Король анімалістики: що зробив для моди Роберто Каваллі

Статьи
15.04.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Максималізм, леопард і італійська спокуса
ПОДЕЛИТЬСЯ

12 квітня 83-річний дизайнер Роберто Каваллі пішов із життя. «Що таке забагато? Такого поняття не існує!» — говорив він, змінюючи напрям вітру мінімалізму 90-х на максималізм та одягнувши Бейонсе й Наомі Кемпбелл у приталені сукні з рядами леліток, а Дженніфер Лопес і Майлі Сайрус — у леопардовий принт. У переліку його досягнень налічуються й інновації: він винайшов особливу техніку друку на шкірі, розширивши грані для втілення «диких принтів» і яскравих дизайнів. Що зробив Роберто Каваллі для моди — згадує L’Officiel Online.

Роберто Каваллі був не лише дизайнером, а й рок-зіркою як особистість. Екзотична анімалістика, як-от зебра та ягуар, осяйні блискітки й спокусливі вирізи — його творіння були гучною розкішшю в одязі для не менш гучних подій. «Вечірка — це частина мого світу», — казав Роберто Каваллі, якого часто можна було побачити з сигарою в руках. «Зробити чудову вечірку дуже просто: все, що вам потрібно, — це красиві жінки, чарівні, елегантні й дикі, це дуже важливо для задоволення очей — плюс хороші хлопці, дуже хороші напої та дуже хороша музика».

 Roberto Cavalli осінь-зима 2005/2006

Дідусь дизайнера був художником-імпресіоністом, а матір швачкою. Сам дизайнер також мріяв стати митцем, а втім, поринув в експерименти з текстилем. «Моєю мрією, можливо, через мою родину, було бути художником», — згадував Роберто Каваллі. «Я в один момент обрав напрямок текстилю, а від текстилю перейшов до моди». Вже у 70-х Роберто Каваллі показав свою дебютну колекцію, в якій продемонстрував власні інновації. 

«Я використовував шкіру для рукавичок з французької шкіряної фабрики, і коли я почав друкувати, то побачив, що можна робити вечірні сукні зі шкіри... рожевого кольору — неймовірно», — казав дизайнер. Запатентована ним техніка друку на шкірі невдовзі дозволила йому приймати замовлення від інших модних будинків, як-от Hermès і Pierre Cardin. 

Roberto Cavalli осінь-зима 2011/2012

Через два роки після свого дебюту він відкрив перший бутик у Сен-Тропе. Коли ж моду захопив мінімалізм 90-х, він відмовився адаптуватися під нього. Його дизайни залишалися максималістськими, навіть в стосунку до джинсів: дизайнер розробив техніку друку принтів на еластичному денімі. «Леопард — це анімалістичний дизайн, а мої дизайни походять від природи», — говорив Роберто Каваллі. «Бог — найкращий дизайнер у світі. Я копіюю його». Після закінчення доби мінімалізму та із популярністю своїх винаходів дизайнер знову був на хвилі слави.

 Roberto Cavalli осінь-зима 2013/2014

Дженніфер Лопес, Spice Girls, Бейонсе й Крістіна Агілера — у 2000-х зірки музичної індустрії одягали його творіння під час концертних турів, і на червоних хідниках. За його словами, він також був одним із перших дизайнерів, хто розумів цінність того, чому потрібно запрошувати клієнтів у свій світ. Заснувавши кафе Just Cavalli й клуб у Флоренції, Роберто Каваллі зробив своє ім’я брендом елітарного життя.

Роберто Каваллі й Вікторія Бекхем, 2005 рік

У 2015 році Роберто Каваллі покинув свій дім, його наступниками на посаді креативних директорів стали Пітер Дандас і Пол Суррідж. А втім, ера дизайнера стала однією зі знакових сторінок у моді завдяки інноваційності та автентичності дизайну. Після новин про загибель Роберто Каваллі шану його спадщині віддав інший представник італійської моди, Джорджіо Армані. «Роберто був справжнім художником, диким і чудовим у використанні принтів, здатним перетворити фантазію на спокусливий одяг», — йшлося в стейтменті Джорджіо Армані.

Читайте також: Новий Дикий Захід: одягнутися в ковбойському стилі як Бейонсе та Белла Гадід

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).