Навіщо йти на фестиваль PORTO FRANKO?

Новини
13.06.2017
ТЕКСТ: Анастасия Йовановская
ПОДЕЛИТЬСЯ
14-18 червня у рамках фестивалю PORTO FRANKO Івано-Франківськ перетвориться у портове місто, куди припливатимуть мистецькі кораблі з цілого світу. Свою назву фестиваль отримав завдяки книжці Тараса Прохаська “Порт Франківськ”. Експериментальна музика та альтернативний театр, інсталяції та перформанси стануть гімном еклектичній архітектурі міста. Ми розпитали у президента фестивалю Романа Григоріва та куратора альтернативної музики Олександра Балтушева,
ПОДЕЛИТЬСЯ

prt

14-18 червня у рамках фестивалю PORTO FRANKO Івано-Франківськ перетвориться у портове місто, куди припливатимуть мистецькі кораблі з цілого світу. Свою назву фестиваль отримав завдяки книжці Тараса Прохаська “Порт Франківськ”. Експериментальна музика та альтернативний театр, інсталяції та перформанси стануть гімном еклектичній архітектурі міста.

Ми розпитали у президента фестивалю Романа Григоріва та куратора альтернативної музики Олександра Балтушева, як буде проходити фестиваль PORTO FRANKO і якого лайнапу чекати в цьому році.

prt2 copy

 

 

1-t

Цього року PORTO FRANKO’2017 абсолютно в новій оболонці: і командній, і креативній, — взагалі весь креативний каркас міста буде приймати участь у фестивалі, серцем якого, як завжди, буде експериментальна музика. Відбудеться концерт піаніста світового рівня Антонія Баришевського з музикою Джона Кейджа на залізничному вокзалі, ніч поезофонії з Юрієм Іздриком та Анн Беннент. Також відбудеться виступ Тараса Прохаська з сенегальським музикантом Кебою Ціссохо, футуристична Missa Solemnis, яка поєднає музику чотирьох світових релігій.

Вперше не тільки в історії Івано-Франківська, а й усієї України, ви почуєте містичні звуки Bambuso Sonoro – унікального бамбукового органу, який привезе з собою з Нідерландів автор цього інструменту та перформер Ганс фон Коолвижк. Орган буде розміщено в Художньому музеї. Під час PORTO FRANKO’2017 Bambuso Sonoro виконуватиме роль сакрально-перформативної інсталяції. Його розташують на місці колишнього органу барокового костелу.

2-t

В театральній програмі, окрім провідних українських театрів, буде представлена вистава за Кафкою Еймунтаса Някрошюса “Майстер голоду”. Вперше в Україну приїде театр «Гардженіце» (Польща) режисера Влодзімєжа Станєвського з постановкою “Піфійської ораторії” – масштабної сучасної варіації на давньогрецьку трагедію. Крім того, для гостей міста буде показана опера-жах “Гамлет”, яка була зроблена цього року під орудою Ростислава Держипільського у містичному підвалі нашого театру.

2017-06-12copy

3-t

На фестивалі буде навіть окрема конституція, її прописує Володимир Єшкілєв — відомий український прозаїк. Буде специфічне вітання, не можна буде матюкатись. Що точно можна багато разів казати — “Слава Йсу”. На фестивалі буде свій обмін валют — долар буде становити 25 грн. Не можна плювати (для цього буде окрема зона). Також буде спеціальна чистка вух — якщо ви приїхали на фестиваль і не можете все почути, то вам обов’язково почистять вуха.

4-t

На великій сцені фестивалю будуть виступати  українські артисти, такі як “Бумбокс”, “Брати Гадюкіни”, Kozak System, The Hypnotunez, Boom Pam, Cepasa, The Erised, Familia Perkalaba, виступить унікальний румунський гурт Subcarpati (вперше в Україні).

5-t

Цілодобово в Палаці Потоцьких (колись там був військовий госпіталь) можна буде послухати та потанцювати під сети іспанських діджеїв, які запропонують дійсно гарячі електронні хіти. У приміщенні буде стояти сцена, яка буде живитися енергією сонця, на ній будуть встановлені сонячні панелі. Підлога буде усіяна піском, будуть стояти лежаки. Такий собі тропік-фест на березі “Карпатського моря”.

Також буде працювати відкритий кінотеатр, бардовська та камерна театральні сцени під відкритим небом. В окремому великому будинку створять арт-галерею, у кімнатах якої розташують роботи художників різних країн світу: Грузії, Польщі, Нідерландів, України, Росії, Німеччини.

6-t

Так, звичайно. Взагалі, для дітей буде дуже багато атракцій, в яких, до речі, можуть приймати участь не тільки малюки, а й дорослі. Буде два великих майданчика, де з наймолодшими займатимуться аніматори. Також буде можливість дивитися мультики, розфарбовувати щити для малювання, брати участь в майстер-класах.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).