script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Від Мадонни до Бейонсе: 5 важливих документальних фільмів про музичних ікон

ПОДЕЛИТЬСЯ
За лаштунками слави й викликів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Якими є кумири мільйонів, коли сяйво прожекторів і крики підтримки тисяч меркнуть? Документальне кіно надає можливість зазирнути за лаштунки їхньої слави та життєвих викликів. Нижче редакція L’Officiel Online зібрала п’ять важливих фільмів про музичних ікон — від «будуарів» Мадонни в її легендарному турі, репетицій Бейонсе до барвистого портрета Девіда Бові.

«Мадонна: Правда або дія» (Madonna: Truth or Dare, 1991)

«Мадонна: Правда або дія» — кумедна, моментами шалена й відверта документальна стрічка, що зосереджена на іконічному світовому турі Blond Ambition World Tour 1990 року. Вона демонструє залаштунки цієї провокативної феєрії й те, якою була Мадонна в апофеозі слави. Саме під цього турне співачка зі своїми гітами — від Vogue до Material Girl — носитиме знамените конусне бра Jean-Paul Gaultier, викличе обурення Папи Римського й захопить критиків власною енергетикою та екстравагантністю. 

«Дороги додому немає» (No Direction Home, 2005)

У центрі цього документального фільму режисера Мартіна Скорсезе — історія Боба Ділана, 10-разового лауреата «Ґреммі», нобелівського лауреата й одного з найвпливовіших музикантів XX століття. Шлях виконавця, пісні якого стали символами рухів за громадянські права в США й проти війни у В’єтнамі, простежується до його дитинства. Стрічка містить ексклюзивні хроніки та рідкісні кадри, що супроводжують юного Боба Ділана з Міннесоти й до світового визнання.

«Емі» (2015)

«Емі» — документальна оскароносна картина про Емі Вайнгаус, яка вважається найкращим висвітленням турбулентного й впливового життя співачки. Зрежисований Азіфом Кападіа, імерсивний фільм оповідає її історію не лише як видатної співачки зі шляхом злетів і болючих падінь, а передусім людини, котра зіштовхнулася з багатьма випробуваннями.

«Повернення додому: фільм про Бейонсе» (2019)

Особливістю цього широкого визнаного критиками фільму про Бейонсе стало те, що його режисеркою та сценаристкою виступила сама співачка. Стрічка здобула п’ять номінацій премії «Еммі» й стала найкращим музичним фільмом на «Ґреммі». Вона розповідає про перформанс Бейонсе на «Коачелла», коли та у 2018 році стала першою в його історії темношкірою жінкою-хедлайнеркою. Фільм показує залаштунки підготовки знаменитості до фестивалю. У ньому Бейонсе також ділиться своєю робочою етикою й говорить про виснажливу вагітність за рік до «Коачелла».

«Девід Бові: Мрія місячної доби» (Moonage Daydream, 2022)

«Мрія місячної доби» виступає калейдоскопічним і барвистим портретом Девіда Бові, що занурює в його творчий та духовний шлях. Стрічка стала першою про співака, котра отримала підтримку від офіційних представників виконавця. Робота над нею тривала більш ніж чотири роки: режисер Бретт Морген отримав безпрецедентний доступ до архівів, зокрема до ексклюзивних записів і особистої мистецької колекції Девіда Бові. Фільм отримав п’ять номінацій на премію «Вибір критиків» та був номінований на БАФТА як найкращий документальний.

Читайте також: Кислотно-зелене Brat Summer. У чому полягає феномен способу життя від Charli XCX?

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).