script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Позавікове мерехтіння: історія прикрас, які принцеса Діана одягнула на своє весілля

Статьи
29.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Розкішні вироби, що залишилися на історичних скрижалях
ПОДЕЛИТЬСЯ

29 липня 1981 року, 43 роки тому, відбулося весілля століття — принца Чарльза, теперішнього короля, й леді Діани Спенсер, невдовзі після цієї події принцеси. Вбрання останньої увійшло в модну історію як найвідоміше серед тих, що вдягали знамениті наречені. Створена Девідом та Елізабет Емануель, сукня принцеси стала іконічною. Ансамбль виготовили з шовкової тафти відтінку слонової кістки, 10,000 перлин стали декором, а поділ і шлейф рекордно сягнули 7,6 метра. Проте разом із сукнею образ принцеси Діани склали прикраси — кожна з особливою історією.

Тіара, сережки й обручка — про їхню долю та філігранні деталі розповідає L’Officiel Online.

Тіара Спенсерів

Тіара Спенсерів — без сумнівів одна з найвідоміших коштовних прикрас в історії, адже з’явилася на весіллі століття на принцесі Діані. Повідомляється, що її історію можна простежити до XVIII століття. Як і багато королівських коштовностей, теперішня версія тіари створена з інших прикрас. Центральна частина була весільним подарунком бабусі принцеси Діани, Синтії Гамільтон, що одружилася з Альбертом, 7-м графом Спенсером. Їхнє весілля відбулося в 1919 році. У 30-х роках тіару «переробив» Garrard, перший офіційний королівський ювелір в британській історії. 

В середині 70-х прикрасу успадкував Джон Спенсер, батько принцеси Діани. Всі його доньки одягали прикрасу на своїх весіллях: леді Джейн у 1978 році, леді Сара у 1980 році, а згодом і леді Ді. Сьогодні тіара належить сім’ї Спенсер. Востаннє її одягнула на власне весілля племінниця принцеси Діани Селія Маккоркодейл у 2018 році.

Дизайн тіари складається з центрального серця, що оточене квітами й завитками. Прикраса містить діаманти, зокрема, круглого, ромбоподібного й грушоподібного огранування, які закріплені в золоті.

Сережки матері

Справа: принцеса Діана під час своєї першої публічної появи після заручин, 1981 рік

 

Згідно з весільною традицією, яка відсилає до поеми вікторіанських часів, принцеса Діана одягнула «щось старе, щось нове, щось позичене й щось синє». Окрім фамільної тіари, в категорії «позиченого» потрапили і її сережки. Вони належали матері королівської нареченої Френсіс Шенд Кідд. Сережки складаються з центрального грушеподібного діаманта, що оточені кількома десятками менших. 

У них принцеса Діана з’явилася також для свого першого виходу після оголошення заручин: на благодійний концерт у Лондоні в травні 1981-го. Після весілля Френсіс Шенд Кідд, матір нареченої, ще неодноразово з’явиться в сережках. Зокрема, одна з її появ у них буде сумнозвісною: їх вона одягнула на похорон принцеси Діани у 1997 році.

Знаменита обручка 

Принцеса Діана із знаменитою обручкою 

 

 

Майже непомітною в усьому розкішному й об’ємному весільному ансамблі принцеси Діани залишилася її культова обручка. У центрі каблучки, яку створили в Garrard — 12-каратний цейлонський сапфір, що оточений 14 діамантами-солітерами. Історія прикраси простежується до 1840 року, а саме весілля королеви Вікторії та принцеса Альберта. Останній замовив коштовну брошку як весільний подарунок також у Garrard. Королева Вікторія одягнула її в день весілля, вона виступила «чимось блакитним». Вважається, що саме вона надихнула ювелірів у Garrard на створення  славнозвісної обручки.

Прикметно, що каблучка викликала невдоволення у критиків, зокрема членів королівської сім’ї. Це пов’язано з тим, що принцеса Діана обрала її з каталогу Garrard. Такий вибір вважався неунікальним і кожен охочий міг замовити собі таку ж обручку. Якби там не було, прикраса стала культовою. У жовтні 2010 року принц Вільям, син леді Ді, подарував її на честь заручин Кейт Міддлтон, принцесі Уельській. 

Читайте також: Королівський шлях: як змінювався стиль принцеси Уельської.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).