Що почитати: 5 найкращих книг, щоб зануритися в історію моди

ПОДЕЛИТЬСЯ
Від сьогодення до Ренесансу
ПОДЕЛИТЬСЯ

Аби зрозуміти сьогоднішню фешн-індустрію й правила, за якими вона функціонує, необхідно знати про її витоки. L’Officiel Online зібрав 5 найкращих книг, що допоможуть зануритися в історію моди — у глобальній перспективі та з історіями про перших «трендсетерів». 

 «Як читати сукню. Путівник змінами моди з XVI по XXi століття» (How to Read a Dress: A Guide to Changing Fashion from the 16th to the 21st Century)

Мода постійно змінюється. Буває, що це незначні трансформації з року в рік, але інколи — вони є фундаментальними та знаменують початок нового підходу в тому, як одягаються люди. Книга «Як читати сукню» детально оглядає саме сукні як елемент гардероба з XVI до XXI століття. Вона описує ключові періоди в історії цієї речі. Кожна стаття містить кольорові зображення історичного вбрання, розповідає про його особливості та висвітлює, як сукні змінювалися за кроєм, деталями й популярністю залежно від соціального статусу чи віку.

«Одяг іде на війну: креативність, натхненна дефіцитом під час Другої світової війни» (Clothing Goes to War: Creativity Inspired by Scarcity in World War II)

Під час Другої світової війни пріоритетом було виробництво екіпірування для військових, що призвело до дефіциту одягу. У книжці «Одяг іде на війну» досліджується, як цивільне населення, особливо жінки, реагували на ці обмеження. А також — у який спосіб вони використовували свою винахідливість і креативність, щоб впоратися з нестачею одягу, зшиваючи зашите або, наприклад, використовуючи тканину з мішків для корму. Книжка до того ж містить інтерв’ю з жінками з понад 10 країн, які розповідають про роль одягу, постійне відвідування чорного ринку, та старовинні світлини з приватних колекцій і журналів.

«Історія модної журналістики» (The History of Fashion Journalism)

«Історія модної журналістики» — це дослідження того, як розвивалися фешн-медіа. Книга охоплює як ранні кравецькі каталоги, знамениті блоги, так і відомі сучасні журнали. Авторка Кейт Нельсон Бест розповідає, як змінювалися відносини модних ЗМІ з безпосередньою самою фешн-індустрією, національною політикою, споживацькою культурою й гендерними питаннями.

«Хроніки моди: історії стилю найкраще одягнених людей історії» (The Fashion Chronicles: Style Stories of History's Best-Dressed)

Від фігового листка Єви, Карла Маркса, Тутанхамона до Гілларі Клінтон — те, як одягаються люди, має багато значень. «Хроніки моди: історії стилю найкраще одягнених людей історії» розповідає про одяг 100 відомих людей у розрізі 5,000 років, щоб показати значущість комунікації за допомогою вбрання.

 «Історія моди: глобальний погляд» (Fashion History: A Global View)

В «Історії моди: глобальний погляд» досліджуються ті місця на географічній карті, які здебільшого ігнорувалися дослідниками моди. Це, зокрема, огляд шовкового шляху в Центральній Азії, одягу корінних народів Америки та фешн-інновації в країнах Африки. Книжка також порушує питання виробництва, ідентичності й наслідків колонізації в цих місцях, і руйнує хибне уявлення про те, що європейський королівський двір XIV був батьківщиною моди.

Читайте також: Від Діора до Шанель: 6 найстильніших фільмів із дизайнерськими костюмами

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).