Хто такі "РоздІловІ" та що потрібно про них знати?

Интервью
01.10.2018
ТЕКСТ: Марія Медловська
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

У жовтні "РоздІловІ" вирушають у невеликий тур — в Одесу, Івано-Франківськ, Дніпро та Хмельницький. З цього приводу ми зустрілися з учасниками проекту — Сергієм Жаданом, Олею Михайлюк та Олексієм Ворсобою — та розпитали у них про проект та до чого тут ріка.

Мультимедійний проект "РоздІловІ" твориться на межі перформансу, відеоарту, читання віршів та музики, а точніше — у точці перетину цих мистецтв. Цей проект не є театром — принципово, — адже вихід на сцену — це не кінцевий результат. На цьому наголошують всі учасники "РоздІлових" — Сергій Жадан, Оля Михайлюк, Олексій Ворсоба та Томаш Сікора. 

Відправною точкою проекту були вірші: вони зазвучали із музикою та набули об'ємних візуальних образів. Це сталося у Харкові близько шести років тому, коли перформерка Оля Михайлюк познайомила письменника Сергія Жадана з композитором Олексієм Ворсобою. На той момент в неї вже виникла ідея цього проекту, і співпраці саме в такому складі. "Нам не потрібно було пояснювати одне одному, що ми маємо робити. Достатньо було просто поезії — за нею і прокладали маршрут", — згадує Оля. Ця інтуїтивна стрічка та тонке відчуття порозуміння проходять через кожен виступ та через весь проект у цілому. 

У "РоздІлових" є форма. Вони всі присутні на сцені: Сергій читає вірші, Олексій грає на акордеоні, Томаш — на саунд-боксі та саксофонах, а Оля пише слова, створюючи  абстрактні композиції з соку ягід, чорнил, зеленки або туші, які за допомогою камери транслюються на екрані. Всі ці елементи взаємодіють протягом двох годин, поки учасники на сцені. Але так було не завжди: у якийсь час основне тріо — Оля, Сергій та Олексій — запрошувало до співпраці різних відеохудожників та музикантів. Тому проект постійно змінюється. 

 

 

"Весь цей проект — це потік води, це ріка", — пояснює Жадан. І дійсно: кожен виступ "РоздІлових" неповторний — і це без фальшивого пафосу, — це так звана емоційна імпровізація. У дійства немає конкретного сюжету (читай: історії) як такого — все дуже зав’язано на атмосфері, настрої та емоціях. З точки зору структури виступу — все доволі відлагоджено, а ось інтонація, напроти, різниться щоразу. "Зараз наша ріка досягла такого рівня, коли на ній вже з’являються острови, але через неї все ще можна наводити мости. Колись з’явиться гирло і ми станемо морем", — продовжує Сергій. "Так, у нашій річці вже плавають риби, ростуть водорості та квіти", — додає Оля.

 

Сорочка, Joseph; піджак, DE BONNE FACTURE

 

Проект не завжди був таким, яким він є зараз. Сергій читав інші вірші, Олексій грав іншу музику, а Оля малювала інші слова та символи. "Без постійних змін проект втрачає свою сутність. Він закінчиться, коли буде забетонований в одній формі", — розповідає Оля. Наприклад, останнім часом дехто помічає, що Сергій більш працює на сцені як перформер, а не як читець власних віршів. А Оля згадує, що не завжди малювала наживо, прямо на сцені. Це, до речі, почалося дуже спонтанно: на одній з репетицій вона щось нотувала олівцем — і Олексій почув цей скрегіт його руху по паперу та запропонував їй робити це прямо під час виступу. Тепер Оля зізнається, що хоче "заговорити" перед глядачами, але ще не знає коли.

 

Сорочка, CMMN SWDN

 

Зазвичай на сцені завжди є якесь соло, на яке спрямована найбільша увага глядачів та усі ресурси гурту. У "РоздІлових" цього немає. "Мені здається, що внутрішня мета цього проекту — досягти гармонії на сцені, щоб не було суперечностей між різними складовими, щоб все це співіснувало і з цього усього утворювався единий енергетичний потік", — коментує Сергій. Вони разом створюють нову візуальну мову — з віршів, малюнків, музики та простору.

У нескінченному водовороті слів, зображень та музики можна не помітити ще одну важливу особливість "РоздІлових" — вони всі можуть існувати окремо. Оля може влаштовувати експозиції з малюнків або робити перформанси, Сергій — публічно читати вірші, а Олексій та Томаш — давати музичні концерти.

До речі, простір теж відіграє важливу роль — саме у ньому і створюється атмосфера. Останній концерт "РоздІловІ" давали у Вроцлаві, у невеликому театрі. "Ми створили новий світ — саме там ми вперше працювали з Томашем Сікорою. З ним взагалі трапилася цікава історія. Колись, роки чотири тому, він почув наш проект у Чернівцях і почав творити з ним якісь речі. Тобто, коли ми зустрілися вже у Вроцлаві, він нам показав свої напрацювання на цю тему. Тоді це, мабуть, додало кожному з нас якогось об’єму", — згадує Оля.

 

Сукня, Lake Studio

 

"РоздІлових" можна було ще почути (або побачити) в одеському Палаці моряків, а у Києві та Харкові — у планетаріях. Учасники запевняють, що це були найвидовищніші виступи. "Всі глядачі дивилися вгору, на сузір’я, зірки та символи, які я малювала. Десь лунала музика та вірші. Все це було дуже дивно та захопливо", — розповідає Оля. Астрономи, які працювали у харківському планетарії, поставилися до гурту досить упереджено, але потім, коли послухали репетицію, сказали: "Цей ваш арт-хаус нам пасує. Нам подобається". "Як я вже казав про планетарій, вважаю, що було б цікаво бути в його постійній програмі. У нас щось різне кожен раз", — каже Сергій. І дійсно, одного разу виступ виходить дуже лагідним та чуттєвим, а іншого — навіть агресивним.

"Мені здається, цей проект настільки зав’язаний на співіснуванні учасників на сцені, що його глядачам цікаво за цим спостерігати. Взагалі я думаю, що цей проект в майбутньому в ідеалі може існувати без глядачів", — від слів Жадана виникла якась мовчазна пауза. Саме така, коли ніхто не може зрозуміти, жарт це або ні. 

"Звісно, ми дуже поважаємо людей, які цікавляться нашим проектом. І я думаю, що уважний слухач і глядач цього проекту розуміє, що самим учасникам цікаво брати у ньому участь. Тобто я маю на увазі, що "РоздІловІ" — дуже самодостатній проект. Він настільки цікавий за реалізацією, що в принципі тут кожна репетиція є самодостатньою", — пояснює він свої слова. 

У цієї самодостатності є ще один прояв — віртуальний, а саме — сайт. На ньому у кожного гостя є можливість додумати контекст. Він не просто дублює дійство, яке відбувається на концертах, там глядач може дописати самостійно якісь фрази, завершити якісь рядки. Це як елемент гри — творення власної історії у просторі "РоздІлових".

 

Фотограф: Сергій Васильєв
Стиліст: Анна Гончарова
Зачіска та макіяж: Анастасія Леонова, Людмила Агаханова
Продюсер: Діана Мельнікова

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).