Docudays UA презентує новий конкурс для документалістів

Искусство
25.10.2016
ТЕКСТ: Настя Калита
ПОДЕЛИТЬСЯ

26 жовтня Docudays UA та Делегація Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні презентуватимуть на кінофестивалі «Молодість» новий конкурс проектів документальних фільмів із призовим фондом у $ 5 000. WARSCAPE («Воєнні ландшафти») – міжнародний конкурс, у якому можуть узяти участь режисери з проектами документальних фільмів про тривалі наслідки конфліктів для цивільного населення в Євразії. «У сучасних конфліктах мирні жителі часто стають

ПОДЕЛИТЬСЯ

warscape_cover

26 жовтня Docudays UA та Делегація Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні презентуватимуть на кінофестивалі «Молодість» новий конкурс проектів документальних фільмів із призовим фондом у $ 5 000.

WARSCAPE («Воєнні ландшафти») – міжнародний конкурс, у якому можуть узяти участь режисери з проектами документальних фільмів про тривалі наслідки конфліктів для цивільного населення в Євразії.

«У сучасних конфліктах мирні жителі часто стають жертвами збройного насильства. Навіть після закінчення конфліктів, коли зброя складена, на багато десятиліть залишаються серйозні наслідки: зруйнована інфраструктура, соціальна дезінтеграція, біль і страждання людей, чиї родичі зникли безвісти. Цей конкурс ставить на меті підвищити усвідомлення цих наслідків і привернути увагу до того, що цивільне населення та засоби, необхідні для його виживання, ніколи не повинні ставати об’єктом нападу», – розповідає Санела Байрамбашич, речниця Делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні.

«Ландшафти» у цьому контексті – набагато більше, аніж просто «пейзажі». Це певний вимір, у якому щось відбувається – у прямому й переносному значенні. Воєнний ландшафт – з одного боку, земля, на якій є чи була війна, а з іншого – довготривалий відбиток у психіці, соціально-економічному укладі та культурі суспільства, яке цю війну переживає чи пережило. І людина є невід’ємною частиною цих вимірів – і як їх творець, і як жертва», – пояснює назву конкурсу його координаторка Юлія Сердюкова.

Уже другий рік поспіль Docudays UA не лише показує кіно, але й підтримує його виробництво. Спільно з Британською Радою в Україні було започатковано два проекти: конкурс «The Guardian прямує в Україну» разом з виданням The Guardian та проект DocWorks: UA/UK разом із Sheffield Doc/Fest. WARSCAPE – нова унікальна можливість для українських та іноземних кінематографістів знайти підтримку свого фільму. Переможець отримає грошовий приз у еквіваленті 5000 доларів США.

Більше про завдання та умови конкурсу організатори розкажуть під час презентації, яка відбудеться 26 жовтня о 18:30 у залі «Сінематека» кінотеатру «Київ». Згодом усі умови можна буде знайти на сайті в розділі «Можливості/Конкурси».

Вхід на презентацію конкурсу вільний за попередньою реєстрацією або акредитацією фестивалю.

З будь-яких питань звертайтесь до Тетяни Малої, PR-менеджерки Docudays UA – [email protected].

Фото у додатку: Донецьк, Україна, 2015. Наслідки артилерійського обстрілу житлового району. Автор – Амнон Гутман (знімок наданий МКЧХ).

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. У 2016 році на фестивалі було показано 96 фільмів із 43 країн світу. На завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають з жовтня до грудня (включно). ХІV Docudays UA пройде з 24 по 31 березня 2017 року в Києві.

Як незалежна, нейтральна й неупереджена гуманітарна організація Міжнародний комітет Червоного Хреста зосереджується на допомозі найбільш незахищеним. Організація постачає їжу, предмети гігієни, медикаменти і будматеріали та допомагає різноманітним службам водопостачання надавати питну воду й відновлювати необхідну інфраструктуру. Команди МКЧХ відвідують людей, затриманих у зв’язку із конфліктом на підконтрольних уряду територіях, та ведуть переговори щодо доступу до місць затримання на іншій стороні конфлікту. МКЧХ також регулярно нагадує відповідальним про їхні обов’язки згідно з міжнародним гуманітарним правом. Ці універсальні правила, засновані на чіткому розділі між цивільними та військовими, вимагають захищати цивільне населення та необхідну для нього інфраструктуру від наслідків ворожнечі.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).