Як мрія стала реальністю: напередодні Нового року засновниця мережі фітнес-студій VIL'NA Віола Кушнір розповіла L’Officiel, як крок за кроком побудувала свою справу

Интервью
30.12.2023
ТЕКСТ: Ольга Федоровська
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Віола Кушнір - гімнастка та підприємця, ділиться покроковим досвідом зі створення та розвитку студій фітнесу VIL'NA.

Що для вас означає спорт?

У моєму розумінні є два різновиди спорту. Перший – професійний, у якому головна мета – показати, на що здатне тіло людини. Я прийшла в художню гімнастику в п’ятирічному віці. Була в професійному спорті близько 10 років і отримала розряд кандидата в майстри спорту з художньої гімнастики. Завдяки спорту я виховала у себе дисципліну, цілеспрямованість, грацію, силу та стійкість. І ця основа послугувала мені у майбутньому для створення проекту VIL'NA.

Другий різновид спорту – це спорт для здоров'я, підтримки свого емоційного стану і для того, щоб мати можливість вести активний спосіб життя у будь-якому віці.

Для мене спорт – це про жіноче здоров'я, поставу, підтягнуті стегна, здорові тазостегнові суглоби, сильну спину та здоровий хребет.

Я була з обох боків цих видів спорту. І для мене однозначно спорт – це здоров'я та насолода.

На Віолі: комбінезон та шкарпетки, VIL’NA clothing; снікери, Dior

Яке ваше перше дитяче найбільш яскраве та живе враження, пов'язане зі спортом, з гімнастикою?

Коли побачила по телевізору змагання з художньої гімнастики, а саме виступ української гімнастки Катерини Серебрянської. Мені здається, я вперше в житті була настільки заворожена виступом, що не могла відірватися. Навіть зараз пам'ятаю, що це був безпредметний виступ і був сталевий комбінезон у гімнастки.

Перше враження дало зрозуміти, відчути, наскільки це граційно, красиво та легко. Коли ти потрапляєш у зовсім інший світ, світ краси та грації. І тобі хочеться бути частиною цього світу. І тільки потім розумієш, скільки праці вкладено у ту саму легкість вправ.

На Віолі: Боді, Alix NYC; світшот, Styland; навушники, Beats

Як виникла ідея студії?

Це була моя мрія ще з раннього віку. Я хотіла вступати на фізичне виховання або на інший факультет, пов'язаний зі спортом та творчістю. Але обрала вчитися на економіста, тому що, на жаль, сфера спорту на той момент була далеко не добре оплачувана. І я багато років працювала в різних сферах, які не були пов'язані з творчістю і спортом, але завжди намагалася приділяти час і ходити в різні студії на стретчинг. Мені знадобилося багато років, щоб накопичити певний капітал для своєї мрії, тому що планка в мене завжди була високою. І коли я зрозуміла, що вже можу, і мені не достатньо просто сходити потренуватися, потягнувши шпагат або працюючи з певною групою м'язів, я наважилася діяти.

Мені хотілося більшого. Мені хотілося створити жіночий простір, де до спорту ставитимуться як до важливої складової психологічного та фізичного здоров'я. Створити місце, де ти дбаєш про здоров'я свого тіла та душі. Місце, де почуватимешся вільною.

Для мене дуже важливо було не просто відкрити студію, куди я приходитиму «пити чай», а розбиратися в усіх аспектах того, що я хочу створити. Тому одразу після появи ідеї я почала зі свого навчання. Протягом року відвідувала різноманітні навчаннях зі стретчингу, анатомії, барре. Далі почала сама тренувати – спочатку всіх своїх подружок вдома, потім зняла зал, де вже проводила тренування і створювала необхідну атмосферу. І паралельно починала шукати своє «помешкання мрії» для студії VIL'NA.

На Віолі: бомбер, Louis Vuitton; футболка, Stella McCartney; джинси, Toteme; годинник, Rolex; браслет та ланцюжок, Lutiki; ланцюжок з літерою V, Céline; кольє з кониками, Katimo

У чому особливість студії? Що отримує гість, приходячи до вас?

Головна особливість – в атмосфері та у змістах, які ми транслюємо. Девіз студії звучить як – «Вільна. Бути собою!» Приходячи до студії, наші гості потрапляють у світ свободи та безпеки. Свободи від чужої думки, від шаблонних стандартів краси, від постійного тиску соціальних мереж, від домашньої та робочої рутини.

У студії все продумано до дрібниць, щоб дівчина ні про що не турбувалася і могла просто розслабитися. Ми подбали і продумали все до дрібниць. У залах приємну атмосферу утворюють стіни зі справжньої зелені, спеціально підібрана музика, і головне – наші тренери, які дбають про здоров'я наших гостей.

