У The Naked Room пройде прем'єра виставки Саші Маслова «Святі»

Искусство
19.04.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Портретний проєкт
ПОДЕЛИТЬСЯ

The Naked Room представить персональну виставку Саші Маслова під назвою «Святі», що є премʼєрною презентацією проєкту фотографа в світі. Представлені роботи є частиною однойменної книги, яка присвячена тим, хто бореться або боровся за свободу України.

Війна не стукає у двері та не запитує, чи можна зайти; вона не попереджає про те, що станеться з вашим життям, сім'єю чи спільнотою. Вона не скаже, як виглядатиме ваше майбутнє. Вона забирає все без попередження, а натомість залишає лише одне — шанс дати відсіч.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, мільйони людей в Україні чинять опір вторгненню росії в їхню країну. Дехто кинувся на нові лінії фронту, що простяглися на сотні кілометрів морем, сушею та повітрям. А дехто присвятив свої навички, якими б вони не були, посиленню цього опору. Як і однойменна книга Саші Маслова, ця виставка оповідає про людей, які протистоять варварському вторгненню, що відбувається в Європі у XXI столітті на очах у всього світу.

«Вибір назви «Святі» наклав на мене відповідальність, можливо, тягар. Тому що я не вірю, що серед нас є святі. Я не думаю, що на цій землі живе людина без гріха чи проступку. І в цій книзі немає святих. Але кожна людина на цих сторінках для когось cвята. Персони, зображені в цій серії, йшли на жертви — хтось добровільно, хтось мимоволі. Багато фотографованих для цієї книги вбивали. Багато — рятували життя. І ті, хто вбивав, вбиваючи теж рятували життя. Тому що так працює війна. Її не варто святкувати. Це не красиво чи витончено. Я не хочу прославляти війну цією книгою, але хочу вшанувати людей, які поставили своє життя на карту, щоб дати шанс вижити іншим.

Це портретний проєкт. Він не покаже біль і жорстокість війни. Ця серія — тиха данина українцям. Від висвітлення цього вторгнення мені хочеться кричати. Тож «Святі» — мій крик, який став гімном. Щоб вшанувати втрачені та відзначити врятовані життя. Щоб висловити подяку. Святим, що рятують Україну», — коментує Саша Маслов.

Саша Маслов — український та американський фотограф. У фокусі його практики — сторітелінг, документальна та портретна фотографія. Маслов народився в 1984 році та.провів дитинство в Харкові. Його батько, Геннадій Маслов, був відомим учасником кола Харківської школи фотографії. Із середини 2000-х Саша мешкає та працює в Нью-Йорку, проте з початком повномасштабного вторгнення проводить більшість часу в Україні. Він співпрацює з такими виданнями як The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Die Zeit, є автором численних editorial матеріалів та портретів, які стали знаковими в медіасфері. Його документальні проєкти були відзначені преміями, зокрема Sony World Photo Awards та LensCulture.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).