Гід L’Officiel Online головними показами Тижня моди в Парижі fall-winter – 2024

Тижні Моди
06.03.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від Dior до Louis Vuitton
ПОДЕЛИТЬСЯ

У Парижі завершився Тиждень моди сезону fall-winter – 2024. Минувші покази ознаменувалися модними революціями, дизайнерськими дебютами, яскравими сценографіями та саундтреками, які публіка ледь встигала розпізнати, як, наприклад, на шоу Dior чи Louis Vuitton. Редакція L’Officiel Online склала гід головними показами паризького тижня – дізнайтеся більше про останні колекції улюблених брендів нижче.

Dior

У новому шоу Марія Грація К’юрі розмислювала над модною революцією кінця 60-х років, коли Марк Боан представив світові прет-а-порте колекцію Miss Dior. Тоді головною місією дизайнера стало задовільнити потреби та бажання жінок, звільнити моду та «вивести» її на вулиці, К’юрі ж відображала своє бачення на енергійну вільність та паризьку елегантність.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Saint Laurent

Нову колекцію осінь-зима 2024/2025 креативного директора Ентоні Ваккарелло для Saint Laurent визначила прозорість. У приталених силуетах здебільшого кавових, верблюжих і чорних відтінків вона прикрасила мідісукні, топи й спідниці-олівці, матеріал яких відповідав тому, з якого виготовляють колготки. Спокусливість оголеності поєднувався з широкоплечими піджаками, шкіряними куртками й хутром, а доповнювалися ці сміливі ансамблі сережками з перлами, громіздкими браслетами й такими ж «капроновими» головними уборами. 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

The Row

Показ The Row, засновницями якого є сестри та дизайнерки Мері-Кейт і Ешлі Олсен, відзначився тим, що широка громадськість не змогла отримати світлини й відео з нього як зазвичай швидко. Бренд попросив гостей шоу Resort 2025 утриматися від фільмування побаченого на пристрої, натомість пропонуючи олівці й блокноти для нотування. У соціальних мережах і серед журналістів це прохання викликало ажіотаж: такі дії — це черговий вияв «тихої розкоші» чи спосіб уповільнення у диджиталізованому світі? Через кілька днів після шоу фотографії колекції Resort 2025 були оприлюднені: образи з пальтами вигадливих форм, шапкою прикрашеною металом, елегантними сукнями з драпіруванням та ніжним пір’ям презентували в чуттєвому зніманні.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Litkovska

У межах Тижня моди в Парижі свою колекцію під назвою UNDERWATER представив український бренд Litkovska. Натхненням для дизайнерки Лілії Літковської виступили чиста мудрість гір і відновлювальна сила води, про які вона міркувала після останньої подорожі в Гімалаї. ЦІ природні елементи втілилися в дослідженні моди й творчості як чистого аркуша — основи для подальшого відродження. Колекцію UNDERWATER склали чорні деконструйовані піджаки, елегантні світлі сукні, денім у поєднанні з яскраво-червоною карткою та топи й сорочки з рибами — символом очищення й життя.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Balmain

У колекції Balmain осінь-зима 2024/2025 креативний директор Олів’є Рустен звернувся до спадщини модного дому й водночас віддав данину своїй батьківщині. Дизайнер народився в місті Бордо, на південному заході Франції, про що були покликані нагадати клітинка віші й тренчі. Перші — про щастя й сонце, другі — про дощові дні. Виноградне гроно, ще один символ його батьківщини, зображалося в прикрасах, на принтах і на розкішних топах, а гастрономічний маркер Бордо, равлики, з'явилися на золотих верхах та на пряжках ременів.

 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Givenchy

Ім’я нового креативного директора Givenchy, Дому з величною історією, гучно обговорюється в модній спільноті. Водночас поки спадщина Юбера де Живанші не знайшла правонаступника, над колекцію осінь-зима 2024/2025 працювала дизайнерська команда. Ансамблі майбутнього сезону включали ефектну сріблясту сукню зі шлейфом, серію елегантних чорних костюмів, топи з елементом баски й виточені напівпрозорі образи. 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Schiaparelli

«Я дійсно відчуваю, що в простоті є впевненість, – сказав креативний директор Деніел Розберрі. – Для мене це дійсно про щось більш оголене, щось більш сире».

Техаський дизайнер запропонував свій погляд на тренд вестерну, додавши оригінальні ковбойські чоботи, вкриті пірсингом зі стразами, і використавши коси як краватки. Верхній одяг оздоблювався золотими ґудзиками у формі сосків. Роузберрі схильний до гіперболізації, тож цього разу кілька шкіряних образів були оздоблені гігантською крокодилячою лускою, в тому числі мініспідниця із великим золотим декоративним ґудзиком. 
 

