Малевич, Яблонська, Глущенко та інші про те, як це - бути художником

Искусство
08.10.2017
ПОДЕЛИТЬСЯ
Цитати та автопортрети відомих українських митців до дня художника в Україні
ПОДЕЛИТЬСЯ

Кожну другу неділю жовтня в Україні святкують день художника. Оскільки ми плекаємо дуже ніжні почуття до цієї професії та, відповідно, до цього свята, то разом із нашими друзями з Національного художнього музею України вирішили зібрати автопортрети відомих українських митців та їхні цитати відносно того, як це взагалі – бути художником.

Пропонуємо прочитати, заради чого люди стають артистами та митцями.

 

Тетяна Яблонська

Автопортрет. 1945. Картон, олія. 78 х 52 см. Національний художній музей України.

Зараз я дійшла висновку, що у мистецтві головне – особистість художника, його безпосереднє почуття, поезія його душі й уміння захопити цим глядача. Тут не може бути ніякого самоствердження, ніяких пошуків оригінальності, ніякого епатажу. Все це “від лукавого"

1997 р.

Олександр Богомазов

Автопортрет. 1911. Папір, кольорова ліногравюра. 13,5х10,5. Центральний державний архів-музей літератери і мистецтва Украї́ни

Обстановка і зручності у власному житті мене не цікавлять: я можу жити в багатій кімнаті і в бідній халупі, але віддам перевагу тій обстановці, в якій я матиму можливість працювати у мистецтві. Але цього хочу досягти у згоді зі своїм сумлінням і розумінням мистецтва.

1911 р, з невідправленого листа до Ванди Монастирської.

 

Олекса Грищенко

Портрет мистця (автопортрет). 1919-1923. Національний художній музей України.

Завдання художника полягає не лише в тому, щоби створювати шедеври; просувати ж живописну культуру, просувати самого себе, просувати інших і просувати справжні сучасні твори мистецтва – ось справжній підхід до виставки; ось справжнє служіння живому мистецтву. Динамоколір вперед!

1919 р.

 

Микола Бурачек

1911. Картон, олія. Музей українського живопису, Дніпро.

Письменник, художник, музикант, актор — кожен із них, виходячи на арену своєї діяльності, має передовсім полюбити життя з його муками і щастям. Передовсім він має думати й розуміти, що йде служити людям, йде вчити їх думати, страждати, захоплюватися, любити й навіть ненавидіти.

Не задля слави, не задля маленького щастя дається людині талант, а — для життя. Інакше, по-моєму, всі вони — штукарі, гірше — самовдоволені тварини, що поклоняються лише своєму "я".

1899 р., зі щоденника митця

 

Микола Глущенко

Автопортрет. 1975. Картон, олія. 86 х105 см. Національний художній музей України.

Коли живеш творчістю, думаєш кольором або лінією, коли все в житті пов’язане з втіленням на полотні своїх переживань… – істотний вихід з нього – це щоб усе, що хвилює, що турбує, лишилося на полотні…

 

Казимир Малевич

1930 р.

 Тільки тупі й безсилі художники прикривають своє мистецтво щирістю. У мистецтві потрібна істина, але не щирість.

1915, Маніфест супрематизму

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).