Сьогодні ми вдягаємо макінтош

Тренды
07.06.2016
ТЕКСТ: Анастасия Йовановская
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сьогодні день народження британського хіміка Чарльза Макінтоша, який в 1823 році винайшов непромокальний плащ і назвав його своїм ім’ям. Напевно, саме англійцям було призначено придумати верхній одяг, який захищає від дощів. Ми вирішили розповісти вам історію виникнення цього незамінного елементу гардеробу, пояснити, чим макінтош відрізняється від тренчкота, і порадити, з чим носити непромокальний плащ. Хто такий

ПОДЕЛИТЬСЯ

h-mackintosh

Сьогодні день народження британського хіміка Чарльза Макінтоша, який в 1823 році винайшов непромокальний плащ і назвав його своїм ім’ям. Напевно, саме англійцям було призначено придумати верхній одяг, який захищає від дощів. Ми вирішили розповісти вам історію виникнення цього незамінного елементу гардеробу, пояснити, чим макінтош відрізняється від тренчкота, і порадити, з чим носити непромокальний плащ.

Хто такий Чарльз Макінтош?

Як часто це буває, своє відкриття Чарльз Макінтош зробив абсолютно випадково: забруднивши рукав піджака в каучук. Через деякий час хімік зауважив, що тканина не промокає. Але у первісному вигляді одяг був би непридатним для носіння, оскільки каучук був липким. Чарльз вирішив не зупинятися на досягнутому і удосконалив метод виготовлення водонепроникної тканини шляхом з’єднання двох шарів тканини з використанням розчину гуми у керосині. Непромокальний ефект був досягнутий, і після цього хімік запатентував свій винахід.

mackintosh-h

Чарльз Макінтош

Як розвивалася компанія Charles Macintosh and Co?

Через рік Чарльз Макінтош заснував власну компанію Charles Macintosh and Co в Глазго і почав виробляти плащі з прогумованої тканини. Вони користувалися популярністю у флоту та армії, які з об’єктивних причин почали закуповувати непромокальний одяг. Все б добре, але хімік зіткнувся з однією суттєвою проблемою — запах гуми. Якщо британських захисників це не бентежило, то місцеві модники не поспішали доповнювати свої образи плащами з різким запахом.

У 1831 році Макінтош вирішує об’єднатися з Томасом Хенкоком з Манчестера, якого потім назвуть «батьком британської гумової промисловості». Після смерті Чарльза Томасу треба було впоратися ще з однією проблемою: в спеку прогумовані плащі плавилися. Цю неприємність вирішив Чарльз Гудієра, який відкрив процес вулканізації гуми. Томас, у свою чергу, вирішив купити патент на цей винахід, і саме завдяки такому рішенню він рятує компанію Charles Macintosh & Co. У 1865 році його не стало, проте компанія продовжила існування аж до 1923 року, поки її не викупила фірма Dunlop.

Як відрізнити тренчкот від макінтоша?

Якщо раніше макінтош — це була чоловіча прерогатива, то зараз, в епоху розмитого гендеру, цю річ все частіше можна зустріти в шафах it-girls. Приталений тренч вже набрид, і тепер, не в останню чергу завдяки впливу естетики Vetements, модниці схиляються до oversize-рішень.

Тренч, макiнтош

З чим носити макінтош?

mackintoch1

mackintosh2

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).