Що віщують у Білому домі? Джоан Квіглі — астрологиня, яка працювала з подружжям Рейган

Статьи
04.12.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Суворо захищений секрет
ПОДЕЛИТЬСЯ

У своєму мемуарі Дональд Ріган, 66-й міністр фінансів США, розкрив, за його словами, найбільшу внутрішню таємницю Білого дому в часи Рональда Рейгана. Виявилося, що розклад президента визначала астрологиня з Сан-Франциско. Пізніше стало відомим її ім'я — Джоан Квіглі — світська левиця й авторка трьох книг корегувала дати дебатів Рональда Рейгана, його зустрічей з лідерами інших країн та вильотів президентського літака Air Force One. L’Officiel Online розповідає про астрологиню, яка нібито передбачила замах на вбивство президента та значно впливала на роботу Білого дому.

Джоан Квіглі

Джоан Квіглі, блондинка з приватних шкіл зі ступенем з історії мистецтв, вивчала астрологію, попри осудливе до цього ставлення батька. На противагу, її мати обожнювала науку про вплив небесних тіл на земні об’єкти. «Це не якесь там гадання з кришталевою кулею», — розповідала про свою діяльність Джоан Квіглі для The Washington Post. «Я займаюся політичною астрологією, тобто складаю графіки повних і молодих місяців, інгресій і затемнень, великих з'єднань і циклів головних планет».

Зв’язок Джоан Квіглі з Білим домом простежується до Ненсі Рейган, першої леді США (саме через неї вона контактуватиме з президентом). З нею астрологиня познайомилася через свого клієнта, автора культового шоу «Колесо Фортуни» Мервом Гріффіном. Перша «політично-астрологічна» співпраця Квіглі та подружжя відбулася ще в допрезидентський період, коли Рональд Рейган лише балотувався на губернатора Каліфорнії. 

Ненсі Рейган із Джоан Квіглі під час візиту президента Алжиру Шадлі Бенджедіда, 1985 

Їхні професійні стосунки продовжилися в 1980 році, коли астрологиня була в команді президентської кампанії. Вже тоді майбутнє Рональда Рейгана, яке вона побачила в зірках, неймовірно її зацікавило. «Рональд Рейган має блискучий гороскоп», — сказала Джоан Квіглі The Washington Post. «Я пішла працювати в його кампанію, тому що у нього був найкращий гороскоп в країні в цьому столітті».

Як згодом напише в мемуарах Дональд Ріган, за порадою астрологині інавгурацію Рейгана перенесли на дев’ять хвилин. Так, вона відбулася 2 січня 1967-го о 12:10. Звісно, «вплив зірок» на цю подію невдовзі заперечував як президент, так і його прессекретар. 

Ненсі Рейган для фотосесії U.S. News and World Report, 1987

Початку тривалих стосунків подружжя Рейганів і Квіглі посприяла трагічна подія — замах на вбивство президента 1981 року. За словами астрологині, Ненсі Рейган прийшла до неї стривоженою. На питання першої леді, чи вона могла передбачити замах, Джоан Квіглі відповіла ствердно. З того часу, як писала у своїх мемуарах астрологиня, вона стала відповідальною за розклад пресконференцій, промов, звернень президента, закордонних візитів і навіть одноденних екскурсій. «Я не даю настанов, я просто вибираю час для певних речей», — говорила Квіглі. «Як правило, люди знають, що вони хочуть зробити, і приходять до мене лише для того, щоб я сказала, коли це зробити». 

З часом Джоан Квіглі перестала займатися лише визначенням «хороших» і «поганих» днів для розкладу Рейгана. У 1985 році, після приходу Михайла Горбачова до влади в СРСР, перша леді США попросила астрологиню порівняти натальні карти очільників країн. За словами Квіглі, хоч тоді тривала Холодна війна, обидва мали хороші перспективи у взаємодії з одне одним. Самого Рейгана астрологиня зустріла лише раз — на державній вечері 1985-го, в іншому — її слова йому передавала Ненсі.

Ролальд і Ненсі Рейган позують на території Білого дому, 1988

А втім, після скандальної згадки колишнього службовця Дональда Рігана про вплив Джоан Квіглі на Білий дім, її співпраця з Рейганами припинилася. Віра одних із найвпливовіших людей у США в астрологію для церкви була єрессю, для науковців — блюзнірством, а для політиків — ганьбою. Рональд і Ненсі Рейган заперечували зв’язок з астрологинею, а захоплення наукою про зірки назвали лише хобі.

У 2016 році Рут Квіглі, сестра Джоан, в інтерв’ю для The Hollywood reporter підкреслила її значущість в історії подружжя: «Ненсі побожно слухала те, що говорила Джоан. Саме Джоан змінила імідж Ненсі».

Читайте також: Сила Всесвіту: італійський філософ Марсіліо Фічіно та його астрологічна психологія.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).