Що потрібно знати про фільми-переможці кінофестивалю «Молодість»

Новини
04.06.2018
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Журі фестивалю «Молодість» визначило найкращі фільми у головних конкурсних програмах і традиційному для фестивалю конкурсі Shoot & Play.

Гран-прі 47-го кінофестивалю «Молодість» за найкращий дебютний фільм, статуетку «Скіфський олень» та 10 000 доларів США від лотереї «Лото Забава» отримав фільм «Святий» Андріуса Блажевічюса (Литва, Польща, 2016). Картина розповідає про жителів провінційного литовського містечка, що стикається з економічною кризою 2008 року.

Приз за найкращий повнометражний фільм та 2000 доларів США від меценатки фестивалю Людмили Русаліної отримала стрічка «Зимові брати» Глинура Палмасона (Данія, Ісландія, 2017). Вона – про одіссею двох братів у робітничому середовищі однієї холодної зими, їхнє повсякдення, звички, ритуали та кревну ворожнечу, що спалахне між братами та іншою родиною.

Спеціальну відзнаку журі Міжнародного конкурсу отримав фільм «Вантаж» Огнєна Главонича (Сербія, Франція, Хорватія, Іран, Катар, 2018) про чоловіка, який працює водієм вантажівки в Сербії під час бомбардувань НАТО в 1999 році. Отримавши завдання перевезти таємничий вантаж із Косова до Белграда, він прокладає шлях незнайомою місцевістю крізь пошрамовану війною країну.

Найкращим короткометражним фільмом було визнано румунську стрічку «Блискуча нагла смерть» режисера Серджіу Неґулічі (Румунія, 2017). У картині йдеться про парубка, який знаходить у крамниці старожитностей загадковий малюнок із секретним любовним листом 70-річної давнини на звороті. З’ясувавши, що авторка малюнка досі жива у свої 105 років, і намагаючись дізнатися, чи реальна ця історія, він вирушає у незвичайну мандрівку, аби познайомитися з нею – художницею, яка знала багатьох видатних румунських митців початку ХХ століття.

Найкращим фільмом Студентського конкурсу стала стрічка «Тісні зв’язки» режисерки Зофії Ковалевської (Польща, 2016). Її сюжет розповідає нам історію Барбари та Здзіслава, які живуть подружнім життям 45 років. Вони могли б пишатися собою, якби не той факт, що чоловік пішов до коханки вісім років тому. Зараз подружжя знову разом, але їм досі важко визначити свої стосунки.

Спеціальну відзнаку отримав фільм «Брижі» режисера Свеє Матіаса Гленне (Норвегія, 2016) – лаконічна й майстерна кіномініатюра про те, як складно визнати свої почуття і дати їм волю, особливо коли розмова йде про одностатеві стосунки.

Нагороду журі програми Teen Screen здобув фільм «Дитячий квиток» Саміта Каккада (Індія, 2016). По сюжету стрічки двоє братів із нетрів Мумбая мріють уперше в житті скуштувати піцу. Аби подолати численні перешкоди на шляху до мрії, знадобиться уся їхня кмітливість. Ця історія про дорослішання показує розрив між бажаннями та дійсністю.

Спеціальні відзнаки дістались фільмам «Супер-Модо» Лікаріона Вайнайна (Кенія, Німеччина, 2018) про 9-річну дівчинку, яка живе зі смертельною хворобою і мріє стати супергероїнею, та «За блакитними дверима» Маріуша Палєя (Польща, 2016), який запрошує глядачів у незвичайну подорож. У ньому є все, що люблять діти: цікаві герої, таємниці, потвори і нові друзі – магічні, кольорові птахи. Картина розповідає про те, що відбувається, коли закриваєш очі і засинаєш.

 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Приз за найкращий фільм Національного конкурсу, грошовий приз сумою 50 000 гривень від Дому освіти та культури «Майстер-клас» здобула стрічка «Штангіст» Дмитра Сухолиткого-Собчука (Україна, Польща, 2018) про вартість перемоги у професійному спорті й того, що ховається за нею, – за віртуозну режисуру і вражаючу образність.

Спеціальні відзнаки журі національного конкурсу отримали фільм Нікона Романченка «Поза зоною» (Україна, 2017) про жінку, яка працює на кондитерській фабриці і їде на пошуки сина у зону воєнних дій, – за делікатний погляд і особливу інтонацію, а також стрічка «Щасливі  роки» про негетеросексуальних жінок в СРСР Світлани Шимко та Галини Ярманової (Україна, 2018) – за тонке відтворення невідомого світу.

Приз глядацьких симпатій КМКФ «Молодість» здобув фільм «Тиха ніч» Пьотра Домалєвського (Польща, 2016). Це історія про Адама – молодого економічного мігранта. Дізнавшись про вагітність своєї дівчини, він вирішує змінити життя і відкрити компанію за кордоном. Для цього він їде у рідне місто у східній Польщі, аби переконати родичів продати їхню землю. На традиційній різдвяній вечері Адам дізнається, що муситиме заплатити набагато більшу ціну, ніж очікував.

Найкращим фільмом конкурсу Shoot & Play було обрано стрічку Анастасії Хоменко «Твій вибір принесе користь». Переможниця отримала приз від оператора державних лотерей «М.С.Л.» у розмірі 1000 доларів США.

Приз за найкращий ЛҐБТК-фільм конкурсу «Сонячний зайчик» отримала картина Марсело Мартінессі «Спадкоємиці». Це історія жінки із благополучної родини, яка успадкувала достатньо грошей для комфортного життя. Але у 60 років вона розуміє, що статків більше не лишилося. Нові обставини порушують рівновагу, у якій вона жила, змушуючи її змінити світ, який до цього часу здавався непорушним.

Спеціальні відзнаки журі конкурсу «Сонячний зайчик» отримали стрічка Офіра Рауля Ґрайцера «Кондитер» про чоловіка, який вирушає в Ізраїль після смерті коханця, та фільм «Жорстка фарба» Філіпе Матцембахера та Марсіу Реолона про звинуваченого у злочинстві Педро, який важко переживає рішення сестри переїхати подалі від нього.

Володарем «Скіфського оленя» за внесок у світове кіномистецтво став відомий німецький актор Юрґен Прохнов.

Нагадаємо, що фестиваль відбувся за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міністерства інформаційної політики України та Київської міської державної адміністрації.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).