Рецепт до Великодня: медово-горіховий баранчик

Foodie
28.03.2024
ТЕКСТ: Олексій Нілов
Традиційний смаколик
ПОДЕЛИТЬСЯ

Цукровий баранчик на великодньому столі нагадує про спокутну жертву Христа. Він стане головним акцентом і додасть естетики святковому оздобленню. Тісто ж можна урізноманітнити добавками та ароматами. Сьогодні я віддаю перевагу волоським горіхам і цитрусовому меду. Головне — знайти форму для баранчика, глиняну чи металеву.

Отже, беремо: 175 г вершкового масла, 125 г меду, 100 г ядер волоських горіхів, 150 г борошна, 5 г розпушувача, 3 яйця, чайну ложку ванільної есенції.

Перетворюємо горіхи на борошно за допомогою блендера. На невеликому вогні розтоплюємо масло в сотейнику з товстим дном. Додаємо мед, ванільний екстракт і швидко перемішуємо до стану однорідної маси. Знімаємо сотейник з вогню, вводимо по одному три яйця, швидко перемішуючи, щоб білок не схопився. Додаємо горіхове борошно, просіяне пшеничне борошно й розпушувач, перемішуємо. Тісто повинно мати консистенцію густої сметани, бути однорідним і гладким.

Форму для баранчика рясно змастити розтопленим вершковим маслом, закріплюємо. Виливаємо тісто й відправляємо в холодну духовку. Встановлюємо температуру 180 градусів і випікаємо в режимі конвекції від 40 до 50 хвилин. Перевіряємо готовність баранчика, пронизавши його дерев'яною шпажкою або ножем — вони мають вийти сухими.

Даємо баранчику охолонути у формі протягом 10 хвилин, акуратно витягаємо. За необхідності вирівнюємо основу за допомогою ножа, щоб встановити баранчика на сервірувальне блюдо. Пов’язуємо на шию червону стрічку. За бажання посипаємо цукровою пудрою.

Читайте також: Рецепт вихідного дня: десерт із тапіоки з кокосовим молоком і дамаською трояндою

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).