Приватна бібліотека: 8 книжок про моду, які допоможуть покращити знання індустрії

Стиль жизни
24.06.2024
ТЕКСТ: Ірина Задорожна
ПОДЕЛИТЬСЯ
Що особливо актуально у розпал кутюрного Тижня моди
ПОДЕЛИТЬСЯ

Будь-який відтінок, принт, текстура чи силует у модному образі мають свою особливу історію. Кожен вибір зовсім не випадковий, і у пізнанні сьогоднішньої динамічної фешн-індустрії визначальним є розуміння її минулого. Представляємо видання, що допоможуть зорієнтуватися у тенденціях моди та осягнути її закономірності.

Книги про модну індустрію допоможуть не тільки проаналізувати ті чи інші тренди, а й створити індивідуальний модний образ. Такі видання поєднують візуальну складову фешн-творінь і пропонують корисну інформацію, в тому числі історичну, від авторитетних особистостей. Мандрівки публікаціями про моду різних епох не тільки поглиблюють знання, а й спонукають до особистісних змін. Одяг як символ протесту, хронологія стильних революцій, королівські вбрання, «газетний» одяг суфражисток, панк XX століття, взуття, що нагадує найвідоміші архітектурні споруди… Дізнатися більше про одяг різних епох і його символіку допоможе наша добірка книжок про моду.

FASHIONPEDIA: ВІЗУАЛЬНИЙ СЛОВНИК МОДНОГО ДИЗАЙНУ / FASHIONPEDIA: THE VISUAL DICTIONARY OF FASHION DESIGN

Тореро, болеро чи тирольський жакет? Різницю між ними розкриває Fashionpedia – яскраво ілюстрований словник модних термінів. У ньому є визначення тисячі модних речей – верхнього одягу, білизни, головних уборів, взуття тощо. Книжка, створена командою Fashionary, ознайомлює з хронологією стилю: тут і найпопулярніші силуети 40-х років минулого століття, й історія впливових творінь Крістіана Діора, і огляд масштабних фешнтенденцій, що повертаються за десятиліття або залишаються поза часом. Також читач дізнається про особливості створення капелюшків і деяких видів тканин. Fashionpedia – це енциклопедія, що знайомить з історією моди і допомагає орієнтуватися у її новітніх процесах.

TIFFANY & CO.: ОРІЄНТИР / TIFFANY & CO. THE LANDMARK

Простори модних і ювелірних домів – частина їхньої унікальної історії. Вишукані інтер’єри та екстер’єри стають окремими артоб’єктами, а імениті відвідувачі – частиною культового спадку. Легендарний флагманський бутик Tiffany & Co. на П’ятій авеню в Нью-Йорку – одна з найвідоміших модних локацій у світі. Вперше побудований у 1940 році, цей простір із захопливими ювелірними вітринами став символом локальної архітектури модернізму, і саме його відвідувала героїня Одрі Гепберн у знаменитому фільмі «Сніданок у Тіффані». Книжка видавництва Assouline фіксує історію знакового бутика – від часів його заснування до відкриття у 2023 році після чотирирічної реставрації.

КНИЖКА ПРО ЧОЛОВІЧУ МОДУ / THE MEN'S FASHION BOOK

Авторка: Люсія Бондар

Розвитку чоловічої моди сприяли справжні революції стилю, які досліджує книжка видавництва Phaidon, створена у співпраці з редактором чоловічої моди The Wall Street Journal Джейкобом Ґаллахером. На сторінках видання – два століття історії людей і брендів, що сформували найбільш знакові образи в чоловічому одязі та сприяють його ренесансу сьогодні. 130 дизайнерів, 100 брендів, 70 ікон, 40 світлин, 25 стилістів, 10 ілюстраторів та 15 моделей – видання об’єднує роботи легенд індустрії Джорджіо Армані та Пола Сміта, а також творчих інноваторів Алессандро Мікеле, Вірджила Абло, Кіма Джонса й Освальда Боатенґа в алфавітному порядку.

