Від учня Баленсіаги до дизайнера перших леді. Історія Оскара де ла Ренти

Статьи
25.07.2023
ТЕКСТ: Ірина Задорожна
ПОДЕЛИТЬСЯ
«Я хочу створювати одяг, який носитимуть люди, а не силуети, які викликатимуть резонанс на подіумі»
ПОДЕЛИТЬСЯ

В історії моди персоналія дизайнера Оскара де ла Ренти закарбувалася вигадливою елегантністю та стилізацією образів американських перших леді — ікони стилю Жаклін Кеннеді, Лори Буш, Ненсі Рейган, а також політичної діячки Гілларі Клінтон. Цими вихідними, 22 липня, засновник однойменного дому мав би святкувати своє 91-річчя. Водночас Оскар де ла Рента пішов із життя у 2014, залишивши за собою звання піонера та першого американського дизайнера у французькому будинку моди Balmain. L’Officiel Online досліджує віхи біографії протеже Крістобаля Баленсіаги, який одночасно одягав Мішель Обаму й вважав моду позапартійною.

Старт: академія мистецтв, Баленсіага та Діана Вріланд

Майбутньому дизайнеру, який одягатиме Жаклін Кеннеді, виповнилося вісімнадцять. Він залишає Домініканську Республіку, щоб опанувати живопис в іспанській Королівській академії витончених мистецтв Сан-Фернандо. Схильність до майстерності й краси де ла Ренти походила з оточення його сім’ї: поруч були поети, підприємці та науковці. Іменита особистість розпочала свій шлях створенням ескізів суконь, одна з яких з’явилася на обкладинці американського видання Life. Модний будинок Balenciaga примітив юного митця, після чого зацікавленість в ньому виявили Dior і Lanvin. На початку 60-х його менторкою стає Діана Вліранд, головна редакторка Vogue, яка радить йому розвиватися в перспективному напрямі прет-а-порте.

Одруження, власний бренд і бажане визнання

Під час руху кар'єрною дорогою Оскар де ла Рента починає працювати з брендом Елізабет Арден — компанії, яка познайомила американок із макіяжем очей та змінила фокус у б’юті-індустрії на оздоровлення. Дизайнер також створює весільну сукню для спадкоємиці автомобільної імперії Енн Форд: на церемонію вона вдягнула габардинове вбрання довжиною до колін. У 1965 році народжується власний бренд дизайнера, образи якого полюбляли знаменитості тих часів. Витончений і казковий продукт Оскара де ла Ренти легко описати його власними словами: «Я не знаю, як робити повсякденний одяг». Дружиною дизайнера стала Франсуаза де Ланглад — жінка, життя якої було також пов’язане з модою, зокрема в ролі редакторки американського й французького Vogue.

70-ті та 80-ті: нагороди й співпраця з першими леді

Цей період для дизайнера характеризувався здобуттям перших лавр — у 1973 він отримав Coty Award, а згодом стає президентом Американської ради дизайнерів моди. Його червону мереживну сукню з рукавами-буфами одягає Ненсі Рейган на президентську вечерю. Для Оскара де ла Ренти це не перша співпраця з першими леді: раніше він створив персикову сукню для Жаклін Кеннеді для візиту до Індії. У майбутньому дизайнер починає працювати з Гілларі Клінтон, а також Лорою Буш. Сукні піонера американської моди одягала Мішель Обама. Однак чергова робота з політичною фігурою США не була гладкою: часто перша леді надавала перевагу європейським дизайнерам.

«Я бачу цей факт, як втрачені можливості. Для першої леді — це процес навчання. Мене засмутило, коли прем'єр-міністрка Китаю прибула з офіційним візитом, вона (Мішель Обама) одягла сукню від іноземного дизайнера», — розповів в інтерв’ю де ла Рента.

Оскар де ла Рента підкорює Париж

«Якщо ви хочете забезпечити міжнародну присутність, ви не можете зробити це з Нью-Йорка. Вам потрібне причастя в Парижі», — зазначав дизайнер. У 1992 де ла Рента стає першим американським дизайнером, який очолює французький дім високої моди. Співпраця з Balmain тривала майже десятиліття, після чого майстер своєї справи розширив власні горизонти: він запускає весільну, дитячу колекцію та лінійку аксесуарів і айтемів для дому. 

Жовтень 2014-го став фіналом для Оскара: його життя обірвалося після боротьби з раком в оточенні сім’ї та друзів.

«Оскільки в мене було попередження, скільки я проживу… Я не знаю, але я фантастично проводжу час кожного дня», — розповідав де ла Рента.

Читайте також: Одного разу в Апулії: італійське ремесло в новій колекції Dolce&Gabbana Alta Moda.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).