Що читати в жовтні: 7 бестселерів українських видавництв — від Жадана до саги поколінь

ПОДЕЛИТЬСЯ
Гіти фестивалю «Книжкова країна»
ПОДЕЛИТЬСЯ

Наприкінці вересня в Києві пройшов фестиваль «Книжкова країна». Цієї осені на подію завітала рекордна кількість відвідувачів — 73,000 гостей. Загалом українці придбали майже 90,000 книжок. У «Книжковій країні» взяли участь 120 учасників, зокрема вітчизняні книгарні, видавництва й автори.

Які книги отримали найбільше уваги? Від нової збірки Сергія Жадана до епічної саги про чотири покоління вихідців із Кореї — про 7 бестселерів українських видавництв на фестивалі, вартих уваги, нижче розповідає L’Officiel Online.

Мін Джін Лі «Пачінко»

«Пачінко» — епічний і чуттєвий бестселер корейсько-американської письменниці Мін Джін Лі. Роман посів 15 місце в переліку 100 найкращих книжок XXI століття, що був укладений The New York Times. У 2022 році вийшов перший сезон його серіальної екранізації, що також отримав визнання критиків. 

Це історія кохання, жертовності, амбіцій та вірності чотирьох поколінь сім’ї корейських іммігрантів. У 1900-х юна Санджа закохується в багатого незнайомця. Коли дівчина дізнається про свою вагітність, то вирішує відмовитися від утримання й одружується з добрим і хворобливим священником. Разом із ним вона вирушає в Японію, що є початком драматичних подій для багатьох поколінь.

Роман Голубовський «З нами житиме еласмотерій. Оповідання»

В іронічній збірці оповідань українського автора Романа Голубовського еласмотерій — вимерлий предок носорогів — живе у квартирі. Також тут люди, які падають із верхніх столиць потяга, об’єднуються заради помсти, а маркетологи потрапляють у село, де на дереві з’явився лик Божої Матері. Задоволення від абсурду й легкість — те, що обіцяють історії Романа Голубовського, засновника сатиричного медіа UaReview.

Ребека Кван «Жовтолика»

Сатиричний бестселер Ребеки Кван, американської письменниці китайського походження, порушує теми проблем у видавничої індустрії й культурного присвоєння. 

У його центрі — неуспішна авторка Джун Гейворд. Вона спостерігає за блискучим успіхом своєї колеги Атени Лю, китайсько-американської письменниці. Після загибелі останньої Джун краде шедевральний рукопис Атени, щоб видати його за свій. Викрадений твір розповідає про китайських робітників у Першу світову війну. Тож Джун вирішує дещо «прикрасити» свою етнічну приналежність. Здавалося б, її успіху нічого не загрожує, аж поки не з’являються нові докази, які доводять, що історія крадена.

Сергій Жадан «Арабески»

Нова книжка Сергія Жадана складається з 12 оповідань, переплетених між собою. Її назва відсилає до однойменної новели Миколи Хвильового 1927 року. У художньому оформленні книги використані ілюстрації Сергія Жадана. Історії в «Арабесках» розповідають про людей із різним минулим, зруйнованим сьогоденням, що вони переживають через війну росії проти України, і невідомим майбутнім. 

«Про цей час говоритимуть як про час великої жорстокості та великої сердечності. Цей час пізнаватиметься за голосами людей, які не бо­яться свідчити й звинувачувати, а також дякувати й освідчуватись», — говорив Сергій Жадан.

Марічка Паплаускайте «Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці» 

Для написання цієї книги українська журналістка Марічка Паплаускайте проїхала понад 8,000 кілометрів і провела 40 інтерв’ю. Все це, щоб зрозуміти, як вітчизняна залізниця стала символом спротивом. 

Героями «Потяг прибуває за розкладом» є відомі гості українських вагонів. Приміром, колишній британський прем’єр-міністр Борис Джонсон і американський президент Джо Байден. Водночас історії пересічних співробітників залізниці в книзі вирізняються найбільшою значущістю. Це ті, хто здійснювали евакуацію українців під час обстрілів, ремонтують на ходу колії на деокупованих територіях та, попри все, не зупиняють свою роботу.

Фредрік Бакман «Чоловік, на ім'я Уве»

Дебютний роман і бестселер шведського письменника Фредріка Бакмана розповідає про літнього Уве. Він складна людина з непохитними принципами, суворим розпорядком дня, і його легко розізлити. Люди називають Уве «злим сусідом із пекла». Але чи насправді він такий грізний та як може змінитися життя цього буркотуна? Кумедна й зворушлива книжка Фредріка Бакмана розповідає про його пригоди, доповненні екранізацією з Томом Генксом.

 Едіт Еґер «Вибір. Прийняти неможливе»

Шістнадцятилітньою Едіт Еґер потрапила в концентраційний табір «Аушвіц». Їй та сестрі вдалося вижити, проте не її батькам. Едіт Еґер стала психотерапевткою, допомагаючи протягом свого життя численним людям. У цій книзі вона ділиться своїм шляхом: пережитим під час Голокосту, зворушливими історіями власних клієнтів і тим, як їй вдалося подолати привидів минулого та віднайти свободу.

Читайте також: Що дивитися в кіно: 6 фільмів жовтня — боді-горор із Демі Мур, історія Трампа й «БожеВільні»

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).