Літнє чтиво: 6 книг, що надихнуть на пригоди й перевідкриття себе

Искусство
23.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від Рея Бредбері до бітників
ПОДЕЛИТЬСЯ

Літні дні спонукають до незабутніх мандрівок, переживання надзвичайних досвідів і нових відкриттів. У книжковій добірці L’Officiel Online 6 творів, що надихнуть цієї чуттєвої пори на пригоди, перевідкриття себе та захоплять винятковим сюжетом.

Джек Керуак «У дорозі»

Роман «У дорозі» Джека Керуака є одним із найавторитетніших у біт-поколінні, тобто серед авторів періоду 40-60-х років, яких критики вважали екзистенціалістами, романтиками й представниками богеми. Він також увійшов до переліку найкращих англомовних творів XX століття за версією Time та видавництва The Modern Library. Герої цього твору — волелюбні гіпстери й бітники, що насолоджуються джазом, сексом, і нічними відвертими розмовами. Серед них — головний герой, на ім'я Дін Моріарті, ловелас, який зловживає алкоголем. Сьогодні він мандрує своєю шумною машиною дорогою, що ніколи не закінчиться.

 Андре Асіман «Називай мене своїм ім’ям»

«Називай мене своїм ім’ям» — це історія про перше кохання й дорослішання, яке проживають на поетичних пляжах Італії. Роман також входить до переліку екранізованих: оскароносний фільм на його основі із Тімоті Шаламе в головній ролі зрежисував Лука Гуаданьїно.

Сюжет книги зосереджений довкола 17-річного Еліо Перлмена, що живе з батьками, які щоліта запрошують до себе молодих науковців. Цього разу ним став 24-річний Олівер. Між ним і Еліо з’являються почуття, що призводять до нових відкриттів, болю й назавжди закарбованих у пам’яті моментів.

Вірджинія Вульф «До маяка»

Роман «До маяка» є одним із найвідоміших у творчості культової письменниці XX століття, новаторки й феміністки Вірджинії Вульф. Частково автобіографічний, він розповідає про візити сім’ї Рамзі до літнього маєтку в Шотландії. Головні герої — містер і місис — були змальовані з батьків Вірджинії Вульф. Вони репрезентують два полюси: чоловічий — холодний, нетерплячий й логічний, а жіночий — теплий, емпатичний та затишний. Сюжет книги частково меркне, у ній застосована техніка письма, що випереджає час, а значна увага в романі приділена радше ідеям, думкам, а також настроям. Зокрема, бурхливим емоціям і словам, які не були сказані.

Рей Бредбері «Кульбабове вино»

«Кульбабове вино» — чуттєвий роман, який називають упійманим і закоркованим у пляшку літом, від культового фантаста Рея Бредбері. Його сюжет розгортаються довкола юних братів Сполдінгів — Дугласа та Тома — з невеликого містечка Ґрінтауна. Кожного літнього дня вони перевідкривають світ — яскравий, сонячний, п’янкий і зовсім трішечки гіркуватий. Такий, наче кульбабове вино.

Алекс Ґарленд «Пляж»

«Пляж» —  бестселер британця Алекса Ґарленда, що увійшов до списку 200 найкращих романів Сполученого Королівства, складеного BBC у 2003 році. Книжку також екранізували із зірковими акторами, як-от Леонардо ДіКапріо й Тільдою Свінтон. У центрі роману — молодий і незаможний мандрівник Річард, що від сусіда отримує мапу таємничого острова з напівлегендарним «пляжем». Невдовзі сусід вчиняє самогубство, а сам головний герой знаходить обіцяний рай. А втім, це точно не утопія, швидше її протилежність із байдужістю, зрадою, кров’ю та смертю.

Патриція Гайсміт «Талановитий містер Ріплі»

Історії американської письменниці Патриції Гайсміт про захопливого шахрая Тома Ріплі екранізовували неодноразово. Зокрема, найвідоміший персонаж авторки з’явився в стрічках із секс-символом XX століття Аленом Делоном, потім із Меттом Деймоном, і цьогоріч у серіалі з Ендрю Скоттом.

Літо — один із найкращих періодів, щоб зануритися в першу книгу про героя з промовистою назвою «Талановитий містер Ріплі». Так, події психологічного трилера розгортаються в мальовничій Італії. У цій країні головному герою — Тому Ріплі — необхідно переконати сина мільйонера повернутися до батька. Персонажу вдається проникнути у світ багатіїв, а втім, згодом він аж занадто пристосовується до такого життя й готовий на все, щоб зберегти його своїми талантами.

Читайте також: З вітрин Книжкового Арсеналу — 2024: 6 книг, які слід придбати.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).