Прогулянки, пікніки та собаки. Що треба знати про улюблену резиденцію королівської родини – Балморал

Стиль жизни
03.07.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Місце, де монарші почувають себе «звичайними людьми»
ПОДЕЛИТЬСЯ

У 1852 році принц Альберт подарував королеві Вікторії, яка обожнювала сільську місцевість, маєток у Шотландії. Площа резиденції виявилась малою для монаршої родини, тому було прийнято рішення побудувати ще один палац. Так з’явився відомий замок Балморал, де королівські особи — покоління за поколінням — проводять свої канікули, влаштовуючи прогулянки на конях, пікніки та гриль. Уперше за 170 років двері палацу відкриються для відвідувачів, на честь чого редакція L’Officiel Online розповідає про найулюбленіше місце Єлизавети II та інших членів родини.

Будівництво маєтку було завершено в 1856 році. Площа Балморалу, який так часто з’являється в епізодах «Корони», складає близько 200 гектарів та наразі налічує майже 150 будівель. На території замку панує власна екосистема, де знайшлося місце лісам, полям, озерам та пасовищам. Для активного відпочинку в Балморалі організовані полювання на хижих тварин, наприклад, оленів чи куріпок, риболовля та їзда на конях. Серед інших варіантів проведення часу — пікніки, барбекю або піші прогулянки з собаками.

Канікули Єлизавети II

Щорічно королева Єлизавета II влаштовувала канікули в Балморалі. Свої дні монарша родина проводила або наодинці, або приймала відомих гостей. Принц Гаррі згадував, що в дитинстві за обідом він міг обговорювати температуру м’яса чи прогноз погоди разом з міністрами чи єпископами. Однак не всім гостям Балморалу подобалися прийоми. Експрем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер називав місце «сюрреалістичним», а Маргарет Тетчер жалілася, що її довго не відпускали додому. Водночас Єлизавета II втілювала домашню атмосферу в палаці, запрошуючи гостей до кожного прийому їжі чи розваг, а найчемнішим відвідувачам навіть дозволялося погратися з її собаками.

Що стосується членів королівської родини, ті називають Балморал кращим місцем у їх житті. Принцеса Євгенія неодноразово згадувала чудові літні дні, проведені в резиденції. Її слова підтверджують думку, що на території замку монарші поводять себе «звичайними людьми». Наприклад, варто згадати про жагу принца Філіпа до барбекю. Чоловік королеви Єлизавети II завчасно готувався до обіду чи пікніку, розпалюючи гриль та смажачи м’ясо.

«Він стояв серед густої хмари диму, з його очей текли сльози. На ньому була кепка, яку він час від часу знімав, щоб витерти чоло або прихлопнути муху. Поки філе оленини шипіло, він перевертав його величезними щипцями, потім накладав сосиски. Зазвичай я благав його приготувати горщик його фірмової страви, спагеті Болоньєзе. Цього вечора з якоїсь причини я цього не зробив», — писав принц Гаррі в мемуарах «Запасний».

Самостійно готував їжу не лише принц Філіп. У своїй книзі принц Гаррі згадує авторську заправку до салату Її Величності. Королева готувала її великими порціями (і навіть мила посуд!), поки члени родини спостерігали за процесом, сидячи на «дерев’яних скрипучих стільцях».  

(Не)медовий місяць

Завершення свого медового місяця Чарльз III та Діана проводили в Балморалі. Попри щасливі сумісні фото, які тоді ширилися в пресі, для принцеси резиденція стала відправною точкою, що дала зрозуміти крах її шлюбу. Тут пару спіткали одні з перших конфліктів. Діана знайшла подарунок від Каміли — запонки з прихованими на зворотному боці ініціалами CC —, які не знімаючи носив Чарльз.

«Це міф про те, що я ненавиджу Балморал: я люблю Шотландію, але сама атмосфера тут виснажує мене повністю», — розповідала принцеса Діана.

Балморал сьогодні

 Наразі Балморал належить королю Чарльзу III, який минулого року вже проводив там літні канікули. Уперше за 170 років резиденцію відкрили для відвідувачів. Раніше туристи могли побачити наживо лише бальний замок та прогулятися територією Балмора. Сьогодні для відвідувачів відкриті ряд приміщень, серед яких червоний коридор, сімейна їдальня, бібліотека, передпокій та вітальня. Частина з декоративних елементів палацу була змінена вже новим королем Великобританії: до дизайну кімнат Чарльз III додав орнаментального стилю, яким захоплювалася королева Вікторія.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).