 

 

ЗАРАЗ КРАЩЕ / NOW IS BETTER

Автор: Стефан Заґмайстер

Мода й мистецтво – два фундаментальні й близькі елементи культури, що відображають розвиток людства. Нова книжка одного з найвпливовіших графічних дизайнерів сучасності Стефана Заґмайстера, автора обкладинок альбомів Rolling Stones, Aerosmith і Jay-Z, – унікальний дизайн-проєкт. Автор за допомогою даних різних досліджень демонструє позитивний бік еволюції останніх століть. Читач дізнається про збільшення середньостатистичної тривалості життя людини, зменшення відсотка осіб, що живуть в умовах крайньої бідності, та ще багато цікавого і корисного. Книга містить передмову відомого психолінгвіста Стівена Пінкера, есе графічного дизайнера та історика Стівена Ґеллера, а також інтерв’ю із художнім керівником лондонської галереї Serpentine Galleries Ґансом Ульріхом Обрістом.

ІСТОРІЯ МОДИ З XVIII ПО XX СТОЛІТТЯ / FASHION HISTORY FROM THE 18TH TO THE 20TH CENTURY

Вбрання людини – сарі, кімоно чи діловий костюм – є важливим кодом її культури, класу, особистості, навіть віри. Одяг – невіддільний прояв нашого буття. Книжка «Історія моди з XVIII по XX століття» демонструє світлини експонатів Кіотського інституту костюма, що збирає й зберігає видатні зразки моди різних часів. Наразі Інститут має одну з найбільших у світі колекцій історичного одягу, білизни, взуття та модних аксесуарів, що охоплює три століття. Видання доповнено коментарями експертів у сфері досліджень моди. Серед авторів – почесний директор Інституту Акіко Фукай; куратори Тамамі Суо та Рі Ніі; викладач історії моди в Bunka Gakuen (Токіо) Мікі Іваґамі; професор історії моди в Університеті Бунка Ґакуен (Токіо) Рейко Коґа.

АРХІВ СОФІЇ КОППОЛИ: 1999–2023 / SOFIA COPPOLA ARCHIVE: 1999–2023

Гардеробна Періс Гілтон, костюми для сучасного Версалю та розповіді про муз Кірстен Данст і Ель Феннінґ на 488 сторінках. Це перша книжка Софії Копполи, що охоплює весь період її кар’єри. Артбук демонструє світлини з особистої колекції режисерки, а також референсні колажі, анотовані сценарії, приклади ранніх кінематографічних розробок та залаштункові документи. Від «Незайманоксамогубців» (1999), «Марії-Антуанетти» (2006) до «Прісцилли» (2023) – у книжці досліджуються найвідоміші фільми Софії Копполи крізь її тексти й розлоге інтерв’ю з кіножурналісткою Лінн Гіршберґ. ОДЯГАЮЧИ ОПІР / DRESSING THE RESISTANCE Авторка: Камілла Бенда Американські суфражистки шили й одягали сукні зі старих газет із закликами до голосування на виборах. Чоловіки-фермери в Індії вбиралися у сарі своїх дружин, влаштовуючи сидячі страйки на залізничних коліях, протестуючи проти недбалого ставлення уряду. У книзі «Одягаючи опір: візуальна історія протесту крізь історію» дизайнерка з костюмів й історикиня моди Камілла Бенда досліджує, як упродовж століть одяг перетворювався на візуальну силу для боротьби за радикальні зміни. 150 архівних малюнків, світлин та ілюстрацій картин розкривають захопливу історію фешн-активізму – від давньоримських повстань до панк-течії XX століття і сучасного руху Me Too.

КОЛЕКЦІОНУВАННЯ МОДИ: НОСТАЛЬГІЯ, ПРИСТРАСТЬ, ОДЕРЖИМІСТЬ / COLLECTING FASHION: NOSTALGIA, PASSION, OBSESSION

Автори: Александра Карл, Анджело Флаккавенто, Дімітріос Ціврікос

«Немає нічого нового, крім того, що забуто». Ці слова Роуз Бертен, однієї з перших французьких дизайнерок королеви Марії-Антуанетти, нині як ніколи актуальні. Сучасна мода невіддільна від минулого, і люди, захоплені нею, документують цю історію у власних архівах. На 300 сторінках видання «Колекціонування моди: ностальгія, пристрасть, одержимість» читачі поринуть в архівні зібрання Comme des Garçon дизайнерки Мішель Ламі, творіння Гельмута Ланґа, представлені нині у берлінському архіві ENDYMA, і надзвичайну колекцію взуття відомої архітекторки Захи Гадід. Також видання демонструє речі лімітованого випуску Issey Miyake, Maison Martin Margiela, Thierry Mugler, John Galliano та Alexander McQueen.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).