Що треба знати про Сибіллу Алерамо — одну з перших письменниць-феміністок Італії, праця якої розпочне книжковий клуб Miu Miu

Статьи
05.04.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Una Donna
ПОДЕЛИТЬСЯ

Ріна Марта Фелічіна Фаччо — таке ім’я отримала при народженні одна з перших письменниць-феміністок Італії, відомої в світі як Сибілла Алерамо. Її роман «Жінка», вперше опублікований у 1906 році, спричинив серію дискусій за пристрасне обговорювання теми шлюбу, материнства та свободи. Почуття власної гідності стало рушійною силою для Ріни Марти, яка здобула силу духу в новому обличчі. Як Сибілла Алерамо порушувала соціальні норми свого часу та стала іконою фемінізму, праця котрої залишається актуальною й досі, розповідає L’Officiel Online.

Три життя

Сибілла Алерамо народилася в сім’ї керуючого скловарного заводу та домогосподарки. У дитинстві письменниця проводила багато часу з татом — для неї він здавався джерелом знань, спадку тощо, водночас коли мати «легко починала плакати, а батько не міг винести цього» (Прим. ред. — цитата з книги «Жінка»). Тему самопожертви Сибілла підійматиме ще не раз, як у своїх працях, так і за столами світових конгресів пізніше.

У віці 15-ти років Сибілла долучилася до роботи на підприємстві на посаді секретарки, тому, не маючи змоги завершити навчання, дівчина читала багато книг та займалася домашнім навчанням. Того ж року життя Алерамо зміниться назавжди. Один з інженерів скловарного заводу відкрито висловлює залицяння до Сибілли, але, не отримуючи взаємності, ґвалтує її на території підприємства. Вагітність змушує «пару» одружитися, як того вимагає тодішня мораль. Так, у Алерамо стається викидень, а вона — стає заручником агресивного чоловіка та нещасливого шлюбу.

Вважаючи, що материнство все ж зможе вилікувати її рани, у віці 17 років Сибілла народжує сина. Жорстокість чоловіка та депресія наштовхує Алерамо на самогубство, так само як і колись її власну матір. Спроба закінчити життя виявилася невдалою, натомість — це надихнуло Сибіллу віднайти власну гідність та почати спочатку.

Письменниця залишає чоловіка та сина, аби переїхати до Риму. Декілька разів за своє життя вона намагатиметься домогтися опіки над маленьким Волтером, проте служби відмовлять їй та залишать дитину з батьком.

У цей же час Сибілла знайомиться з письменником та директором журналу Nuova Antologia та починає писати книгу, яка згодом стане маніфестом. У наступні роки Алерамо будуть знати як провідну феміністку, що захищала права жінок у часи Першої та Другої світових війн, а також на повоєнних всесвітніх конгресах.  

Una Donna. A Woman. «Жінка»

«Жінка» — роман Сибілли Алерамо, натхенний власним життям письменниці. Книга вважається одним з перших феміністичних видань Італії та історичним свідченням тогочасного стану жінок у суспільстві. На своїх сторінках письменниця пов'язує причини своїх власних страждань, проблемних стосунків із чоловіком і материнством із ролями та соціальним становищем жіночої статі. Книга «Жінка» відкриє книжний клуб Miu Miu під назвою Writing Life, анонсований цього тижня. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).