнівно буде згадано ім’я британської дизайнерки Стелли Маккартні. Її мода — це позачасовість, красивий одяг для жінок, який створений для реального життя, зі значною увагою до тейлорингу й нотами британської спадщини. Її маніфест — творити так, щоб не завдавати шкоди довкіллю. Кавалер Ордену Британської імперії, донька культового гітариста із The Beatles Пола Маккартні та фотографки Лінди Маккартні, дизайнерка зростала у сільській місцевості, а виховували її з повагою до природи й до всього живого — ці риси згодом втілюватимуться у всіх дизайнах і співпрацях. 

Справжнє визнання дизайнерка здобула як засновниця власного бренду Stella Mccartney: з виходу першої колекції 2001 року Стелла Маккартні не використовувала ні шкіри, ні пір’я, ні хутра. У своїх колабораціях вона дотримується того ж підходу, створюючи свідому й красиву моду. L’Officiel Online згадує 5 співпраць Стелли Маккартні — екологічних і сповнених любові до природи. 

Веганські кросівки та більше в Stella Mccartney x Adidas

Stella Mccartney x Adidas для жіночої команди «Арсенал»

У досьє Стелли Маккартні численні колаборації, але найвідоміша серед них — серія співпраць з Adidas, яка триває з 2005 року й до сьогодні. Для спортивної компанії дизайнерка створювала жіночий одяг, як-от для йоги, тенісу, бігу й плавання, сумки та кросівки. Звісно, з урахуванням етичного кодексу та стандартів сталої моди: речі виготовлені з екологічно чистих матеріалів, як-от переробленого поліестеру й нейлону. Знакові релізи Стелли Маккартні та Adidas, зокрема, включають колекцію 2023 року для жіночої команди з футболу «Арсенал». Шорти й футболки з неоновими акцентами були створені з 47% переробленого поліестеру й 100% органічної бавовни. Ще одну колаборація 2020-го Adidas і дизайнерки присвятили культовому тенісисту Стену Сміту — веганські кросівки з його портретом були створені без жодних тестувань на тваринах. 

 Stella McCartney x Stan Smith

Маніфест Маккартні від А до Я і 26 митців

А — відповідальність

F — сумка Falabella

Для колекції весна 2021, ідея якої виникла під час локдауна COVID-19, Стелла Маккартні створила так звану абетку «Маніфест Маккартні від А до Я». Для кожного образу була обрана символічна літера, як-от «C — це свідомий», «M — це уважний», а «N — це природа», а друзі-митці дизайнерки проілюстрували ці меседжі. Літера A позначала відповідальність: образ, якій відповідав цій букві, складався з пальта Adrienne, створеного з архівного хутра, знову підкреслюючи бажання бренду мінімізувати використання нових матеріалів. Проілюстрував цей ансамбль американський художник-концептуаліст Рашид Джонсон, уособлюючи у своїй роботі час тривоги й відповідальності. Водночас буква F стала присвятою першій веганській сумці бренду під назвою Falabella, а доповнила її історію в «абетці» робота митця Лоренцо Віттурі.

Абстракція митця Френка Стелли в колекції Stella by Stella

Для колекції осінь-зима 2022/2023 Стелла Маккартні надихалася мистецтвом, безпосередньо роботами культового художника та абстракціоніста Френка Стелли. У колекції під назвою «Стелла від Стелли» дизайнерка переосмислила його роботи з мінімалістичними й максималістичними принтами, графіку та скульптуру, в одязі. Митець надав Стеллі Маккартні каталог із власними роботами, а також затверджував всі образи, що дизайнерка описала як лячний, але надзвичайно цікавий процес. 

Stella Shared 3 — капсула з трьома молодими креаторами

Для створення унісекс капсули Stella Shared 3 Стелла Маккартні об’єдналася з трьома молодими креаторами, адже передусім «натхнення не приходить ізольовано — воно з'являється під час спілкування та співпраці». Психоделічні принти лондонського художника й дизайнера Еда Кертіса втілилися на трикотажі, куртках із регенерованого нейлону та джемперах з органічної бавовни. Фірмові мармурові принти та обличчя на сонці та квітах нью-йоркської художниці Мейзі Брум з'явилися на футболках з органічного бавовняного трикотажу й на веганських кросівках Loop. Водночас антверпенський графік Том Тоссейн переосмислив логотип бренду, його інтерпретація прикрасила бомбери з нейлону й переробленого флісу. 

Любов до Шотландії й природи в The Macallan iii

 The Macallan III

Для створення нової серії віскі компанія The Macallan об’єдналася із сестрами Маккартні — дизайнеркою Стеллою й фотографкою Мері, що поділяють допитливість, повагу та захоплення світом природи. Третій реліз The Macallan III оспівує Шотландію, а напої The Macallan Harmony Collection Amber Meadow та Green Meadow були натхненні любов’ю Маккартні до дитячих спогадів про шотландську сільську місцевість. 

Колаборація з The Macallan також спрямована на створення краси з перероблених ресурсів: презентаційні коробки й етикетки до пляшок були виготовлені із застосуванням використаних лугових зрізів та природних матеріалів. Майстри The Macallan передусім надихалася красою природи — шотландськими пасовищами — для створення двох унікальних лімітованих віскі, використовуючи комбінацію витриманого хересу дуба та бочок із-під бурбона. Так, The Macallan Harmony Collection Amber Meadow відтворює колір літнього вечора та відчувається як комбінація насиченого дуба, лимону, дині, класичної булочки, мигдалю й зеленого чаю. The Macallan Harmony Collection Green Meadow — має відтінок весняного ранку та освіжає смаковими відтінками насиченого лимона, ячмінного цукру, вершкової ванілі, мигдалю та свіжого дуба. Кожне пакування напою прикрашене фотографією маєтку The Macallan Estate, знятим Мері Маккартні.

Також у межах колаборації з The Macallan сестри Маккартні спільно з майстрами й ремісниками представили 11 стильних речей, серед яких скляний посуд ручної роботи яскравих відтінків, пофарбований із використанням природних мінералів, та керамічна фляга омбре. А також пара латунних штампів для льоду із керамічними ручками, розписаних вручну, й латунна преспап’є у формі жолудя — данина поваги до виняткових дубових бочок, де витримується віскі The Macallan.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).