Особливість також у наших програмах тренувань. По кожному напрямку ми працюємо не окремо з кожним м'язом нашого тіла, а з організмом вцілому. Отже, робити присідання  аби лише попа була красива, це не наш підхід.

Ми будуємо свої тренування з урахуванням психосоматики, особливості постави кожної жінки та дівчини. Використовуємо багато різних технік – пілатес, кінезіологію, міофасціальний реліз, функціональну анатомію. Працюємо над відновленням функції суглобів та м'язів.

Я приділяю дуже багато часу та уваги освіті й підвищенню кваліфікації тренерів. Вони постійно навчаються: кожні кілька місяців у нас проходять семінари та лекції з різних напрямків, що допомагають тренерам робити наших гостей здоровішими.

Це головний пріоритет студії VIL'NA.

На Віолі: бомбер та снікери, Louis Vuitton; футболка, Stella McCartney; джинси, Toteme; шкарпетки, VIL’NA clothing; годинник, Rolex; браслет, Lutiki; ланцюжок з літерою V, Céline; кольє з кониками, Katimo

Як підбирається команда тренерів?

До цього етапу я вкрай прискіплива.

Коли студія була на етапі ремонту, я сама займалася підбором тренерів. Для мене дуже важливо було створити круту команду. Всі, хто зі мною працюють, знають, що я не шукаю легких шляхів. Я вирішила, що не хочу брати в команду вже дуже популярних тренерів, щоб швидше підняти популярність студії.

Я прагну створити власну команду зі своїми цінностями, щоб її основою був професіоналізм і здоровий підхід до тіла. Без «шпагату за 10 днів» і чогось подібного.

Тому я сама ходила на тренування у різні клуби, студії до тренерів. Дивилася, як тренер проводить заняття, як спілкується з гостем, які базові знання з анатомії має, на що спрямоване тренування та яку атмосферу він створює.

У мене був свій список критеріїв, за яким я відбирала тренерів. І потім, якщо розуміла, що тренер мені підходить, вже домовлялася щодо роботи в нашій студії.

Коли вже студія відкрилася, етапи підбору тренерів трохи змінилися.

1 етап – кандидат надсилає своє резюме та посилання на соціальну мережу. Для мене важливо, щоб тренер мав профільну освіту, досвід роботи, умів донести інформацію і міг розповісти про свої досягнення. У соціальних мережах я звертаю увагу на цінності, які транслює людина, на спосіб життя і наскільки людина «горить» професією Тренер.

2 етап – якщо по резюме та соціальних мережах кандидат проходить, ми запрошуємо його провести пробне тренування для мене і старшого тренера студії. Завжди звертаю увагу на побудову заняття, на розподіл навантаження, на знання напряму, розуміння анатомії людини, коректність вправ та на атмосферу, яку створює тренер. І далі вже розумію, наскільки кандидат нам підходить.

3 етап – це співбесіда з керуючою студією. З особистого спілкування з кандидатом вже стає набагато ясніше, наскільки у нас збігаються цінності, бачення професії тренер і наскільки ми один одному підходимо по умовах.

4 етап – його проходять 90% наших тренерів. Це навчання у старшого тренера студії, тому що у нас своя специфіка тренувань і ми працюємо у 3D площинах. Навчання суміжним напрямам. Навчання базовим знанням анатомії та біомеханіки.

5 етап – тренер проводить екзаменаційне тренування для мене та старшого тренера. І дуже часто вирушає на перездачу. Прописуємо всі зауваження та доводимо тренування до рівня студії.

І лише тоді вже ставимо тренера у розклад та готуємо до представлення нашим гостям. Взагалі до навчання та розвитку тренерів я ретельно ставлюся.

Сфера фітнесу зростає і розвивається, а разом з цим збільшується обсяг наших знань про тіло. Тому я завжди в курсі того, що відбувається у світі фітнесу. Люблю дізнаватися щось нове, тестувати та застосовувати вже під час тренувань.

Дуже часто запрошую лекторів до студії для підвищення кваліфікації тренерів. Тренери в залежності від своїх напрямків теж їздять на семінари для підвищення кваліфікації. Обов'язковою умовою для всіх тренерів є відвідування різних напрямків студії для того, щоб тренера могли обмінюватися досвідом.

Для мене дуже важливим є розвиток тренера в усіх сферах. У соціальних мережах навіть. Тому у нас є штатний співробітник, який займається контентом.

