«Архітектори надії»: британський режисер зняв фільм про українських архітекторів

Новини
25.03.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Символ надії у відбудові
ПОДЕЛИТЬСЯ

Британський режисер Пол Томас зняв фільм «Архітектори надії: перші кроки у відновленні України». Стрічка розповідає про п’ятірку українських архітекторів, що продовжують втілювати власні ідеї в часи повномасштабної війни та очолюють важливі проєкти відбудови.

Знятий англійською, фільм розповість про архітектурні бюро Олега Дроздова, Дмитра Аранчія, Антона Олійника з Buro Architects, Катерини Ярової з IK-architects та Максима Головка з Urbanyna architects. Стрічка до того ж висвітлить історії студентів Харківської школи архітектури, які готуються до реалізації проєктів із відбудови України. 

Режисер фільму Пол Томас відомий за роботою над стрічкою «Американець: Історія Білла Хікса» (2009) про коміка Білла Хікса. Картина здобула перемогу як найкраща документальна на кінофестивалях у Далласі, в Лос-Анджелесі та на італійському Biografilm. Після початку війни росії проти України Пол Томас, архітектор за освітою, зацікавився історією українських креаторів: «А як щодо українських архітекторів? Хто вони? І яке їхнє місце в цьому?».

«Тож я почав шукати й незабаром знайшов разючу кількість висококреативних архітекторів, які реалізовують дивовижні та красиві сучасні проєкти, маючи, як я знаю, набагато менші бюджети, ніж на заході», — йдеться в стейтменті режисера.

До того Пол Томас два роки працював над повнометражним документальним фільмом «Тіні Софії» в Болгарії, викриваючи корупцію в болгарському уряді. «Я також був знайомий з маніпулятивним впливом росії на колишні радянські республіки й мав чітке уявлення про проблеми, що лежать під поверхнею, з якими доведеться мати справу Україні», — зазначав режисер.

Прем’єра «Архітектори надії: перші кроки у відновленні України» відбулася 24 лютого 2024 року на болгарському кінофестивалі Master of Art. Покази фільмів заплановані також в інших містах Європи та світу. 

Читайте також: 7 українських подкастів про моду, бізнес та культуру

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).