12 книжок, на які ми будемо полювати на "Книжковому Арсеналі"

Искусство
20.05.2019
ПОДЕЛИТЬСЯ
Літературний шопінг
ПОДЕЛИТЬСЯ

З 22 по 26 травня в Києві проходить “Книжковий Арсенал” — найбільший фестиваль Східної Європи, що поєднує літературу та мистецтво. Дев'ятий рік поспіль українські видавництва проведуть відкриті лекції та дискусії з письменниками, а також представлять книжкові новинки. Розповідаємо про 12 найочікуваніших з них.

“Чому в українському мистецтві є великі художниці” (Дослідницька платформа PinchukArtCentre)

Назва книги відповідь на статтю Лінди Нохлін “Чому не було великих жінок-художниць?”, вперше опубліковану 1971 року. Минулого року статтею надихнулася дизайнерка Марія Грація Кюрі, присвятивши питанню жінок у мистецтві колекцію Christian Dior весна-літо 2018.

Нохлін написала статтю в той час, коли в Америці активізувались феміністичні рухи. За океаном, в радянській Україні, проходили репресії “шістдесятників” — саме тоді вбили одну з найвідоміших українських художниць Аллу Горську.

Книга від PinchukArtCentre переосмислює жіночу історію в українському мистецтві, аналізуючи біографії та художній спадок мисткинь. Авторами текстів стали мистецтвознавиці, координаторки і художниці — Ліда Аполлонова, Катерина Бадянова, Ліза Герман, Галя Глеба, Олена Годенко, Таня Жмурко, Таня Кочубінська, Катя Міщенко, Влада Ралко і Лера Шиллер.

“Жизня”, Олег Сенцов ("Видавництво Старого Лева")

Збірка автобіографічних оповідань дає відповіді на запитання, чому Сенцов допомагав українським військовим у Криму, відкрито говорив про війну з Росією, розпочав голодування і не просив про помилування. Український кінорежисер, сценарист, письменник та громадський активіст Олег Сенцов був затриманий в Криму в травні 2014 року і засуджений до 20 років суворого ув’язнення в Росії за звинуваченням у тероризмі. В книгу увійшли оповідання двома мовами: український переклад та оригінальні версії російською.

“Феміністки не носять рожевого та інші вигадки”, Скарлетт Кертіс ("Видавництво Старого Лева")

Книга складається з коротких оповідань видатних жінок — Кіри Найтлі, Сірші Ронан, Гелен Філдінґ, Емми Вотсон, Джемми Артертон та самої авторки Скарлетт Кертіс. Всі вони розповідають відверті особисті історії з життя та жіночий досвід. Вони користуються косметикою, носять рожевий і плачуть, якщо хочуть, розвіюючи популярні стереотипи про фемінізм.

Ця книжка не розповідає про історію жіночого руху чи гендерну нерівність. Вона про те, що фемінізм виглядає трохи інакше, ніж більшість собі уявляє.

“Хочу в fashion! Поради інсайдера, як працювати в сфері моди”, Оленка Мартинюк (ArtHuss)

Fashion-журналістка Оленка Мартинюк написала книгу про те, як потрапити в індустрію моди і працювати в різних її сферах — від рітейлу до піару. Оленка працює на тижнях моди у Нью-Йорку, Лондоні, Мілані та Парижі, читає авторський курс з fashion-журналістики в Києво-Могилянській академії, пише для глянцю та виступає експертом з моди для Українського культурного фонду.

Крім особистого досвіду, в своїй книзі вона ділиться порадами від впливових зарубіжних інсайдерів світу моди: дизайнерів, продюсерів шоу, інвесторів та істориків моди. Книга ілюстрована роботами молодої української художниці Альони Дорожкіної.

Balcony Chic, Олександр Бурлака ("Основи")

 

Видавництво “Основи” представило візуальну книгу, присвячену трансформаціям української архітектури на прикладі балконів. Автор проекту — художник і архітектор Олександр Бурлака, дослідник архітектури пострадянських країн. На 120 сторінках фотокниги він показує потворність і красу національної архітектури. "Balcony Chic розкриє неоднозначну Україну: пластикову, дерев’яну, застарілу, сучасну, розмальовану, заставлену речами, озеленену, засклену, унікальну”, говориться в описі книги.

