Та сама француженка: як Франсуаза Арді надихала культових дизайнерів

Статьи
13.06.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від Іва Сен-Лорана до Пако Рабанна
ПОДЕЛИТЬСЯ

 11 червня у віці 80 років не стало улюблениці й одної з найвідоміших співачок Франції Франсуази Арді. Блакитноока з фірмовим чубчиком набік, вона була французькою зіркою стилю попмузики yé-yé, що надихала Міка Джаггера, Девіда Бові, The Beatles та Боба Ділана. Кар’єра Франсуази Арді тривала понад п’ять десятиліть, а сама співачка з її невимушеним андрогінним стилем стала музою культових дизайнерів. Вона була втіленням того, що сьогодні ми називаємо французьким стилем. 

Від Іва Сен-Лорана до Пако Рабанна — L’Officiel Online згадує, як Франсуаза Арді надихала культових дизайнерів.

Франсуаза Арді в Paco Rabanne

 

«Я дуже довго був пристрасно закоханий у неї», — говорив в інтерв'ю Девід Бові про Франсуазу Арді. «Я впевнений, що вона здогадується, що кожен чоловік у світі й багато жінок також були закохані в неї. І ми всі досі закохані». Натомість Мік Джаггер, вокаліст The Rolling Stones, назвав її «ідеальною жінкою». Франсуаза Арді, що зі своїм дебютним синглом Tous Tous les garçons et les filles («Всі дівчата та хлопці») одразу поринула до слави в 60-х, дійсно володіла особливим шармом. 

По-перше, її особливому магнетизму сприяв м’який голос, який личив її меланхолійному репертуару. По-друге, це невимушений вигляд. Шатенка з блакитними очима й злегка безладним волоссям з андрогінною статурою, вона носила простуваті джинси, мініспідниці, сорочки й водолазки. Уособлення французького стилю, співачка одразу захопила головних модних інноваторів своєї епохи.

Франсуаза Арді в Paco Rabanne

 

«Дизайнери були в захваті від неї», — говорив фотограф Жан-Марі Пер'є, що часто співпрацював із Франсуазою Арді. «Для мене її краса не мала рівних. Вона дозволила мені формувати її образ, тому що я мав доступ до світу моди в 1960-х роках. Вона ненавиділа позувати для фотографій, і, щоб розсмішити її, я просив свого асистента спустити штани!».

Серед захоплених Франсуазою Арді був Пако Рабанн — дизайнер-революціонер, що одягнув жінок у кольчужні блискучі вбрання з металу. Одного разу співачка з'явилася в його золотій сукні, інкрустованій діамантами. Тоді, у 1968 році, вбрання з 1,000 пластин отримало звання найдорожчого у світі. Інший представник «космічної ери в моді» Андре Курреж, що як вважається, був одним із винахідників мініспідниці, також був захоплений Франсуазою Арді. «Мій авангардний стиль відповідає її способу мислення», — говорив дизайнер. «Для мене вона завжди уособлювала сучасну жінку».

Зліва направо: Франсуаза Арді в Yves Saint Laurent, Франсуаза Арді в André Courrège, Франсуаза Арді в Paco Rabanne

 

Для японської дизайнерки Рей Кавакубо знайомство з творчістю Франсуази Арді було не менш знаковим. Хоч провести паралель між концептуальною модою дизайнерки й невимушеністю співачки складно, проте вона відобразилася у найважливішому — назві бренду. Найменування компанії Рей Кавакубо Comme des Garçons перекладається «наче хлопці». Ці слова взяті з дебютного гіта Франсуази Арді Tous les garçons et les filles («Всі дівчата та хлопці»). 

Культовий дизайнер Ів Сен-Лоран також одягав співачку. Примітно у свій смокінг Le Smoking, що змінив жіночу моду назавжди, додаючи в неї маскулінність. Франсуаза Арді була однією з ікон стилю на рівні з Катрін Денев і Лайзою Мінеллі, хто посприяв популярності цього елементу гардероба. 

Читайте також: Пішла з життя культова співачка й ікона стилю Франсуаза Арді.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).