«13 історій про війну»: у Києві представили фотокнигу з візуальними есеями

Новини
29.03.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Очима вітчизняних фотографів
ПОДЕЛИТЬСЯ

У столиці відбулася презентація книжки «13 історій про війну» (13 Stories of War) від проєкту цифрового фотоархіву Ukraine Warchive. Англомовне видання розповість про повномасштабне вторгнення росії в Україну через візуальні історії та особисті тексти українських фотографів. 

«Ця книга об'єднує 13 візуальних есеїв різних українських фотографів та художників, які реагують на глибокий вплив повномасштабної війни на їхню країну та її народ з моменту російського вторгнення в лютому 2022 року», — йдеться в заяві Ukraine Warchive. Як зазначили творці, збірка пропонує вдумливе дослідження багатогранних вимірів війни. Зокрема, креаторами, що висвітлювали війну росії проти України з 2014 року.

У видання «13 історій про війну» увійшли роботи таких українських фотографів як Юлія Кочетова, Яна Кононова, Євген Малолєтка, Ліза Букрєєва, Роман Пашковський, Альона Гром, Сергій Полежака, Дмитро Козацький, Саша Курмаз, Олександр Глядєлов, Оля Коваль, В'ячеслав Ратинський і Роман Бордун. 

«Усі тринадцять фотографів живуть і працюють в Україні та безпосередньо постраждали від російської військової агресії», — каже співредакторка видання і співзасновниця Ukraine Warchive Еміне Зіятдінова. «Коли ми з Мішею Педаном придумали ідею книги "13 історій про війну", ми хотіли внести цей особистий вимір у фотоісторії, які фотографи не тільки створили, але й пережили».

Передмову до видання написав шведський фотожурналіст Пол Гансен. «Історії та свідчення в цій книзі — це не лише фотографії. Вони красиві, жорстокі, сучасні та особисті — фотографічні прикметники, наповнені змістом, який є глибшим та актуальнішим, ніж більшість новинних фотографій можуть сподіватися бути», — говорив він про «13 історій про війну».

Усі фотографії з видання є частиною Ukraine Warchive — цифрового архіву, що документує російсько-українську війну. Проєкт спрямований на збереження фотографічної спадщини й пам’яті про війну.

Кошти з продажу «13 історій про війну» повністю будуть перераховані на підтримку проєктів вітчизняних фотографів.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).