Які вони — костюми українського театру? Розповідає нова книжка, видана в Харкові

Новини
12.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Понад 100 років історії
ПОДЕЛИТЬСЯ

Харківське видавництво Олександра Савчука презентувало книжку «Український театральний костюм XX–XXI століть. Ескізи». Це друге виправлене видання, що доступне українською та англійською мовами.

Альбом ілюструє різноманіття й розвиток театрального костюма, графіки протягом 100 років. Зокрема, на прикладі 80 кольорових ескізів найяскравіших художників-сценографів України. 

Значну частину представлених творінь у книзі зберігають у фондах Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, що відомий своєю великою колекцією української сценографії. Деякі ескізи побачать світ уперше, інші — вже є добре впізнаваними в українському мистецтві.

У виданні представлені роботи 22 художників різних поколінь та мистецьких кіл: як визнаних класиків української сценографії, так і сучасних художників, що працюють із театральним костюмом вже у XXI столітті. Серед них праці Олександри Екстер, Василя Кричевського, Анатолія Петрицького, Вадима Меллера, Бориса Косарева й Олександра Хвостенка-Хвостова.

До книги також увійшли три розлогі фахові статті від дослідниць українського мистецтва Ольги Лагутенко, Олени Ковальчук і Лілії Волошиної. Останні дві авторки виступили упорядниками альбому разом із Тетяною Руденко й співзасновником ГО «Галерея сценографії» Богданом Поліщуком.

Читайте також: 7 важливих подкастів, що варті уваги — від історії, мистецтва України до психічного здоров’я

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).