“Зваблення їжею. 70 рецептів, які захочеться готувати”, Євген Клопотенко (#книголав)

Український шеф-кухар, кулінарний експерт та фуд-блогер Євген Клопотенко випустив книгу простих і зрозумілих рецептів, які змінять уявлення про повсякденний раціон. Євген реформував шкільну систему харчування, запропонувавши корисні і смачні страви для дітей. “Книга повністю відповідає моїй місії покращити культуру харчування. Головний меседж у тому, що готувати смачно — це просто. Щоб приготувати страву, після якої хочеться жити, не потрібно витрачати багато коштів та часу”, — розповідає він. В книгу увійдуть 70 рецептів — сніданки, основні страви, салати, закуски та десерти. До більшості з них додано QR-коди для перегляду відео з приготуванням. 

“Мій дід танцював краще за всіх”, Катерина Бабкіна ("Комора")

Письменниця і сценаристка Катерина Бабкіна присвятила свою нову книгу першим рокам української незалежності. Події книги починаються 1 вересня 1991 року, коли 5 дітей знайомляться і на все життя об'єднують свої сім’ї з зовсім різними історіями. Ця книга про прийняття минулого, про кохання, самотність і зв'язок поколінь. Вона відкриває українське минуле з погляду особистих історій: від 20-х років в Харкові, знищення театру Леся Курбаса, Голодомору, Другої світової, 90-х, кількох хвиль еміграції і до війни на Донбасі.

“Кримськотатарська кухня”, Олена Соболєва (їzhak)

Не тільки чебуреки і медова пахлава: книга дає можливість відкинути стереотипи про національну кухню та заглибитись в історію кримськотатарського народу ХХ століття. Громадянська війна, голод 1922-1923 років, колективізація та депортація 1944 року значно вплинули на культуру харчування в Кримському регіоні. Кандидатка історичних наук Олена Соболєва поєднує традиційні рецепти з історико-культурним дослідженням, доповнюючи книгу стравами з ритуальним значенням.

“Як ми пережили комунізм і навіть сміялися”, Славенка Дракуліч (Yakaboo Publishing)

Для Заходу книга стала справжньою сенсацією хорватська письменниця і журналістка Славенка Дракуліч без прикрас розповіла про життя в соцтаборах, жіночу долю в комунізмі та Східну Європу ХХ століття. Книга вийшла ще в 1991 році, але кожен впізнає в ній відголоски минулого (навіть якщо народився вже після виходу книги).

Для західного світу Дракуліч стала голосом Балкан та Східної Європи. Вона пише для The New York Times, The Nation, The Guardian (США) та європейських видань, а в останні роки її визнають однією з найвпливовіших письменниць нашого часу.

“Виживання найгарніших. Наука краси”, Ненсі Еткофф (Yakaboo Publishing)

Доктор психології, дослідниця і викладачка Гарвардської школи медицини Ненсі Еткофф пояснює людське захоплення красою з психологічної точки зору. Спираючись на наукові праці та дослідження з соціальної психології, соціометрії, біології та фізіології, авторка пояснює взаємозв’язки між людськими уявленнями про красу та еволюційними потребами нашого виду.

В книзі Еткофф простежує відмінності сприйняття вроди, моди та сексуальності в різних країнах, культурах і епохах, пояснює, як вік, стать і суспільні норми впливають на наші смаки, а також розповідає, що бачать в нас самих потенційні сексуальні партнери, суспільство та навіть роботодавці.

“Нарис історії України. Формування модерної нації XIX–XX століття”, Ярослав Грицак (Yakaboo Publishing)

Вперше книга побачила світ ще у 1996 році, ставши простим посібником з історії для нової незалежної України. Нове видання доповнено розділом про останні два десятиліття незалежної України — з кінця 90-х до Революції Гідності, війни з Росією та президентської кампанії 2019 року. Автор зазначає, що всі ці проблеми є цілком нормальними: “Українство було і залишається ураженим тяжкими хворобами. Нормальність української історії полягає у тому, що всі ці хвороби не є смертельними, вони є радше хворобами росту національного організму”, — пояснює історик Ярослав Грицак.

“65 українських шедеврів. Визнані й неявні”, Діана Клочко (ArtHuss)

Ця книга гід по шедеврам української культури з VI століття і аж до 1990 року. В одному виданні мистецтвознавиця Діана Клочко зібрала 65 неочевидних робіт українського мистецтва від творів невідомих авторів Середньовіччя до Малевича, що зберігається у Пархоминському художньому музеї під Києвом. Авторка створює альтернативну історію українського мистецтва, доповнюючи її творами, забутими в ХХ столітті через “ідеологічні” причини.

 

Читайте также: 5 арт-буков современности, о которых нужно знать

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).