Флешмоб до дня народження Михайля Семенка: мистецтвознавиця та солістка GrozovSka Band Олена Грозовська читає вірш «Зорі реклям»

Новини
13.12.2017
ПОДЕЛИТЬСЯ
#ЯчитаюСеменка
ПОДЕЛИТЬСЯ

 

31 грудня виповнюється 125 років з дня народження Михайля Семенка — поета і футуриста. З цієї нагоди видавництво «Темпора» ініціювало відеопроект і флешмоб «Я читаю Семенка». Мета проекту — популяризувати творчість Семенка і відзначити його ювілей. Участь у флешмобі вже взяли Юлія Литвинець, Станіслав Боклан, Юрій Макаров та Оксана Соколова; а сьогодні ми публікуємо читання вірша «Зорі реклям» у виконанні Олени Грозовської, мистецтвознавиці та засновниці гурту GrozovSka Band.

У Владивостоку 1917 року Михайль Семенко познайомився з майбутньою дружиною Лідією Горенко. Саме їй присвячено більшість любовної лірики владивостоцького періоду. Ці вірші Семенко зміг видати вже в Києві 1918 року — так з’явилися збірки «П’єро задається» і «П’єро кохає». Наступного року вийшла книжка віршів «П’єро мертвопетлює» (1919). Коли Семенко готував «Повну збірку творів», він зібрав їх у першому томі під назвою «Арії трьох П’єро». Цей том і тримає в руках Олена Грозовська.

 

ЗОРІ РЕКЛЯМ

Кохання не любить щирості —

кохання любить гру.

В нім — безліч мук і крихта милості,

а зрештою від нього я умру.

 

Хто казав, що для кохання йдуть на ешафоти?

Хто казав, що кохання — то є єднання душ?

Ах, не нагадуйте і не підходьте до мене доти,

доки я не зміцнію і не скажу: не руш!

 

А може, тому, що вже витислись соки...

Може, тому, що сонце зміняли на зорі реклям?..

Роки ж ідуть — ідуть же наперед роки?

І взагалі — нам не знищити ж плям?

 

Так гниє і валиться, зоставляючи при́рости,

свою виснаженість кидаючи моралі, добру.

Кохання не любить щирості —

кохання любить гру.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).