Олімпіада стилю. Як дизайнери — від Вів’єн Вествуд до Тома Брауна — надихалися Олімпійськими іграми

Тренды
25.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Синтез креативності й жаги до перемог
ПОДЕЛИТЬСЯ

Вже завтра, 26 липня, відбудеться церемонія відкриття цьогорічних Олімпійських ігор, які змагальницьким духом і спрагою до нових звершень заполонять Париж. Традиційно змагання будуть невіддільними від моди: дизайнери — від Ralph Lauren до Armani — вже представили уніформи для різних збірних, а конгломерат розкоші LVMH виступає преміальним партнером події. А як щодо модної олімпіади на подіумі? 

Напередодні спортивної процесії L’Officiel Online згадує, як дизайнери, зокрема Вів’єн Вествуд і Том Браун, надихалися Олімпійськими іграми для власних колекцій та показів.

Thom Browne Haute Couture осінь-зима 2024/2025

Цьогорічні Олімпійські ігри, що скоро розпочнуться в Парижі, стали джерелом натхнення для дизайнерів на минулому Тижні високої моди. Так, кутюрний показ Thom Browne виступив справжнім спортивним спектаклем. Моделі демонстрували одяг у нейтральній палітрі, яка складалася із здебільшого білого кольору, а їхні блейзери були наче декоровані «медальними» бронзою, сріблом і золотом. 

Показ розпочався перетягуванням каната, а у фіналі троє манекенників посіли місця на імпровізованій «платформі» для переможців. Компанію їм склала модель із головним убором у формі лаврового вінка. Останній відсилає до олімпійського бога Аполлона та є символом перемоги на Олімпійських іграх.

Dior Haute Couture осінь-зима 2024/2025

Не оминули Олімпійські ігри на останньому Тижні високої моди й модний дім Dior. Змагання в Парижі надихнули креативну директорку Марію Грацію К’юрі віддати шану спортсменам — від античності до наших днів. На подіумі з’явилися топи, сукні й штани з торочками та драпіруванням, натхненні античними богинями. Взуття відсилало до гладіаторського стилю, а золото й срібло — як символ перемоги — втілилися в блискітках, панівних відтінках колекції, а також прикрасах.

Чоловіча колекція Vivienne Westwood весна-літо 2012

Коли у 2012 році Олімпійські ігри прибули в Лондон, творчий тандем та подружжя Вів’єн Вествуд і Андреас Кронталер повністю занурився в тему змагань. Чоловіча колекція містила прямолінійні відсилання до спортивної процесії, як-от факели й медалі на футболках, заразом лавровий вінок виступав головним убором або у вигляді золотавого принту. Задумом дизайнерів було створити одяг для офіційних церемоній, що їм і вдалося, представивши численні костюми, звісно, з панківськими й грайливими нотами.

Off-White весна-літо 2019

Для показу колекції Off-White весна-літо 2019 дизайнер Вірджил Абло трансформував подіум у бігову бетонну доріжку з табло результатів. Поряд із Беллою Гадід і Кендалл Дженнер на цих імпровізованих змаганнях крокували олімпійська чемпіонка Інгліш Гарднер із США, учасниця Олімпіад та британка Катаріна Джонсон-Томпсон, а також стрибунка у висоту Сесілія Йонг. Вбрання моделей виражало поєднання спорту, утилітарності й вишуканості, що втілилося, зокрема, в пишних спідницях у комбінації з топами.

Dior Resort 2022

У часи пандемії натхненням для креативної директорки Марії Грації К’юрі став рух і те, наскільки він важливий в обмеженому просторі, як-от квартирі. Тож для показу колекції Resort 2022 модний дім вирушив до стадіону Панатінаїкос, що був зведений із мармуру близько 329 років до нашої ери, а згодом став місцем для проведення перших сучасних Олімпійських ігор. Колекція виступила комбінацією утилітарності, грецького стилю зі струмливими білими максісукнями, спорту та яскравих абстрактних принтів, що відсилали до сучасних спортивних мотивів.

Читайте також: Модні ігри. Як цьогоріч одягнули олімпійців дизайнери — від Armani до Ralph Laurent

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).