Ювелірне мистецтво дому Chaumet: культові прикраси Жозефіни Бонапарт

Искусство
15.01.2024
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Велике кохання Наполеона Бонапарта і його дружини Жозефіни історики піддають сумнівам, однак неможливо заперечити факт щедрості імператора до своєї обраниці. Ювелірна колекція імператриці Франції вражає масштабами, а наявність особистого офіційного постачальника  прикрас – ювеліра Марі-Етьєна Ніто – наголошує на винятковому естетичному смаку. 

Жозефіна Бонапарт
Наполеон Бонапарт
Жозефіна Бонапарт
Наполеон Бонапарт
01 00
Жозефіна Бонапарт
ПОДЕЛИТЬСЯ

На початку XIX століття Жозефіна стала законодавицею моди і надавала особливого значення ювелірним виробам. Більшість прикрас для її знаменитої колекції створив придворний ювелір Марі-Етьєн Ніто, засновник будинку Chaumet. Ніто працював ювеліром при дворі Наполеона, саме він створив для імператора коронаційну корону і шпагу, прикрашену 140-каратним діамантом «Регент». Імператриця була настільки вражена роботами ювеліра, що стала першим великим клієнтом ювелірного дому Chaumet, історія якого розпочалася 1780 року на Вандомській площі.

Коронаціна тіара 

Однією із перших ювелірних прикрас Марі-Етьєна Ніто для імператриці стала тіара, яку вона одягла під час коронації 1804 року. Виріб був виконаний у вигляді лаврового вінка, що символізував божественну та імператорську владу, і містив 1040 відбірних діамантів. Наразі місце перебування прикраси невідоме, востаннє її бачили 1969 року на паризькій виставці, присвяченій 200-річчю народження Наполеона.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сережки з перлами й діамантами 

На одному з найвідоміших портретів Жозефіна Бонапарт зображена у комплексі прикрас з перлів грушоподібної форми. Саме це ограновування було улюбленим у імператриці. Сережки виготовлені зі срібла та золота, інкрустовані діамантами та перлами. 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Тіара з колоссям пшениці й діамантами 

Серед найвідоміших творінь ювеліра – тіара з колоссям пшениці й діамантами в 66 карат, створена 1811 року. Тіара, виконана в стилі неокласицизму й натуралізму, уособлює собою пучок пшениці з дев'яти стебел. Пшениця символізувала життя, процвітання й родючість, тож стала одним з найпоширеніших мотивів ювелірних прикрас Наполеона та Жозефіни. 

Гарнітур з камеями з малахіту 

Гарнітур 1809 року складається з низки прикрас, серед яких тіара, кольє, брошки й шпильки. Камеї із зображенням античних сцен і богів Олімпу прикрашають парюру, виготовлену із золота, срібла та перлів, в стилі ампір. 

Браслет-акровірш 

Винятковим свідченням майстерності Ніто є браслети-акровірші, виготовлені як подарунок для Жозефіни Бонапарт від Наполеона. У них зашифровано таємне послання, скласти яке можна з перших літер каменів, використаних у браслеті. Кожному каменю: гесоніт, опал, рубін, бірюза, смарагд, онікс, сапфір – відповідала літера алфавіту. 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).