Голоси українців: фільм Алана Бадоєва «Довга Доба» показали в штаб-квартирі НАТО

Новини
26.02.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Хроніка виживання й спротиву
ПОДЕЛИТЬСЯ

Напередодні других роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну в брюссельській штаб-квартирі НАТО відбувся спецпоказ стрічки «Довга Доба» Алана Бадоєва й «1+1 Україна». Документальний фільм режисера — це 120-хвилинна хроніка виживання, спротиву та життя під час війни. Кожна його хвилина була знята на мобільні телефони українцями: деякі з героїв вижили, інші загинули.

До створення стрічки долучилося 12 тисяч українців, серед них реальні люди — цивільні, військові, медики. «Дякую за можливість звернутись до вас. Це не просто стрічка, а послання світу», — говорив український режисер Алан Бадоєв у зверненні. «У ньому лунають голоси українців, у ньому зафіксовані вчинки українських людей на межі існування, у ньому відображені факти злочинів російських військових проти мирного населення моєї країни».

«Я хотів би, щоб світова спільнота усвідомлювала, що війна ближче, ніж вам здається. Я вважаю, що саме ви повинні донести до інших ідею про те, що за мир варто боротися», — завершив своє включення під час спецпоказу Алан Бадоєв.

Демонстрація «Довгої Доби» відбулася в межах стратегічного засідання послів та членів НАТО. Перегляд фільму розпочався зі вступного слова Глави Місії України в НАТО Наталії Галібаренко та заступника помічника Генсека НАТО з питань громадської дипломатії Кармен Ромеро. «Цей фільм передає, з одного боку, правду про кремлівський режим та його злочини. І хоробрість українського народу з іншого», — сказала Кармен Ромеро, заступниця помічника Генерального Секретаря НАТО. «З найпершого дня повномасштабного вторгнення росії позиція НАТО була рішучою та зрозуміло. Наш фундаментальний інтерес полягає в тому, щоб Україна виграла війну й здобула перемогу як незалежна та суверенна країна».

Фільм «Довга Доба» доступний для перегляду на платформах каналу «1+1 Україна». Також із 24 лютого стартували перші міжнародні кінопокази в Болгарії, Туреччині та в Данії.

Читайте також: «Мам, мне так понравилось пытать! Сынок, это нормально»: про фільм «Мирні люди», світова прем’єра якого відбулася на Берлінале

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).