На Віолі: Тренч, Saint Laurent; худі, Off-White; футболка, Acne Studios; шорти, Mood Stories; пусети, Graff; ланцюжок, Céline

Для кого студія в першу чергу? Чи можливо тут, розпочавши з невеликих навантажень, поступово готуватися до великих змагань?

Наше позиціонування точно не про змагання і не про великий спорт. Я хочу, щоб люди тренувалися в кайф, а не на межі своїх фізичних можливостей. Тому у мене зовсім інший підхід.

Студія насамперед для жіночої частини нашого населення. Тут кожна зможе знайти собі напрямок до душі. Пілатес – щоб попрацювати із жіночим здоров'ям, поставою. Стретчінг – для свободи від зажимів у тілі. Барре – для координації рухів та сили м'язів. Бокс – для виплеску своєї агресії. Танці, щоб показати свою сексуальність. І багато інших напрямів, у нас їх 19.

Ми, жінки, проходимо у житті різні етапи, в нас буває різний настрій і тому я хотіла, щоб кожна дівчина знайшла щось для себе – те, що їй потрібно конкретно у даний час. Повторюся, тому що спорт для мене – це не про «накачати попу». Це набагато більше та глибше. Спорт – це виплеск емоцій через фізичну активність, відчуття, чого твоєму тілу хочеться сьогодні – піти на йогу після важкого робочого дня або побити боксерську грушу.

На Віолі: кепка, Brunello Cucinelli; худі, Represent; спідниця та шкарпетки, VIL’NA clothing; сумка, Louis Vuitton; кросівки, Chanel; годинник, Rolex

Що дає спорт в особистому розвитку, чи допомагає бізнес-навичками?

Він однозначно допомагає бізнес навичкам та розвитку особистих якостей.

Людина, яка має добре координоване тіло (зв'язок частин тіла з мозком в нормі) вміє легко координуватися у житті та легко реагувати на зміни у навколишньому світі.

Які особисті, ментальні проблеми можуть допомогти вирішити правильно підібрані фізичні вправи?

Здоров'я починається з думок, коли ти знаєш, що здорове тіло потрібне тобі в першу чергу.

Ми набагато більше, ніж студія, нашою особливістю є наше жіноче ком'юніті. Усі ми часто потребуємо опори та підтримки, тому проводимо сесії із психологами, сексологами, робимо майстер-класи з Хай Хілс для розкриття жіночності та сексуальності.

А ще наша студія – це місце, де можна «переключитися», забути про проблеми, відпустити нескінченний потік думок і просто приділити одну годину часу собі та своєму тілу, без телефону. Випити смачну каву, помріяти, підняти настрій. І в наш час це дорого коштує.

Тренч, Saint Laurent; худі, Off-White; футболка, Acne Studios; шорти, Mood Stories; шкарпетки, VIL’NA clothing; снікери, Nike x Comme Des Garçons; сумка, Hermès, пусети, Graff; каблучка, Cartier

Як ви берете участь у роботі студії, який напрямок діяльності компанії у вас в пріоритеті?

Ох, я беру участь усюди – ось, правда, я задіяна на кожному етапі роботи, не завжди безпосередньо (бо неможливо розпорошуватися на всі етапи, що відбуваються в студії). Але я знаю абсолютно все, що відбувається в студії. Для мене важливо було побудувати структуру, у якій я не буду єдиною особою, на якій замикаються всі процеси. Водночас я підібрала людей, яким можу довіряти і у яких впевнена. У мене в команді є керуюча, маркетолог, старший тренер та старший адміністратор. Вони мають свою зону відповідальності і мають повноваження приймати рішення.

Напочатку, коли студія відкривалася, я вела групові та індивідуальні тренування, мені це було дуже близько. Але з часом я зрозуміла, що не можу розриватися: ти або керівник, або тренер. Неможливо всидіти на двох стільцях. І я чесно сказала самій собі, що як управлінець – я на своєму місці, і більш ефективна.

Моя роль як власника – займатися розвитком студії та всієї команди. Ставити нові цілі, масштабуватись, мотивувати команду та тримати її. Дивитись і бачити нові перспективи та цілі. При цьому не втрачати рівня студії та рухатись лише вперед.

Із якими планами ви йдете в наступний рік?

Зараз у мене фокус на масштабування студії в Україні та за її межами. Відкриття студії у Варшаві планую на наступне літо. І це, звичайно, абсолютно новий досвід і виклик для себе в першу чергу.

 Топ та шорты, VIL’NA clothing; рушник та напульсник, Wilson; каблучка Cartier

 

Продюсування та стиль - Таня Козубова @tanya.kozubova
Фото - Анна Кравченко @kravchenko_photo_
Макіяж та зачіска - Марія Сух @mariia.muah

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).