script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Королева наукової фантастики й більше: 5 знакових ролей Сігурні Вівер, що треба побачити

ПОДЕЛИТЬСЯ
Фільми та серіал, котрі демонструють талант акторки
ПОДЕЛИТЬСЯ

Наприкінці серпня, в день відкриття Венеційського кінофестивалю, Сігурні Вівер отримала «Золотого лева». Цю найпрестижнішу нагороду події вручають тим, хто зробив під час свого життя великий внесок у кінематограф. Сігурні Вівер, триразова номінантка «Оскару» й семиразова «Золотого глобусу», без сумнівів одна з них. Втілення нею героїні Еллен Ріплі в культовій франшизі «Чужий» стало революційним у жанрі наукової фантастики. Ця персонажка — зовсім не діва в біді, як було раніше, вона сама себе захистить, а боятися треба, власне, її. Сігурні Вівер недарма називають королевою наукової фантастики. Фільмографія акторки також включає знаменитих «Аватара» й «Мисливців на привидів».

З нагоди знакового досягнення Сігурні Вівер L’Officiel Online згадує її 5 видатних ролей, зокрема драматичні.

«Горили в тумані» (1988)

Драма «Горили в тумані» заснована на реальній історії Даян Фоссі — знаменитої захисниці навколишнього довкілля й приматологині, вбивство якої пов’язано з її зусиллями зупинити браконьєрство. Стрічка створена на основі біографічної книги самої науковиці. Головну роль у ній виконала Сігурні Вівер. Фільм простежує шлях американки Даян Фоссі, котра їде вивчати горил в Африку. Десятиліття свого життя вона присвячує їхньому захисту, адже тварини перебувають на межі вимирання, за що сама потрапляє в небезпеку.

«Ділова дівчина» (1989)

«Ділова дівчина» — культова романтична драмедія, що здобула «Оскар» і чотири перемоги на «Золотому глобусі». Остання премія відзначила Сігурні Вівер, яка майстерно зіграла антагоністичну роль другого плану. Це історія про Тесс МакГілл у виконанні Мелані Гріффіт, амбітної секретарки, яка хоче піднятися корпоративною драбиною. Вона працює на Кетрін Паркер, котру грає Сігурні Вівер. Коли та ламає ногу, Тесс дізнається, що очільниця вкрала її ідею. Не готова миритися з несправедливістю, вона вирішує стати сама собі керівницею. Її план у тому, щоб спочатку прикинутися нею.

«Крижана буря» (1997)

Сігурні Вівер, Крістіна Річчі, Тобі Магвайр, Елайджа Вуд та Кеті Голмс — свого часу «Крижана буря» об’єднала знаменитих акторів і висхідних зірок, щоб зазирнути у світ середнього класу. Стрічка отримала «Золоту пальмову гілку» в Каннах за найкращий сценарій. А також — нагороду найкращої акторки другого плану на БАФТА, яку зіграла Сігурні Вівер. Події фільму розгортаються в передмісті Коннектикуту у 1973 році. На День подяки збираються дві сім’ї. Незадоволені життям, їхні члени вдаються до подружніх зрад, розчарувань і алкоголю в той день, що, зрештою, призводить до трагедії.

«Молитви за Боббі» (2009)

Драма «Молитви за Боббі» розповідає справжню й трагічну історію, коли зіштовхується релігія і її ставлення до представників ЛГБТК+ спільноти. У центрі фільму — Мері Гріффіт у виконанні Сігурні Вівер, син якої є гомосексуалом. Після того, як він розповідає це матері, вона через свої релігійні переконання намагається «вилікувати» його. Через тиск і неприйняття хлопець вчиняє самогубство. Це змушує Мері Гріффіт зрозуміти, яким помилковим був її світогляд, й спонукає до кінця свого життя займатися ЛГБТК+ активізмом.

«Втрачені квіти Еліс Гарт» (2023) 

«Втрачені квіти Еліс Гарт» — драматичний серіал, де Сігурні Вівер втілила роль бабусі Джун, котра повинна піклуватися про 9-річну внучку Еліс. Батьки останньої загинули в таємничій пожежі. Тож тепер Еліс живе на квітковій фермі бабусі, де дізнається про таємниці щодо себе та минулого своєї сім’ї.

Читайте також: Скандал у моді, «вбивче» весілля й шпигуни: 5 найяскравіших серіалів вересня

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).