 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Loewe

У новій колекції Loewe Джонатан Андерсон майстерно збалансував вигадливу розкіш і яскравий шик. Показ, влаштований у лісовій зеленій кімнаті, що нагадує художній музей, стіни якої обвішані невеликими пейзажними картинами Альберта Йорка, відкривався сукнями з трикотажу у формі пісочного годинника, тканина яких була зібрана в пряжку. З розвитком показу образи ставали то химернішими, то навпаки – більш легкими та невигадливими. Винятковими стали нестандартні принти Андерсона.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Alexander McQueen

Новопризначений креативний директор Шон МакГір представив свою першу колекцію бренду в старому залізничному вокзалі, відремонтованому під міський логістичний центр.

Масивні трубчасті светри, що обтягують тіло, силуети-труби, що межують з фантастикою, і сукні кобальтового синього і неонового кольорів – це складає нову версію Alexander McQueen. Шкіряні тренчі та джинсовий одяг були загорнуті та зав'язані навколо щиколоток, а пухнасті, хутряні текстури перетворилися на водолазки та пальта, схожі на кокони. Піджаки від костюмів стали довшими, з гострими плечима, надзвичайно загостреними та округлими.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Balenciaga

Шоу починалося із запрошення у вигляді фальшивої квитанції з eBay, і кожен відвідувач отримав дрібничку звідти: від вінтажних шарфів Balenciaga до срібних підносів, відібраних особисто Демною. Вінтажним сукням з обʼємними стегнами протистояли фірмові костюми оверсайз, мініатюрні або гігантські спортивні костюми, укорочені пуховики з вузькими джинсами. Надалі образи були створені з рюкзаків і мішків; кілька камзолів були накладені один на одного, а торси були обмотані скотчем, ніби моделі були виставлені на аукціон на eBay, готові до відправки в будь-яку хвилину. У примітках до показу описані сукні, повністю пошиті з бюстгальтерів і розрізаних футболок. 

 

 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Відхід від традицій у показі Valentino

Жіночий прет-а-порте Valentino слід розглядати у нерозривному звʼязку з попередньою чоловічою колекцією, де Пʼєрпаоло Піччолі руйнував токсичну маскулінність, пом'якшуючи класичні силуети техніками от-кутюр. У цій же колекції моделі носили строгі силуети у чорному кольорі, аби відкинути всі коди Valentino 1980-х років: від рюшів до масивних бантів. Майстерність дому захоплює поєднаннями й різновидами технік: спідниця з невагомого тюлю, делікатність блузок з органзи.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Chanel

Променади прохолодними вулицями мають свою романтику, особливо, коли дія розгортається на морському курорті на березі Ла-Маншу. Довіль, його кінематографічний магнетизм і роль міста в житті Габріель Шанель стали натхненням для дизайнерки Віржіні Віар у створенні колекції Chanel сезону fall-winter — 2024. Для сценографії показу в рамках паризького Тижня моди Chanel відтворили набережну Довіля завдяки гігантським екранами, які відображали пейзажі курорту на світанку та заході Сонця. У створенні образів Віар надихалася жіночними образами самої Коко, водночас маскулінні силуети були запозичені з традиційного одягу для зимового відпочинку коло моря.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Miu Miu

Таймлайн життя став основним ідейним натхненням для Міуччі Прада. Від дитинства до дорослого віку – одяг супроводжує нас, змінюючи свої форми залежно від розвитку особистого та загальнолюдського характеру. Спогади про дитинство Міучча виразила в укорочених пропорціях та мінісилуетах, а дорослішання проектується крізь призму класичних пальт та таких аксесуарів, як сумки, рукавички, брошки тощо.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Louis Vuitton

Колекція fall-winter — 2024 ознаменувала 10-ти річчя Ніколя Жескьєра на посаді креативного директора жіночих ліній Louis Vuitton. «Це прекрасна подорож, і я продовжую її», — такий напис містив лист, який дизайнер залишив для чотирьох тисяч гостей шоу, натякаючи на продовження свого контракту з модним Домом. Колекція стала дистиляцією робіт Жескьєра та відзначала унікальний погляд креативного директора на ДНК Louis Vuitton. Серед гостей показу була помічена перша леді Франції Бріджит Макрон, яку часто можна помітити в образах Дому на офіційних заходах.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).