Стрижка піксі — і ти обличчя 60-х: Як Твіггі випадково розпочала шлях до світової слави

Статті
08.10.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Андрогінна білявка, якою миттю захопився весь світ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Надворі — свінгуючі 60-ті. У Лондоні вирує культурна революція. Музичну експансію у світ із британської столиці здійснюють The Beatles і The Rolling Stones. Модну — Твіггі. Образ цієї андрогінної білявки з короткою зачіскою, великими ляльковими очима й довгими віями назавжди закарбувався в популярній культурі. Вона стала одним із символів соціального й культурного урагану, рушійною силою якого була молодь.

Цього жовтня на Лондонському кінофестивалі відбудеться прем’єра документального фільму про Твіггі. Його операторкою виступила українка Діана Оліфірова. Від 16-літньої дівчини, котру помітили через випадковість, легенди моди, володарки двох «Золотих глобусів» до дами Британії — L’Officiel Online розповідає історію Твіггі.

Твіггі у 1966 році в об'єктиві Баррі Лейтгана

 

Доленосна стрижка

Леслі Горнбі, яка згодом стане відомою як Твіггі, зростала в приміському районі біля Лондона. Вона була наймолодшою з трьох доньок у сім’ї, любила моду й захоплювалася модельною іконою зі свінгуючого Лондона Джин Шрімптон.

А також, як і всі молоді лондонські дівчата, обожнювала культовий бренд Biba, в який забігали Мік Джаггер, Барбра Стрейзанд, Девід Бові й навіть принцеса Анна. Її знаковий макіяж часто складався з трьох пар накладних вій і намальованих зверху й знизу ліній на повіках.

Твіггі у 1966 році 

 

Худорлява Леслі Горнбі з веснянками, занадто низька для моделі з ростом 168 сантиметрів, стала зіркою миттєво. Вона була сором’язливою 16-річною школяркою, коли їй зухвало коротко підстригли й вибілили волосся.

У салоні фотографію дівчини помітила модна редакторка Daily Express, яка вирішила домовитися з нею про зустріч. Через десяток днів Твіггі з’явилася в газеті як обличчя 1966 року. Ідеал, який уособлювали Мерилін Монро й Бріджит Бардо, змінився.

«Я була кумедною, худенькою маленькою істотою з віями й довгими ногами, яка виросла з ненавистю до свого зовнішнього вигляду», — говорила Твіггі в одному з інтерв’ю. «Я думала, що світ збожеволів».

Народження Твіггі

Після того, як Леслі Горнбі проголосили обличчям 1966-го, вона почала блискавично підкорювати моду. Через місяць із виходу випуску Daily Express з нею дівчина прибула в Париж. 

Вона з’явилася в об’єктивах метрів фешн-фотографії, як-от Річарда Аведона, Сесіла Бітона, Гельмута Ньютона, Стівена Мейзела і Мелвіна Сокольського. Народилася Твіггі — це прізвисько Леслі Горнбі адаптувала від свого дитячого «Твіг». Останнє відсилало до її тендітної статури.

Твіггі була сенсацією: у 1967 році американський The New Yorker присвятив їй майже 100 сторінок. Того ж року на першому зніманні дівчини в Нью-Йорку фотограф Мелвін Сокольський мав вдатися до незвичайного методу, щоб впоратися з натовпом. Він роздавав шанувальникам маски з обличчям Твіггі, однієї з перших супермоделей.

Шаленство свінгуючих 60-х не впливало руйнівним чином на модель. Принаймні, за її словами. Так, музичне подружжя Шер і Сонні влаштовувало для неї вечірку в Голлівуді, а в аеропорту її перевіряли на наявність наркотичних речовин, бо таким був «цей час». «Найгірше, що я робила, це паління сигарет», — говорила Твіггі. У 1968 році в Парижі навіть трапився невеликий скандал з офіціантом, коли Твіггі попросила замість дорогого вина кока-колу.

Акторка, співачка й ведуча

Після чотирьох років активного моделінгу Твіггі вирішила зосередитися на інших видах діяльності. Вона зіграла головну роль в комедійному фільмі The Boy Friend, за що отримала два «Золотих глобуси». З’являється на Бродвеї з мюзиклом My One and Only, який приніс їй номінацію премії «Тоні», театрального еквівалента «Оскара».

У 70-х роках вона також займається музикою, її пісні посідали 40-ві позиції в британських чартах. Одна з її відомих колаборацій — фотографія з Девідом Бові для обкладинки його альбому Pin Ups. Композиція Drive In Saturday культового рок-музиканта містила рядок: «Твіг — диво-дитина».

Твіггі у фільмі The Boy Friend, 1971 рік

 

Нульові для Твіггі відзначилися участю в ролі судді на телешоу «Топмодель по-американськи» й появою в кампейнах Marks & Spencer. Саме модель, акторку та співачку вважають тією, хто своїми зніманнями для британського модного ритейлера відродив його.

Про Твіггі написали кілька книг. П’ять років тому вона була нагороджена за свій внесок у моду, перформативне мистецтво й благодійність на королівському рівні — дамським титулом у новорічному списку почесних осіб королеви Єлизавети II.

Читайте також: Агентка-провокаторка: Як Мадонна змінила моду назавжди

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).