Могутність слова: 6 важливих українських книжок у Vivat

Искусство
29.05.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Про культуру й реалії сьогодення
ПОДЕЛИТЬСЯ

Наприкінці травня росія вдарила ракетами по друкарні видавництва Vivat «Фактор-друк» у Харкові. Як підкреслила гендиректорка установи Юлія Орлова, це один з найбільших поліграфічних комплексів повного циклу в Східній Європі. Там друкуються майже всі видавництва України. До підтримки постраждалої книжкової установи широко долучилися українці, а також іноземні діячі, як-от британський посол Мартін Гарріс і кореспондент The Guardian Люк Гардінґ.

Vivat — платформа для публікації світових бестселерів і знакових творів вітчизняних авторів. L’Officiel Online зібрав 6 важливих українських книжок видавництва, — про культуру, історію й реалії сьогодення.

Вахтанг Кіпіані «Справа Василя Стуса»  

«Справа Василя Стуса» — бестселер головного редактора видання «Історична правда» Вахтанга Кіпіані, що отримав перше місце в рейтингу тридцяти найзнаковіших книжок часів незалежності за версією Українського інституту книги. Він складається майже повністю з архівних документів, як-от із кримінальної справи проти літератора Василя Стуса, показів свідків, листів поета з в'язниці й спогадів його рідних і друзів. Це історія, що раніше охоронялася під грифом «Секретно», та яка проливає світло на невідоме з життя шістдесятника.

ГРИГОРІЙ КВІТКА-ОСНОВ'ЯНЕНКО «КОНОТОПСЬКА ВІДЬМА»

Цьогоріч режисер Іван Уривський представив тріумфальну виставу — «Конотопську відьму» в київському театрі імені Франка. Його робота, створена за однойменною повістю українського письменника Григорія Квітки-Основ'яненка, отримала неабиякий відгук від публіки. Знову або вперше зануритися в історію «Конотопської відьми» пропонує книжка від видавництва Vivat. Гіт продажів, фантастична й сатирична повість розповідає про український світ мстивих відьом, трагічних закоханих і козаків, а також мерців, що святкують Великдень. 

Вахтанг Кіпіані «Країна жіночого роду»  

Книжка історика й публіциста Вахтанга Кіпіані розповідає про видатних українок XX століття. Історії цих лікарок, вчительок, учасниць національно-визвольного руху, політув'язнених і культурних діячок, часто залишилися непомітними, проте важливими в українській історії. У книжці «Країна жіночого роду» зібрані інтерв’ю й архівні документи про цих знакових діячок — від докторки медицини Розалії Ліфшиць-Винниченко, письменниці Олени Теліги до матері Георгія Гонгадзе. 

Галина Крук «Хто завгодно, тільки не я»

«Хто завгодно, тільки не я» — збірка оповідань про героїв, що перебувають поміж нас, і їхні ніжні, інтимні або ж моторошні переживання. Ці персонажі переживають карантин із тривогами чи розрадами, відчуття втрати, коли про рідну людину нагадує лише стара фотографія, та телефонні розмови, які не відбуваються, бо абоненти недоступні одне для одного. Це емоційні й спокусливі історії, що всупереч назві, відгукнуться багатьом.

Тамара Гундорова «Леся Українка. Книги Сивілли»

Книжка літературознавиці Тамари Гундорової — це спроба переосмислити біографію Лесі Українки, що була відзначена в довгому списку премії Книга року BBC-Есеїстика-2023. Вона досліджує життя визначної літераторки, в якому переплелися хвороба й творчість, Україна та  «чужина», політика й література, класика та сучасність, любов і смерть. У цій книжці культорологиня також розкриває такі частини життя Лесі Українки, як-от стосунки з Ольгою Кобилянською, подорожі Європою та статус «чужинки на батьківщині».

ІРИНА СЛАВІНСЬКА «ПОВІТРЯНА Й ТРИВОЖНА КНИЖКА»

«Повітряна й тривожна книжка» — ще один представник довгого списку премії Книга року BBC-Есеїстика-2023 від письменниці й літературознавиці Ірини Славінської. Це збірка есеїв, що простежує зміни в житті українців після початку повномасштабного вторгнення. Авторка пише та рефлексує про знайомі й буденні для багатьох речі: реалії блекаутів, пошук майстрів манікюру під обстрілами в Харкові, зміну гардероба у воєнних реаліях та інші елементи життя українських міст.

Читайте також: Як тебе не любити: 5 фільмів, де Київ — головний герой

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).