Улюблениця націй: історія Мері Дональдсон — нової королеви Данії

Статьи
17.01.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Шанована в Австралії та в Данії
ПОДЕЛИТЬСЯ

14 січня данська королева Маргрете II фіційно зреклася престолу, ставши першим монархом в історії країни, що добровільно відмовився від свого титулу вперше з 1146 року. Данці обожнювали її високість, тож новина про зречення стала для багатьох шокувальною. «Я вирішила, що зараз саме час», — сказала вона в новорічному привітанні. «Я залишаю трон своєму синові, кронпринцу Фредеріку».

Після офіційного зречення монархині Данія отримала нових правителів — сина Маргрете II, короля Фредеріка X, і королеву Мері. Коронація останньої стала справжнім святом в Австралії, звідки походить уроджена Мері Дональдсон. Нова королева не має аристократичного походження, а зі своїм чоловіком познайомилася несподівано під час вечірки. Водночас із часом дівчина з іншого континенту стала улюбленицею, як у Данії, так і в Австралії завдяки прогресивним поглядам та відданості обов'язкам. L’Officiel Online розповідає історію нової королеви Данії. 

Королева Мері народилася в Австралії, куди її батьки переїхали з Шотландії після одруження. Сім’я тодішньої Мері Дональдсон складалася зі співробітників університету: батько був професором прикладної математики, а матір згодом стала асистенткою віцеканцлера Тасманійського університету.

Родина королеви не була аристократичною, тож вона зростала поза елітними школами й світським життям, що, звісно, рідкісно для майбутніх монархів. Як для майбутньої королеви у неї було доволі просте життя: державна школа, спортивні заняття й традиційне виховання. До несподіваної зустрічі зі своїм чоловіком, майбутнім королем, вона працювала в рекламі, а освіту здобула у сфері права й комерції.

Королева Мері під час дводенного візиту до Танзанії, 2022 рік

Вважайте, цю історію знайомства сучасною казкою: майбутні монархи познайомилися не на світськькому заході чи на балу, а у барі в Сіднеї. «Я не пам'ятаю, щоб колись мріяла про те, що стану принцесою», — говорила вона репортерам одразу після заручення. Коли Мері й Фредерік зустрілися в барі під час Олімпійських ігор 2000-го, вона не знала про його походження. А втім, через деякий час обоє почали спілкувалися, що призвело до стосунків на відстані.

Королева Мері на врученні літературної премії франкомовних країн, 2023 рік

У травні 2004 року відбулося весілля двох закоханих, після якого Мері Дональдсон стала кронпринцесою Данії. У Церкві Богоматері в Копенгагені вона крокувала до вівтаря у сукні данського дизайнера Уффе Франку. Вбрання відзначалося вишуканістю — атлас відтінку слонової кістки доповнив 31-метровий тюль. Сьогодні у пари четверо дітей: принци Крістіан і Вінсент, а також принцеси Ізабелла та Йозефіна. 

Весілля Фредеріка X і королеви Мері, 2004 рік.

Королівська сім'я Данії, 2020 рік

За традицією, як і інші європейські монархи, королева Мері здобула військову освіту. Спочатку вона служила рядовою у Національній гвардії у 2008 році, а згодом, піднімаючись «військовою драбиною», вже 2023-го стала почесним майором Національної гвардії. 

Королева Мері бере участь у національних навчаннях Національної гвардії, 2016 рік

Данці обожнюють королеву Мері — її рейтинг схвалення становить 85%, згідно з опитуванням громадської радіостанції в Данії. Вона чудово знає данську мову, хоч в її мовленні досі проблискує австралійський акцент. До того ж монархиня вирізняється професіоналізмом і елегантним стилем, що сприяє прихильності серед громадськості. В Австралії королева не менш популярна. «Принцеса Мері — чудовий посол Тасманії», — заявив прем’єр Тасманії Джеремі Рокліфф. «Ми дуже пишаємося».

Королева Мері також виразила власну підтримку ЛГБТК+ спільноті, виступивши у Міжнародний день боротьби з гомофобією, трансфобією й біфобією. Крім того, вона очолює Фонд Мері із боротьби з булінгом, самотністю домашнім насильством.

Читайте також: Знайомтесь, Елізабет Дебікі — доросла принцеса Діана в «Короні».

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).