Історія одного образу: «сукня помсти» принцеси Діани

Статьи
01.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Залаштунки легендарної появи
ПОДЕЛИТЬСЯ

В історії найвизначніших модних образів «сукня помсти» принцеси Діани посідає значуще місце. Вишукане, елегантне та в міру спокусливе вбрання стало особливим сигналом світу. Так, тодішня представниця родини монархів продемонструвала: попри публічну аферу чоловіка, вона готова відважно рухатися далі. З цим образом понад 30 років тому принцеса Уельська порушила одразу кілька негласних правил королівського дрес-коду. А також — зацементувала свій статус як модної ікони. З нагоди дня народження принцеси Діани L’Officiel Online згадує історію її «сукні помсти».

«Сукня помсти» принцеси Діани, червень 1994-го

 

Пройшло більш ніж три десятиліття з того часу, як леді Ді одягнула ту саму чорну вечірню шовкову мінісукню з відкритими плечима. Того ж дня, коли вона ошелешила «жовту» й не тільки пресу своєю появою 29 червня 1994-го, вийшло гучне інтерв’ю принца Чарльза, де він зізнається в подружній зраді. Майбутній король сидів на ситцевому дивані в маєтку Хайгроув, коли його запитали, чи він намагався бути «вірним і чесним», коли одружувався з леді Діаною Спенсер у липні 1981 року. Принц Чарльз відповів, що так, але лише до того моменту, поки їхній шлюб не був безповоротно зруйнований. За його словами, вони «обоє намагалися» врятувати свою сім’ю.

Як повідомляли в The New York Times, про те, що Чарльз зізнається в зраді, таблоїди говорили протягом двох днів до безпосереднього оприлюднення інтерв’ю. Тоді на шпальтах з’явилися такі заголовки, як-от «Чарльз зрадив дружину» та «Ді казала тобі». Ймовірно, принцеса Діана була обізнана щодо того, що скоро їхній шлюб усі знову будуть обговорювати. Зрештою, що може бути кращим, аніж відповідь усьому світові з надзвичайною сукнею? Тим паче, що Діана завжди мала надзвичайне вміння комунікувати завдяки тому, як вона одягається.

У згаданій сукні вона з’явилася на благодійній вечері зі збору коштів для артгалереї Serpentine в Кенсінгтонських садах. Захід був організований виданням Vanity Fair. Подейкують, що принцеса Діана вирішила одягнути чорну приталену мінісукню в останню хвилину, адже планувала з’явитися у Valentino. А втім, її вибір впав на вбрання Christina Stambolian. Як зазначила дизайнерка ансамблю потім, сукню принцеса Діана купила ще трьома роками раніше.

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 

Публикация от Nineties Anxiety (@90sanxiety)

 

Вбрання було доповнене розкішним чокером із діамантами й сапфірами, що початково був брошкою матері Єлизавети II. З таким ансамблем, що також включав чорні колготки та клатч, принцеса Уельська фактично порушила кілька правил королівського дрес-коду. По-перше, королівська родина одягає чорний здебільшого в разі трауру. До речі, сама Діана вважала цей колір дуже елегантним. По-друге, королівським особам не бажано фарбувати нігті в червоний, що й зробила тоді принцеса Діана. По-третє, її сукня була трохи коротшою, аніж бажана довжина до коліна. Тож за всіма стандартами поява була провокативною, але не менш приголомшливою й красивою.

Наступного ранку її образ прикрасив перші шпальти британських таблоїдів. У The Sun писали: «Помста — це шик». «Ді минулої ночі показала Чарльзу, що він втрачає». Дизайнерка сукні Крістіна Стамболян через десятиліття сказала, що Діана не хотіла одягати сукню, бо вбачала в ній зухвальність. Проте в той день, за її словами, принцеса «відіграла, як Оділія», так звана антагоністична чорна лебідка з балету «Лебедине озеро». Стилістка принцеси Діани Анна Гарві говорила: «Діана хотіла виглядати на мільйон доларів. І їй це вдалося!».

Поява Діани в цьому вбранні практично започаткувала концепцію «одягу помсти». До такого жанру згодом віднесуть сукню Ніколь Кідман, в якій вона з’явилася в процесі розлучення з Томом Крузом, образи Дженніфер Еністон, Брітні Спірс і Дженніфер Лопес та багатьох інших.

Офіційно принцеса Діана й принц Чарльз розлучаться наприкінці серпня 1996 року, два роки після «сукні помсти». З того часу її гардероб став більш практичним і самобутнім. Світ же запам’ятає її ту саму чорну сукню як вияв сили духу й елегантності, навіть коли довкола незліченна кількість перешкод

Читайте також: Королівський шлях: як змінювався стиль принцеси Уельської.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).