Як в Україні працюватиме поліцейська мережа протидії домашньому насильству

Новини
29.03.2017
ТЕКСТ: Анастасия Йовановская
ПОДЕЛИТЬСЯ
Яка буде формуватися в більшості жінками-офіцерами поліції
ПОДЕЛИТЬСЯ

24 березня в Музеї Івана Гончара відбулася зустріч із заступницею міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції Анастасією Дєєвою, де вона презентувала новий поліцейський проект — мережу протидії домашньому насильству. Ми записали конспект презентації та ділимось ним з вами.

deeva02

Анастасія Дєєва, заступниця міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції

Головна мета проекту — створення ефективної системи виявлення, реагування та протидії випадкам домашнього насилля, а також відновлення довіри громадян до поліції через забезпечення справедливості при допомозі постраждалим та покаранні кривдників. Це не буде окремий структурний підрозділ, це буде мережа, яка буде поєднувати в собі співробітників різних підрозділів.

Чому це актуально? 

deeva-inf 11

Проте лише незначна кількість випадків домашнього насильства виявляється: це відбувається через низьку обізнаність населення щодо самої проблематики та недостатню довіру до правоохоронної системи. Крім того ситуація загострюється наявністю військового конфлікту на сході України, від якого особливо страждають жінки та дівчата: різко зростає рівень випадків насильства, сексуальних злочинів та дискримінації.

В чому полягає новизна проекту?

Поліцейська мережа формується в більшості жінками — офіцерами. Жінка-поліцейський може по-іншому побачити ситуацію, пов’язану з домашнім насильством: вона може не одразу перейти до фізичного протистояння, а за рахунок емпатії та розуміння проблеми — застосувати психологічний та переговорний підхід.

Робота груп відбуватиметься на основі чіткого алгоритму взаємодії з операторами лінії 102, патрульною поліцією та соціальними службами, в основі якого лежить case management – персоналізований підхід до роботи з постраждалими в кожному окремому випадку з врахуванням їх інтересів та кращих світових практик.

–  Для запобігання домашньому насильству буде проводитись інформаційна робота та зустрічі з населенням для обговорення проблематики домашнього насильства та шляхів його попередження або реагування на нього.

– Для забезпечення комплексної допомоги до проекту залучатимуться інші партнери з метою розвитку необхідної інфраструктури:

  • притулки для постраждалих
  • забезпечення необхідної соціальної, медичної, психологічної допомоги
  • забезпечення можливостей для повного повернення до нормального життя та проведення корекційної роботи

Де працюватимуть перші пілотні групи?

deeva-inf02

Представниці майбутніх мобільних груп

deeva03

Наталія Боднар, працює на гарячій лінії у Дарницькому районі

30 % всіх моїх викликів – це насильство в сім’ї. Дарницький район – це густонаселений район, де є багато родин, які не працюють, які вживають наркотичні засоби або алкоголь, і це є великою проблемою. Цей пілотний проект мережі протидії домашньому насильству дуже важливий для суспільства.

deeva04

 Ганна Чумас, шкільний офіцер

Я позавчора була учасницею двох, як ми їх називаємо, рейдів – перший сумісно з ювенальною превенцією, другий з адміністрацією і працівниками однієї із шкіл, де я працюю. У всіх випадках – на гарячій лінії, у школі, у рамках профілактичних бесід, – дуже актуальним є питання насильства. Виявляти та процесуально доводити ці ситуації до кінця зараз фактично неможливо. Але я сподіваюсь, що мережа протидії домашньому насильству нарешті вирішить цю проблему.

deeva-inf14

deeva07

Анастасія Дєєва, заступниця міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції

Коли кількість викликів зростає, це добре, тому що це вказує на те, що люди психологічно готові звертатися до поліції по допомогу. Також піднімається усвідомлення того, що таке домашнє насильство і як ми маємо з ним боротися.

Є певні глобальні проблеми стосовно реалізації проекту протидії домашньому насильству. Це відкладання ратифікації Стамбульської конвенції і відповідно національного законодавства по виявленню та протидії домашньому насильству. Це недостатня взаємодія між відповідними урядовими службами та органами самоврядування і соціальними службами. Це недостатня кількість інфраструктури для забезпечення необхідної допомоги постраждалим: кризові центри, соціальні квартири, зелені кімнати та багато іншого. Нарешті, це відсутність ефективних програм створення умов для забезпечення доходів та працевлаштування постраждалих. Тільки об’єднавши наші зусилля, ми зможемо досягти найкращого результату.

У Львові є гарний приклад  соціальної ініціативи – створення центру для жінок, які опинились у кризовій ситуації. Зазвичай жінки опиняються на вулиці якраз через домашнє насильство, сирітство, тощо. Вони потребують підтримки у базових соціальних послугах, таких як тимчасове місце проживання та інтегральна опіка. Долучитися до проекту може кожен.

Текст: Анастасія Йовановська

Ілюстрації: Наталія Тюлєнєва

Інфографіка: Дар’я Кривохижа 

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).