ДНК української моди. BEVZA – від дитячої мрії до імені світового рівня

Интервью
19.07.2024
ТЕКСТ: Ірина Задорожна
ПОДЕЛИТЬСЯ
Аби будувати гідне майбутнє, потрібно вивчати не лише минуле, а й глибинно розуміти, з чого складається наше сьогодення. Натхнений талановитими українськими творцями, «L’Officiel Україна» запускає проєкт, присвячений успішним фешн-дизайнерам. Ми розповімо не лише про тих людей, які вже підкорили подіуми світової модної індустрії, а і про тих, хто перебуває в процесі виходу на міжнародний ринок. Через вивчення історії становлення кожного відомого UA-бренду прагнемо розкрити ДНК українського фешн-мистецтва.
ПОДЕЛИТЬСЯ

В останніх колекціях Світлани Бевзи, засновниці бренду BEVZA, немає натяків на «драму». На Тижні моди в Нью-Йорку, де дизайнерка проводить покази з 2017-го, вона філігранно транслює в одязі те, за що нині борються українці, – право бути на своїй землі. У першій після повномасштабного вторгнення колекції бренду шовкові сукні й спідниці нагадували плахту, яку колись одягали українські жінки під час збирання врожаю пшениці. Вже за рік дизайнерка інтегрувала в образи принт чорнобривців – символ дому й Батьківщини. Натомість у колекції осінь-зима 2024/2025 візерунок коси, що традиційно прикрашає український хліб, з’явився на жилеті.

Переосмислені мотиви й символи України – одна з визначальних рис дизайнів бренду BEVZA, заснованого у 2006 році, нарівні з мінімалізмом та білою сукнею. Унікальна естетика, яку пропонує дизайнерка Світлана Бевза, принесла їй звання одного з лідерів української фешн-індустрії, а також знайшла прихильників серед знаменитостей А-класу, серед яких Белла Гадід, Емілі Ратаковскі, Софі Тернер і Дакота Джонсон. Про ідентичність бренду BEVZA та його віхи – від дитячої мрії до викликів війни й Нью-Йоркського тижня моди – Світлана Бевза розповідає нашому виданню.

Що привело вас до рішення заснувати власний модний бренд?

Мною керувала дитяча мрія. За спогадами моєї мами, в дитинстві я хотіла мати модний дім. Щоправда, тоді, коли я чула це словосполучення, гадала, що це такий собі будинок з великими гардеробними. Відтоді я не полишала думки про те, що хочу працювати там, де створюється мода.

На які предмети гардероба та аксесуари було зроблено ставку й чому?

З часів заснування визначальною для бренду є концепція білої сукні. Зрештою, має значення власне білий колір. Сьогодні це розуміє наша аудиторія. Від BEVZA завжди очікують «нове біле». Навіть пальто у цьому кольорі (здавалося б, такі речі швидко брудняться) в нас залишається найпопулярнішим. BEVZA асоціюють із білим, що мене надзвичайно тішить. Це мій улюблений у роботі колір. Для мене він символізує дуже чисту енергетику. Саме це я й хочу транслювати аудиторії BEVZA.

Наприклад, минулого літа в Національному музеї Шотландії відбулася знакова виставка, де було представлено одне наше творіння. Над цією експозицією працювали три роки й присвятили її концепції маленької чорної сукні. З 60 робіт – від сукні CHANEL 1929-го, Schiaparelli, Saint Laurent до сучасних дизайнерів – єдина біла була від BEVZA.

Крім того, важливе місце у світі нашого бренду від самого початку посідають мінімалістичні творіння. А також – український символізм.

Що сприяло виходу бренду на новий рівень, збільшенню упізнаваності та обсягів продажів?

Вже 13 сезонів поспіль BEVZA – єдиний український представник в офіційному календарі Нью-Йоркського тижня моди. Така діяльність підвищує упізнаваність бренду у світі.

Чи можете назвати найневдаліший і найуспішніший для бренду сезони?

Найневдаліший сезон був на початку повномасштабного вторгнення. Тоді амбітні плани нашої команди були перекреслені на цілий рік. Коли почалася велика війна, ми якраз відвантажували колекції закордонним баєрам. Цей складний період на півтора місяця паралізував наше виробництво, як і у всіх українських колег.

А втім, ми ризикнули відкритися на невизначений період зі стоком (наявний одяг на складах тощо. – Прим. Ред). в онлайн-форматі. Відтоді бренд BEVZA не припиняє своєї роботи. Ми також отримали велику підтримку від усіх закордонних партнерів і роздрібних продавців. Вони писали, що готові чекати замовлення після узгодженої дати, адже розуміли: доставити щось з України тоді було неможливо. Цей сезон не вирізнявся успіхом, проте найбільше мені запам'ятався. У той час я зрозуміла, що за лаштунками фешн-індустрії за кордоном є ті люди, що на боці України.

Хто може вважатися амбасадором вашого бренду?

Багато знаменитостей люблять і одягають речі бренду, зокрема Белла Гадід, Дакота Джонсон та Емілі Ратаковскі. Проте передусім для нашої команди амбасадорки – це всі жінки, що обирають BEVZA.

Найулюбленіший предмет з ваших колекцій за всі сезони?

Біла сукня у будь-якому її втіленні.

У чому унікальність вашого бренду? Що, на вашу думку, ви привнесли у світ локальної та світової моди?

Всесвіт BEVZA – це насамперед елегантність. Одна з наших цілей – показати красу України на міжнародній арені. Інша – витончено транслювати цінності бренду: від екологічного підходу до естетизму.

Коли бренд вийшов на міжнародну арену та досягнув глобальних успіхів?

Мій шлях на світовій фешн-сцені розпочався у 2013 році з Vogue Talents (проєкт за кураторства італійського Vogue, що знайомить із талановитими дизайнерами з усього світу. – Прим. ред.). Скаути цього конкурсу помітили мене в Україні та запросили взяти у ньому участь. Це був відбір, відбір і ще раз відбір. Навіть не пам’ятаю, з якої кількості учасників виборола місце у фіналі. У той період також зробила перші важливі кроки у кар'єрі: почала презентувати власний одяг на виставках і познайомилася з важливими людьми. До того ж у фіналі Vogue Talents я зустріла Анну Вінтур. Це була важлива для мене подія.

Ваш найуспішніший ринок за обсягом продажів сьогодні?

Бренд BEVZA давно орієнтований на експорт. Звісно, США та інші закордонні ринки охоплюють велику частину наших продажів. Водночас варто зазначити, що популярність BEVZA тільки підвищується.

У чому ви вбачаєте потенціал української модної індустрії?

Це надзвичайно складне запитання. Зараз ми наче живемо в якомусь сюрреалістичному кіно «щодо розвитку локальної індустрії» в умовах повномасштабного вторгнення. Проте я вірю в таланти. У цьому вся суть: талановиті й самобутні бренди цікаві для усього світу. Вочевидь, наразі потенціал української фешн-індустрії виріс, в тому числі через появу слова «Україна» на перших шпальтах світових ЗМІ. Проте важливо, щоб наші дизайнери усвідомлювали: цього також недостатньо. Тож я вірю в потенціал тих, хто може кристалізувати свої творіння й запропонувати світу класний продукт.

Назвіть три-п’ять кодів, властивих вашому модного бренду, що стали ДНК BEVZA.

 Мінімалізм, білий колір, геометричні форми та українські мотиви у фірмових речах нашого бренду.|

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).