Сила та пристрасть: 7 найвідоміших червоних суконь в історії кіно

Статьи
28.07.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Вбрання в цьому кольорі мають особливу репутацію, а його поява завжди символічна
ПОДЕЛИТЬСЯ

Теорія кінематографа стверджує: червоний — це колір кохання, небезпеки та люті. Демонстрація головними героїнями образів у цьому відтінку зазвичай символічна. Цим кольором костюмери підкреслюють риси характеру персонажок, а також додають особливих сенсів в сюжет. L’Officiel Onlne згадує найвідоміші червоні сукні в історії кіно, які вдягали Одрі Гепберн, Мерилін Монро та Джулія Робертс.

«Красуня» (1990)

Американська мелодрама «Красуня» запам’яталася нам романом двох героїв, яких зіграли Джулія Робертс і Річард Гір. Для вечора в опері головна персонажка Вівіан одягає розкішну червону сукню з діамантовим намистом. Завдяки майстерній роботі над костюмами в «Красуні» кінокостюмерку Мерилін Венс номінували на премію BAFTA. Водночас знаменитий червоний образ міг бути чорним: Венс дискутувала зі студією стосовно цього вибору. Позиція Мерилін виявилася успішною: сукня стала іконічною та експонувалася в Музеї Вікторії й Альберта.

«Вавилон» (2022)

Золота ера Голлівуду, німе кіно й невідворотні зміни в індустрії — наскрізні мотиви драми «Вавилон» режисерства Дам’єна Шазелла. Зірковий каст стрічки допоміг створити оду фільмам, зокрема в стрічці зіграли Бред Пітт, Дієго Кальва та Марго Роббі. Остання в ролі Неллі Ларой, відома своїми рожевими образами в «Барбі», продемонструвала неймовірну червону сукню.

«Це одночасно влада і спокуса. Є причина, чому червона сукня має таку репутацію, яка випереджає її», — зазначає кінокостюмерка Мері Зофрес, яка працювала над «Ла Ла Лендом».

«Джентльмени віддають перевагу білявкам»  (1953)

Дві різні жінки — легковажна Лолерай Лі (Мерилін Монро) і серйозна Дороті Шо (Джейн Расселл) — головні героїні культової кінокомедії «Джентльмени віддають перевагу білявкам». Червоні блискучі сукні, які вдягають голлівудські діви, створені з таємним трюком. Образи містять бежеві лелітки, що вбирають світло та створюють ефект мерехтіння. У 2019 це іконічне вбрання Мерилін Монро продали на аукціоні за 250 тисяч доларів США.

«Безславні виродки» (2009)

Одяг може символізувати помсту, і саме таким постає образ французької актори Мелані Лоран у «Безславних виродках» Квентіна Тарантіно. Героїня Шошанна Дрейфус у кульмінації стрічки досягає свого — вона отримала вендету, знищивши в кінотеатрі панівну верхівку нацистського режиму. Під час підбору костюмів для персонажки знову постав вибір між чорним і червоним. Проте художниця з костюмів Анна Беджицька Шеппард віддала перевагу червоному, оскільки в чорній міг зникнути характер Шошанни.

«Забавне личко» (1957)

Юбер де Живанши створив вишукану червону сукню для своєї музи та подруги Одрі Гепберн. Вона вдягає вбрання без бретельок із драпірованими деталями в комедії «Забавне личко». Кінокартина, сюжет якої пов’язаний із модою, містила багато образів від легендарного засновника Givenchy.

«Його одяг — єдиний, в якому я почуваюся собою. Він більше, аніж дизайнер, він творець особистості», — розповідала Гепберн про Живанши.

«Мулен Руж!» (2001)

Пристрасть, кохання і музика в драматичному фільмі «Мулен Руж!» супроводжується сценічними образами Ніколь Кідман. Героїня Сатін, куртизанка та зірка кабаре, з’являється в корсетній червоній сукні з чорними оперними рукавицями. За роботу над мюзиклом-фільмом кінокостюмерка Кетрін Мартін отримала «Оскар».

«Нетямущі» (2005)

Героїні підліткової комедії Шер Горовіц «Нетямущі» нападник наказав лягти на підлогу, проте вона відмовляється, адже її сукня від Alaïa! Саме для цього фільму дизайнер Аззедін Алая створив червону мінісукню, сцена з якою увійшла в добірку кращих фешн-моментів у попкультурі. Упродовж всієї стрічки Горовіц обирає продумані образи, які десятиліттями залишатимуться частиною мудбордів — від сукні Calvin Klein до знаменитого жовтого костюма в клітинку.

Читайте також: Народження зірки британського кіно: 5 юних ролей Гелен Міррен.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).