Гра не за правилами: за що ми полюбили дизайнера Дріса ван Нотена

Статьи
22.03.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Солодко-гірке завершення епохи
ПОДЕЛИТЬСЯ

Цього вівторка, 19 березня, майже вся модна спільнота погодилася щодо одного: нам дуже не вистачатиме Дріса ван Нотена. У той день бельгійський дизайнер і культовий представник Антверпенської шістки повідомив, що покидає власний однойменний бренд. Відомий незвичайними колірними поєднаннями та елегантністю силуетів, Дріс ван Нотен грав в індустрії за своїми правилами. Без віральних моментів на показах, божевільних образів та численних селебриті моментів. L’Officiel Online згадує шлях Дріса ван Нотена й розповідає, як мода полюбила його світ, де було достатньо просто краси.

Після чоловічого показу Dries Van Noten весна-літо 2019

Своє прощання з фешн-індустрією дизайнер зафіксував на папері ручкою. Його лист до дорогих друзів виступив романтичним підсумком дизайнерської кар’єри: від початку 80-х, коли він був юним хлопцем з Антверпену, до роботи в Парижі, Лондоні та поза їхніми межами. Проте це ще не остаточний фінал: останню чоловічу колекцію весна-літо 2025 Дріс ван Нотен представить на Тижні моди в Парижі цього червня.

Dries Van Noten осінь-зима 2024/2025

Підхід дизайнера — це, безумовно, не про кричущість одягу. Бренд Dries Van Noten побудований на унікальності речей, що виглядають надзвичайно та які справді можна носити в реальному житті: це розкішне поєднання відтінків сапфірного й лавандового рожевого, як-от в оверсайз пальті з останньої колекції осінь-зима 2024/2025, і гармонійна комбінація принтів, будь-то клітинка, смужки чи абстрактні візерунки. 

У колекціях Дріса ван Нотена функціональність поєднується із любов’ю до експериментів, що не може не полюбитися тим, хто прагне одночасно практичності й неординарності. Заразом кожна колекція доповнює його вибудований всесвіт наративів. У сезоні весна-літо 2024 він представив дослідження знайомого й незнайомого: вишивка й декор опинилися в несподіваних місцях. Заразом жіноча колекція осінь-зима 2018/2019 спиралася на тему аутсайдерського мистецтва. «Мені подобається жонглювати кольорами, текстурами та світлом так, щоб викликати, а не провокувати», — говорив Дріс ван Нотен. 

Dries Van Noten весна-літо 2024, Dries Van Noten осінь-зима 2018/2019

Модне покликання дизайнера бере початок у його коренях: він народився у 1958 році і є представником третього покоління в родині кравців. «Від цих чоловіків [батька та дідуся] й моєї матері я успадкував любов до створення одягу, його традицій та ритуалів», — казав дизайнер. Сім’я бачила Дріса ван Нотена наступником їхньої справи, а втім, він захопився ідеєю стати дизайнером одягу, що стало для них несподіванкою. У 18 років дизайнер вступив на курс дизайну одягу в Королівській академії Антверпена. Саме з цим навчальним закладом пов’язано утворення одного з найлегендарніших фешн-угрупувань — Антверпенської шістки. Саме шість бельгійських випускників академії, серед яких був дизайнер, назавжди змінили модний ландшафт. 

Антверпенська шістка

Це був 1986 рік. Дріс Ван Нотен, Енн Демельмейстер, Вальтер Ван Бейрендонк, Дірк Біккембергс, Дірк Ван Саєн та Марина Йі їхали Європою фургоном, щоб провести власний показ у Лондоні. У перший день на їхнє шоу не з’явилися баєри. На другий, роздавши листівки про свій показ, вони зібрали пресу й потенційних покупців. Світ моди був готовий до змін, і їх принесла ця шестірка разом з авангардом та новою креативною хвилею. 

Того ж року Дріс ван Нотен представляє першу чоловічу колекцію під власним іменем, наступного — засновує свій однойменний бренд. 1993 року він дебютує на Тижні моди в Парижі й з того часу демонструє власні шоу у французькій столиці. Вже 2004-го він святкує 50-й показ, який стане одним із його найвідоміших. Демонстрація колекції весна-літо 2005 була відзначена грандіозно так, як це зміг зробити Дріс ван Нотен: 500 гостей посаджені за столами, 250 офіціантів, які їх обслуговували й моделі, що використовували стіл як подіум. На іншому знаковому шоу дизайнера сезону весна-літо 2015 подіум був перетворений у штучний мох. У фіналі показу моделі, як і деякі гості, змогли лягти на нього й поринути в короткочасну фантазію.

 Dries Van Noten весна-літо 2005 

 Dries Van Noten весна-літо 2015

Чому бренд Dries Van Noten залишається успішним так довго? В одному з останніх інтерв’ю дизайнер відповів, що не знає. Проте одне зі слів, яким можна безперечно схарактеризувати його роботу — це послідовність, що простежується протягом десятиліть колекцій. «Я люблю розповідати історію, але не хочу робити костюми», — казав Дріс ван Нотен в інтерв’ю для Finincial Times. «Вони мають бути сучасними й для всіх вікових категорій. У нас є 16-річні клієнти, у нас є 75-річні клієнти; моя мама одягається тільки в мою колекцію. Але я також хочу рухатися далі, дивувати себе та отримувати від цього задоволення». 

Дріс ван Нотен 

Дріс ван Нотен обожнює садівництво, відділяючи свою роботу дизайнером від цього захоплення. Для колекції осінь-зима 2019 він створив квіткові принти за фотографіями вирощених ним квітів. У «прощальному» листі дизайнер написав, що хоче сфокусуватися на речах, на які ніколи не мав часу. Мода — індустрія, що потребує багато, і протягом сорока років Дріс ван Нотен створив багато краси. Якби ми не хотіли втрачати Дріса ван Нотена, схоже, настав час, коли він нарешті може присвяти час собі та своєму саду. 

Читайте також: Там, де наївність зустрічається з інтелектуальною модою. Успіх бренда Miu Miu

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).